Hlavní navigace

Severní Čechy se v neděli dočkají digitální televize

27. 6. 2007
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: 322915
27. 6. 2007

Od této neděle 1. července bude moci naladit zemskou digitální televizi už čtyřicet procent obyvatel České republiky. Digitální vysílání odstartuje v Ústí nad Labem a z vysílače Buková hora ho bude moci naladit další zhruba milion diváků. Obyvatelům severních, ale také části středních Čech nabídne programy takzvaného multiplexu 2 (bývalý multiplex A), provozovaného Českými radiokomunikacemi.

Na kanálu 58 tak lidé naladí televizní stanice ČT 1, ČT 2, ČT 4 Sport, ČT 24 a TV Nova, ale také sedm okruhů veřejnoprávního Českého rozhlasu: ČRo 1 – Radiožurnál, ČRo 2 – Praha/ČRo 6, ČRo 3 – Vltava, ČRo 4 – Rádio Wave, Rádio Česko, ČRo D-dur a ČRo Leonardo. Dva z těchto televizních programů a tři rozhlasové stanice přitom na severu Čech dosud pozemně nevysílaly.

Buková hora bude nejsilnějším digitálním vysílačem v České republice. Zatímco v ostatních lokalitách, kde se digitálně vysílá podstatně delší dobu, nedosahují výkony vysílačů asi 10kW, severočeský vysílač pojede na plný výkon 100kW. Důvodem je fakt, že pro televizi Nova bude digitální vysílání náhradou za rušený analogový kanál 12, jehož prostřednictvím v Bukové hory pokrývá právě severní Čechy.

Proti původním předpokladům z Bukové hory v neděli nezačne vysílat multiplex 3 (dřívější multiplex B) s televizí Prima a čtyřmi dalšími programy. Rádi bychom tam vysílali, ale je to otázka peněz, řekl serveru DigiZone.cz mluvčí Primy Ladislav Pavlík. Operátor sítě, společnost Czech Digital Group, přesto dále vede jednání s provozovateli všech televizí ve své síti o případném zahájení digitálního vysílání na Ústecku.

Severní Čechy jsou poslední region, kde se ve společné digitální síti objeví programy ČT a televize Nova. Je to takový předskokan Technického plánu přechodu na zemské digitální vysílání (TPP). Ve všech dalších oblastech ČT spustí už vlastní veřejnoprávní multiplex se svými programy a programy Českého rozhlasu, říká Pavel Hanuš, vedoucí projektu digitalizace ČT.

Zatímco termín zahájení řádného digitálního vysílání z Bukové hory je znám, termín vypnutí analogového vysílání z tohoto vysílače a podmínky, které musí být pro vypnutí splněny, zatím dohodnuty nebyly. Předběžně se ale hovoří o tom, že by „analogová tma“ na severu Čech mohla nastat již k 1. lednu 2008.

BRAND24

MAPA POKRYTÍ DIGITÁLNÍM SIGNÁLEM ČESKÉ REPUBLIKY VČETNĚ ÚSTECKA (GIF, 108kB)

Vše o digitálním vysílání z Bukové hory:

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).