Hlavní navigace

Skylink chystá na leden přelaďování. Věří, že ho spojí s dalším rozšířením nabídky

4. 12. 2014
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

V polovině prvního měsíce příštího roku by mělo být taktéž ukončeno vysílání HD verzí kanálů České televize na původních pozicích. Za necelé dva týdny se na satelitu objeví stanice ČT 2 HD.

Přelaďování některých programů připravuje na začátek příštího roku na satelitu Astra 3B, pozice 23,5 stupně východně, lucemburská skupina M7 Group v České republice, na SlovenskuNizozemsku. Jednou z významných změn má být konkrétně přechod jednoho z transpondérů (frekvencí) operátora Canal Digitaal – 11914/H – z normy DVB-S do DVB-S2. Změna se dotkne zároveň programů operátora Skylink, které jsou z tohoto kmitočtu taktéž šířeny. Krok avizovaný původně na začátek prosince letošního roku, proběhne nakonec během servisní noci z 12. na 13. ledna 2015. Přechod na DVB-S2 doplní modulace 8PSK.

K TÉMATU: Operátor Skylink bude přelaďovat některé kanály až v příštím roce

Z transpondéru číslo 211 jsou pro český a slovenský trh šířeny programy Fine Living, Food Network, Discovery Channel Central Europe, Disney Channel, Eurosport a Film+ ve standardním rozlišení, HD kvalitu zde zastupuje Hustler HD Europe. Pro další sledování těchto programů bude vyžadován HD přijímač, který normu DVB-S2 zvládne. Tím by však měli být klienti Skylinku již vybaveni. Operátor delší dobu deklaruje, že tento standard je pro šíření jeho programů naprosto přirozený. Stejný box už bude vyžadovat také poslech rozhlasových stanic z tohoto kmitočtu, což se bude týkat pochopitelně i diváků, kteří nejsou klienty Skylinku, ale možnost přijímat programy z pozice 23,5 stupně východně mají.

ČTĚTE TAKÉ: Skylink spouští šest nových HD programů, i Novu Cinemu, Fandu či Primu Cool

Změna na výše zmíněném kmitočtu ale není jediná, která na klienty čeká. Ve stejnou dobu by mělo dojít taktéž k ukončení paralelního vysílání Nova HD, Nova Sport HDPrima HD, které se po rozšíření programové nabídky operátora ze začátku prosince nyní vysílají na dvou frekvencích. Změna na tomto transpondéru bude souviset také s ukončením vysílání kanálu ČT Sport HD (a taktéž ČT 1 HD, jehož distributorem je však firma T-Mobile, pozn. red.). I ten by měl být v noci z 12. na 13. ledna na své původní pozici odpojen. Od 16. prosince 2014 si budou moci diváci České televize naladit tento program a také ČT 1 HD a nově ČT 2 HD na kmitočtu, kde se o distribuci postarají České Radiokomunikace.

ebf - partner 1

NEPŘEHLÉDNĚTE: ČT finišuje přípravy na spuštění satelitních HD kanálů na nových pozicích

Změn má být vícero a Jaromír Glisník, člen představenstva skupiny M7 Group, která Skylink provozuje, zatím nechce klienty v tomto směru před koncem roku zatěžovat. Pro operátora je stěžejní v tuto chvíli skutečnost, že se mu podařilo rozšířit programovou nabídku o HD verze Novy, FandyPrimy Cool v České republice a Dajto, Joj a Plus na Slovensku. Spolu s ČT 2 HD je tak prosincové rozšíření nabídky příjemným předvánočním dárkem, a to prozatím bez navýšení servisního poplatku. Glisník navíc doufá, že i v lednu se u Skylinku objeví nové programy. Máme něco rozjednané, ale zatím bych to nechtěl konkretizovat. Doufám, že to vyjde, konstatoval člen představenstva M7 Group.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).