Hlavní navigace

SkrzNaSkrz: www.PATNIKY.cz

18. 5. 2001
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Portálů už má český Internet tolik, že byste mohli používat každý den nějaký jiný - a většina z nich jako by si z oka vypadla. O to příjemnější je narazit občas na nějakou vysloveně originální stránku. Jednu takovou dnes hodnotí Zuzana Fenclová (KudyKam) a Petr Matoušek (Extra Media).

396

Petr Matoušek


Extra Media
matu@extra.cz

Zuzana Fenclová


KudyKam
sue@pinknet.cz
PŘÍSTUPNOST A RYCHLOST
Nemám pevnou linku a připojuji se přes modem, takže stránky se mi natahují poměrně pomalu. Jistě by šlo něco s grafikou udělat, aby obrázky nebyly tak velké. Musím říct, že se mi stránky načetly velmi svižně a i obrázky, kterých je na stránkách relativně hodně, byly u mne co by dup. Zas na druhou stranu: sedím na vypapané pevné lince, modemáři mají zřejmě jiný názor :)
POUŽITELNOST
Nerad bych urazil autory, pokud své dílo myslí seriózně, ale já nabyl ze serveru pocit, že chce především návštěvníka pobavit a nechat odreagovat. A v tom případě se to daří dobře. Pokud vás lákají tajemná zákoutí, pěkné fotografie a architektonické detaily, kterých byste si jinak nevšimli, potom jste na správném místě. Stránky působí jako balzám na duši.
GRAFIKA A DESIGN
Je zajímavá, navozuje takový příjemný pocit, který je cítit ze všech starých věcí. Taková internetová veteš, ale v dobrém slova smyslu. Moc se mi líbí ten grafický nápad – udělat úvodní stránku i menu jako domovní zvonky. Provedení už trochu pokulhává, zářivě modrá barva linků mi přijde vyloženě laciná, také nic neříkající titulky „New Page x“ moc nepotěší. Vedle onoho originálního nápadu u mne stránky získávají ještě další plus: i když se na nich podepsala Microsoft FrontPage 4.0, chodí bez problémů i pod Netscapem.
OBSAH
Patníky, patníky a zase patníky. Když pominu zajímavé fotografie, o kterých jsem se zmiňovala v oddíle Použitelnost, přináší Patníky také informace, které budete jen těžko hledat jinde: typologie patníků, pohledy do pražské historie aj.
ORIGINALITA
Stránky mě doslova uchvátily. Každý takovýhle projekt, který se zabývá tak naprosto zbytečnou věcí, je skvělý. Chtěl bych mít tolik invence, co autoři podobných serverů. Značná :)
POZNÁMKA NA ZÁVĚR
Skvělý fór, dlouho jsem se nad stránkami bavil a doufám, že se na českém Internetu objeví mnohem více podobných projektů. V šedi stále nových a nových portálů je to velmi příjemné zpestření. Mám slabost pro nekomernční projekty bez reklamy a bez banerů. Patníky mne fakt potěšily.
CELKOVÉ HODNOCENÍ
6/10 9/10

Líbí se vám Patníky?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).