Hlavní navigace

Sharp Aquos LC-60LE635E: 296 Kč za cm úhlopříčky, skvělá spotřeba i vlastnosti

14. 12. 2011
Doba čtení: 13 minut

Sdílet

 Autor: 322915
Sharp sebou pěkně hodil – na začátku října dorazila tisková zpráva, o měsíc a kousek, i televizor na test. A není jen tak ledajaký: už díky úhlopříčce 152 centimetrů (60") jsem měl co dělat, abych ho vůbec do mé malé domácnosti dostal a k instalaci jsem si musel pozvat souseda, protože v jednom člověku to prostě nejde. Za danou, velmi překvapivou cenu 44.990 Kč, která dokonce zahrnuje i USB Wi-Fi adaptér, toho nabízí opravdu hodně. Především satelitní tuner, energetickou třídu A+, připojení k internetu a na domácí síť, včetně podpory DLNA, a také funkce TimeShiftem, byť bez nahrávání. Nevím jak vám, ale mě se toho i tak zdá dost.

Dojem z televizoru umocňují dvě věci – úzké orámování a velice nízký posaz na podstavci, který není otočný. Televizor tak vypadá ještě větší, než je.

Aquos LC-60LE635E se vyrábí v továrně v japonském Sakai, která se specializuje na výrobu rozměrných displejů a mj. také vývoj špičkových technologií. Tady se zjevně povedlo spojit všechno dohromady společně s velice příznivou cenou. Navíc spotřeba na energetickém štítku EU (panel je typu RGB, nikoli RGBY, tedy Quattron) je neuvěřitelných 101 W, a to se vám často nepřihodí ani u pomalu o půl metru menšího modelu.

Sharp ale v tomto ohledu opravdu umí a dává si záležet.

Sharp Aquos LC-60LE635 televizor

Dojem z televizoru umocňuje především úzké orámování, což je vidět zvláště vlevo a vpravo, a také velice nízký posaz na podstavci. Spodní hrana panelu je od něj totiž vzdálena jen centimetr. Výsledkem je, že televizor vypadá ještě větší, než je. A že je hodně velký!

Jiný podstavec, jiná instalace

Podstavec představuje plochu o rozměrech 53,5×33 cm a dvě ocelové stojiny, které se k němu a k panelu přišroubují napevno. Není tedy otočný, což by bylo trochu náročné a drahé, na druhé straně ale nemusíte mít strach, že by podstavec televizor nezvládal udržet. I přes rozměry panelu pomalu 1,4×0,9 m je na něm až překvapivě stabilní, což je u takto rozměrného televizoru pochopitelně naprosto zásadní. Jak jsem se už zmiňoval, instalaci jeden člověk nezvládne a nejde ani tak o hmotnost, jako spíše o rozměry, resp. skladnost.

Pokud budete televizor přidělávat na stěnu, věnujte držáku podstatně více pozornosti než u jiných přístrojů. V každém případě by totiž měla být instalace výklopná, a to kvůli konektorům, zejména bočním. Ty jsou totiž zabudovány dosti daleko od okraje a těžko se k nim dostává, i když je televizor na podstavci. Je tedy vhodné dopředu si vytáhnout vše, co budete potřebovat – od USB až po HDMI.

Už při prvotní instalaci narazíte na často perfektní české znaky, zanedbávání abecedy (země jsou seřazeny „hala a bala…“ ) a také tu a tam na špatný překlad, resp. jeho nesoulad. Například přípojným místům se stále říká „svorky“ a také se jednou mluví o resetu, po druhé zase o nulování. Doufejme, že lokalizace pro řadu 2012 prošla důkladnější revizí…

Sharp Aquos LC-60LE635 instalace

Při instalaci DVB-S potřebujete nějaké ty znalosti, protože automatický režim tu není. Jak vidíte, lze v úvodu navolit mimo jiné i společný satelitní příjem.

Protože má televizor i satelitní tuner, nabídnou se po spuštění prvotní instalace tři volby: ladění všech digitálních tunerů, ladění analogové a ladění pouze satelitní části.

Tuner DVB-T je průměrně citlivý, ale to jsou dnes všechny, přičemž průměr je posazen dosti nízko. Na to už si ale zvykám (co mám také dělat jiného) i když mám v poslední době neodbytný pocit, že se DVB-T signál horší a horší a že nejen třetí multiplex i kousek za Prahou chytám hůř a hůř.

U DVB-S potřebujte vědět o vašem systému nejen to základní, ale spíše o trochu více. Nebo mít přítele na telefonu, resp. jako já v sousedství (opět díky Romane…).

Na závěr satelitní instalace je vám u každé družice (instaloval jsem dvě, v nabídce jsou až čtyři) nabídnuta možnost nechat si naladěné kanály seřadit abecedně. Následné třídění je jako obvykle časově hodně náročné a ne zcela jednoduché.

A ještě drobnost – v ekologickém nastavení najdete možnost vypnout televizor při nečinnosti, která je standardně povolena. Při spolupráci s externím zařízením připojeným přes HDMI (Blu-ray přehrávač a Eaget M9) se televizor měl tendenci vypínat. Dělal to ale i poté, co jsem tuto volbu zakázal a nebyl jsem schopen přijít na to, kde je problém. Možná to souviselo s daným kusem, protože se mi na satelitu někdy objevovalo hlášení „Selhání při příjmu vysílání. (E202)“ a ani po deseti minutách provozu obraz z DVB-S nenaběhl a musel jsem několikrát přepínat na jiné kanály a čekat než se konečně ukázal. Vypadalo to, jakoby vše souviselo s přístupovou kartou Skylinku, ale potíž byla i na volně ČT 24.

Sharp Aquos LC-60LE635 menu seznam kanálů DVB-T

Seznam naladěných kanálů zahrnuje i stručnou informaci o pořadu.

Ovládání à la Sharp

Na ovládání si u Sharpu zvykám už dlouho a teď jsem mu po nějakých pěti, šesti televizorech přišel trochu více na chuť. OK vyvolá seznam naladěných kanálů i s názvy právě vysílaného pořadu, v multimédiích ho zase můžete použít jako Play/Pause, což se také hodí.

V menu nastavení se dá kolovat, což urychluje práci, a přepínání mezi satelitem a pozemními kanály se dělá jednoduše tlačítkem. Bohužel pokud máte v instalaci zvoleno „až čtyři družice“, televizor si nezapíše, že jste ladili jen dvě, a musíte se pak vždy na první družici z té druhé „procvakat“ opakovaným mačkáním tlačítka SAT. To ale není právě rychlé, protože pokaždé musíte např. volbu SAT3 nejprve nechat zaznamenat, což trvá, dokud nezmizí z obrazovky. Tuhle nepříjemnost jsem firmy zaregistroval už dříve.

Menu Sharpu je specifické, nicméně jak jsem už říkal, dá se na něj zvyknout a pak vám bude naopak připadat výborné a snadno ovladatelné. Alespoň u mě měla adaptace, byť pomalá, takovýto průběh. Na co si však stále nemohu zvyknout, je poněkud schizofrenní přístup k volbám pro úpravu zvuku a obrazu, které najdete v menu na dvou místech – v Nastavení a v části Nástroj.

Dálkový ovladač je přehledný s výborným rozložením, v ruce nepřepadává a vše potřebné je soustředěno kolem šipkových kláves. Vyhrazená tlačítka pro ovládání multimédií tu nenajdete, vše se řeší jinak, například přes softwarové ovládání na obrazovce. K tomu se však dostaneme o kousek dále.

Sharp Aquos LC-60LE635 EPG satelitu

EPG nabízí buď přehled pro 11 kanálů, nebo pro 9 společně s úplným popiskem k vybranému pořadu. Pořady ale můžete i vyhledávat podle data nebo podle žánru.

Osmidenní EPG trochu jinak

EPG je klasické à la Gemstar a jde přepnout i do režimu, kdy standardně ukazuje místo jedenácti kanálů, jen devět a k tomu delší popisek k vybranému pořadu. I tady narazíte na chybu obvyklou i u jiných přístrojů Sharpu, že totiž popisek nevyužívá celou délku řádku a více než polovina zůstává prázdná. I tady je ovládání atypické a stejně jako jinde probíhá přes barevná teletextová tlačítka.

Po vstupu do EPG se vám přeruší jak obraz, tak zvuk a EPG si také bohužel nepamatuje poslední nastavení, takže pokud chcete stanice s delším popisem, je třeba zmáčknout červené tlačítko.

Na pořad se můžete nechat i upozornit, ale nedělá se to právě jednoduše. Zmáčknete časovač, následuje otázka, zda chcete pořad sledovat nebo ne a vy musíte vybrat Sledovat (podotýkám, že televizor nenahrává). Pak se teprve upozornění po dalším kroku zapíše s hlášením, „Jestliže program není předplacen, nebude zaznamenán.“

Pořad, na který máte nastaveno upozornění, dokáže přepnout mezi tunery, dokáže ale i televizor probudit z pohotovostního režimu.

Na DVB-S se EPG stahuje tak nějak ad hoc, jak je ostatně obvyklé u spousty takto vybavených modelů, v případě DVB-T jakmile vstoupíte na daný multiplex. Pak teprve se u přehledu kanálů objeví i název aktuálně vysílaného pořadu, což platí i u satelitu. Někdy se mi však po zapnutí televizoru na DVB-T stávalo, že u seznamu kanálů aktuálně vysílaný pořad byl, ale pro stažení úplného EPG jsem na multiplex musel vstoupit.

Sharp Aquos LC-60LE635 internet

Otevřený internet vyvíjený s Philipsem nabízí všechno možné, ale Flash nikoli. S tou má ale problémy pomalu každý. Proč se tahle technologie stále používá, to mi nějak uniká.

Internet zcela otevřený

Sharp mu říká NET+ a vyvíjí ho společně s Philipsem. Jednak je tu přístup na nejrůznější webové servery přes asi 70 různých widgetů (pro nás jich je k dispozici výrazně méně k čemuž se dostaneme) a jednak internet otevřený, dovolující zadat libovolnou webovou adresu.

Na internet jsem se připojoval přes dodávaný USB Wi-Fi adaptér. Ten má k tomu vyhrazeno jedno rozhraní USB na zadní straně, druhé je k dispozici pro pevný disk a třetí, které je na boku, pro USB paměť. Instalace je jednoduchá a může probíhat i přes WPS či prosté vyhledání sítě. Jakmile jste připojeni, stačí jen zmáčknout tlačítko NET a jste v internetu.

V základu máte k dispozici obrazovku se vstupem na otevřený internet a šesti widgety, včetně Youtube a Twitteru (Facebook chybí), plus dalších šest, které jsou pro Českou republiku ke stažení, přičemž žádný není domácí provenience. Navíc, když vstoupíte do například MeteoConsultu, nemůžete v něm počasí pro Česko ani nastavit. Jedinou možností je tak otevřený internet, kde si ale velice snadno můžete uložit svůj web jako záložku, takže ho pak máte k dispozici velice operativně.

Možnosti prohlížeče jsou obdobné, jako u Philipsu. Flash podporována není, jak ostatně vidíte na fotografii, takže si například z archivu České televize nic nepustíte. To jsou ale obecná úskalí otevřeného internetu u televizorů, spolu s komplikovanějším ovládáním přes dálkový ovladač. Myš a klávesnice připojit nejdou, líbilo se mi ale dobré nastavení velikosti znaků, které jsou zároveň výrazné a dobře čitelné. Adobe má bohužel se svou Flash neustálé problémy, což je škoda, protože typicky právě přístupy do televizních archivů, by internet v televizorech velmi oživily a přirozenou cestou rozšířily.

Sharp Aquos LC-60LE635 nastavení menu

Na menu nastavení je dobře vidět ovládání Sharpu. Nahoře vidíte zobrazení hlavní úrovně pod nápisem Nastavení pak jednotlivé submenu, mezi kterými se pohybujete šipkou vpravo a vlevo.

Celá řada úprav a nastavení

Přednastavených obrazových režimů je sedm a každý můžete upravit. Zvukové tu nejsou, upravujete basy a výšky a zapnout můžete i zesílení basů.

Co se týče poměrů stran, těch je šest, včetně 14:9 a 4:3 i když tuto volbu musíte ještě upřesnit v menu. V automatickém režimu tento Sharp bezproblémově zachovával poměry stran, alespoň co mohu jako divák posoudit. V multimédiích si pak můžete vybrat mezi třemi velikostmi obrazu – plný, auto a původní, tedy takový ve kterém je video zaznamenáno.

U obrazu lze upravit podsvícení, kontrast, jas, či například odstín, v pokročilé volbě pak spoustu dalšího, jako třeba odstíny šesti barev či saturaci pro každou z nich, nastavení gama křivky a aktivního kontrastu. Voleb je dost a dost a tak je důležitá možnost vrátit se k původním hodnotám, pokud někde něco přeženete. Příjemné jsou i doplňkové funkce jako zmrazení obrazu, vypnutí osvětlení znaku pod obrazovkou nebo jeho přestavení do jiného režimu, a také zapnutí rychlejšího start televizoru, byť za zvýšené spotřeby čtrnáct a více wattů. Bohatě můžete ovlivnit i volby pro úsporu energie, ale k tomu se dostaneme záhy.

Jakmile připojíte nějakou USB paměť či disk, můžete využít funkce TimeShift, tedy sledování živého televizního vysílání se zpožděním, nahrávání pořadu tu však není. Médium musí být vyhrazeno pouze pro daný televizor a také v něm registrováno, což snadno uděláte v menu.

Sharp Aquos LC-60LE635 štítek

Označení energetické třídy A+ tak často neuvidíte. Je to to nejlepší, co je k dispozici.

Spotřeba naprosto excelentní

Televizor má po instalaci u obrazu nastavení Standardní, zvuk přednastavené režimy nemá. Eko režim, automaticky snižující spotřebu, byl zapnut, i když volba typu úspory energie (standardní, či pokročilá) byla vypnuta. Jinak můžete ještě sáhnout po úplném vypnutí obrazu a nechat zapnutý pouze zvuk.

Ekologické volby lze upravit buď v menu, nebo operativněji přes tlačítko na dálkovém ovladači. Bohužel v tomto případě jde pouze o vypnutí, standardní nebo pokročilý režim, pokud chcete vypnout panel a nechat pouze zvuk, musíte do menu.

Co se týče naměřené spotřeby, ta byla po hodině provozu 109 Wattů s rozmezím 60 až 112 Wattů. Při vypnutém obrazu jsem se dostal na excelentních 30 wattů. Pokud přepnete na rádio, což se dělá přes speciální tlačítko (naladěné kanály jsou od televizních odděleny) dostáváte se na 110 Wattů, ale i v tomto režimu můžete panel vypnout a pak tudíž skončíte na zmiňovaných 30 Wattech. Spotřeba je výtečná a naměřené hodnoty v podstatě odpovídají energetickému štítku. A abych nezapomněl: tlačítko úplného vypnutí tu není, spotřeba v pohotovostním režimu je však špičková – menší než 0,1 W.

Sharp Aquos LC-60LE635 shora

Klasický „sharpovský“ pohled shora – televizor je široký 1 383 mm, vysoký 871 mm a hloubka panelu je 72 mm.

Solidní kompatibilita, ale bez titulků

Pokud chcete multimédia, musíte si nejprve vybrat, zda budete pouštět video, hudbu nebo fotografie, jak je u Sharpu obvyklé. Ani souborový manažer není jiný a můžete ho nastavit do dvou podob – buď vám vypisuje adresáře například se všemi kompatibilními videozáznamy vodorovně, nebo pod sebou. I zde si musíte trochu zvyknout na to, že pro práci s adresáři, nastavením a funkcemi využíváte barevná teletextová tlačítka a nikoli například obvyklé Return.

Manažer zobrazuje dlouhé názvy v češtině, které někdy i rotují a běžný pohyb po adresářích a výběr přehrávaného souboru se dělá obvykle, tedy přes šipkové klávesy a OK.

Fotografie v JPG nabíhají většinou rychle, jen v případě větších objemů vidíte postupné zobrazování. Formát MPO (3D fotografie) podporován není.

V případě hudby se bavíme jen o formátu MP3 a přehrán byl bez problémů i nejvyšší datový tok, avšak bez podpory ID3 tagů.

Sharp Aquos LC-60LE635 rozhraní

Rozhraní směřují do všech třech směrů.

Při přehrávání videa můžete zvolit buď ovládání přes kombinaci běžných tlačítek a barevných teletextových tlačítek, nebo přes pohodlnější softwarový ovladač, který se vám na obrazovce objeví po zmáčknutí Control. I tak ale video velice pohodlně zastavíte přes OK a stejně i znova pustíte. Pokud však musíte sledování přerušit, naposledy přehranou pozici si televizor pamatuje pouze tehdy, dokud nevyskočíte do volby druhu přehrávaných multimédií nebo dokud si nepustíte nějaké jiné video.

Sharp zvládl WMV HD v rozlišení 720 i 1 080 a některé nahrávky z digitálních fotoaparátů v H.264 (MOV a MP4). Neporadil si však s rozšířenějšími koncovkami M2TS a MTS, které používá například Sony a Panasonic a také některé profesionálnější kamery.

Pokud jde o MKV, bez potíží byly přehrány L4.0 i L4.1, avšak bez titulků, což platí i pro video v DivX či Xvid. Tady si televizor poradil jak se staršími, tak s novějšími kodeky a na patnácti, dvaceti filmech a seriálových dílech jsem nezaznamenal jediný problém.

Jak vidíte, přehrávání je na slušné úrovni, i když trochu více formátů z digitálních kamer, a zvláště podpora externích titulků ve filmech, by se hodilo. A ještě poznámka – pokud se přepínáte z přehrávání multimédií přes USB do televizního tuneru, je třeba myslet na to, že když se přepnete na satelitní tuner, automaticky vám ho posune o družici dál. V mém případě dvou naladěných družic se při přepnutí z družice 2 posunul na družici 3, která nebyla naladěná. Pak nastupuje ono otravné přepínání zpět, o kterém jsem už hovořil. Je proto rychlejší, pokud potřebujete z multimédií na satelit, nejprve zvolit DVB-T tuner.

Sharp Aquos LC-60LE635 z boku

Z tohoto pohledu vynikne tenký rámeček na bocích, který dojem z televizoru ještě umocňuje.

Solidní práce

I přes dobrý resampling, je na takto rozměrném televizoru jakákoli horší kvalita vysílání či nahrávky pochopitelně podstatně více vidět než na běžné „metrovce“. Typickým příkladem je ČT 24, kde je to často vskutku katastrofální. Televizor se snaží, ale nemá z čeho brát. Rozpadavý obraz je vidět i při malých objemech seriálových dílů v multimédiích. Ale například při vysílání Televizních novin na Nově, které jsou točeny v HD a převáděny na nízké rozlišení, je vše výrazně lepší. Při přepnutí na dobrý satelitní příjem pak ve většině případů vidíte i dobré resamplování a slušné podání barev s dobrou pleťovou, byť s mírnými sklony k červeno-oranžové. Je ale evidentní, že takto velká úhlopříčka za takovouto cenu a v takovéto výbavě musí někde „ubrat“. Na resamplování i na o něco rychlejším vadnutí obrazu při nižším datovém toku, je to vidět. Stejně tak při pohybu scény či kamery. Ale ruku na srdce – jakou mají úhlopříčku televizory v obdobné ceně? Ve většině případů tak 117, či 125 cm, jen výjimečně 140 cm. Vždy je to zkrátka něco za něco. Tady je třeba oželet i 3D a nahrávání.

Když jsem přes kvalitní HDMI kabel připojil nový multimediální přehrávač Eaget M9, i obyčejné 350 MB seriálové díly se kupodivu vylepšily, což bylo pro mě překvapení, protože resamplování jsem ponechal na televizoru (na externím vstupu je zjevně lepší než u tuneru). Toto se zdá být dobrou cestou jak na takto rozměrné úhlopříčce vylepšit obraz. Druhou je co nejkvalitnější signál, resp. zdroj. Pokud tomuto Sharpu dopřejete třeba dobrý HD kanál či Blu-ray disk, dočkáte se velice dobrého obrazu, což se jasně ukázalo na zahraničních satelitních HD kanálech, zvláště německých. Díky rozměrům obrazovky se pak, při zachování patřičné vzdálenosti, řekněme čtyři metry, budete cítit jako byste seděli u projektorového plátna. Dojem je pak opravdu úchvatný, což podporuje – na televizor – i velmi slušný zvuk. Obraz pak rozhodně kombinaci úhlopříčka/vý­bava/cena odpovídá. Řekl bych spíše, že pro mě byl opravdu příjemným překvapením, protože jsem ho čekal řádově horší.

Sharp Aquos LC-60LE635 technické parametry

Balení obsahuje

BRAND24

– dálkový ovladač
– 2× mikrotužkové baterie (AAA)
– USB Wi-Fi adaptér
– nenatáčitelný podstavec
– napájecí kabel (napevno přidělaný, dvoužilový)
– uživatelská příručka na USB paměti, stručná v papírové podobě

foto: autor a Sharp

Když si kupujete televizor dáváte přednost výbavě nebo úhlopříčce?

  • Výbavě
    21 %
  • Úhlopříčce
    34 %
  • Mám rád něco jiného
    3 %
  • Mám rád obojí co nejlepší
    40 %
  • Nevím
    1 %

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).