Hlavní navigace

Skype získal klíčovou technologii, nebylo to ale zadarmo

12. 11. 2009
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Skype Autor: 21971
Nečekané rozuzlení přinesl minulý týden v kauze sporů okolo populární VoIP služby Skype. Společnost eBay a skupina investorů se totiž dohodla se zakladateli Skype na mimosoudním vyrovnání. Zennstrom a Friis získají desetiprocentní podíl a další čtyři procenta výhodně nakoupí. Obsadí i dvě místa v novém představenstvu. Na oplátku poskytnou Skype klíčovou technologii. Z transakce nakonec "vycouval" fond Index Ventures.

Na konci minulého týdne si mohli oddechnout všichni uživatelé populární VoIP sítě Skype. Vleklé tahanice jsou, zdá se, u konce. Od srpna se totiž právě kolem Skype rozhořelo několik soudních sporů, které iniciovali původní majitelé a zakladatelé Niklas Zennstrom a Janus Friis. Stalo se tak poté, co se na jaře, ve sdružení s dalšími investory neúspěšně pokusili Skype opět ovládnout. Tehdejší vlastník, společnost eBay, která Skype od zakladatelů za 2,6 miliardy dolarů koupila, ale dala přednost jinému zájemci.

Majoritním vlastníkem Skype se tak na začátku září stala skupina investorů, mezi něž patřil Index Ventures, Silver Lake Partners, kanadský penzijní fond , a nově založená firma Andreessen Horowitz, za kterou stojí Marc Andreessen, člen představenstva eBay a spoluzakladatel Netscape.

Poté co původní majitelé neuspěli se svou nabídkou, rozhodli se, že si „pomohou“ prostřednictvím soudních sporů. Nejdříve zažalovali společnost eBay s tím, že měla porušit licenční podmínky, když prý zasahovala do „P2P technologii“ na níž je Skype postaven a kterou Skype dodává společnost Joltid, ovládaná právě Zennstromem a Friisem. Žaloba byla podána k britskému a později i americkému soudu.

Následovala žaloba společnosti Joost (ovládaná opět zmiňovaným duem), jejímž cílem bylo zamezit investičnímu fondu Index Ventures, který spolupracuje s bývalým výkonným ředitelem Joost Michelangelem Volpim, aby se nadále účastnil akvizice Skype v konsorciu s ostatními investory. Zennstrom a Friis se domnívali, že Volpi zneužil svého postavení, když vynesl z Joost podrobnosti o technickém řešení (které funguje na stejném principu jako v případě Skype) a zvýhodnil tak „svou“ skupinu investorů.

Až do minulého týdne to vypadalo, že obě, respektive všechny tři strany sporu nehodlají ustoupit ze svých pozic, proto páteční oficiální oznámení společnosti eBay o mimosoudním vyrovnání, bylo pro zasvěcené pozorovatele překvapivé. Nicméně od začátku sporů bylo jasné, že pro eBay je mimosoudní vyrovnání s neústupnými zakladateli tou nejschůdnější, nejjistější, ale hlavně nejlevnější cestou. eBay se totiž ve smlouvě s investory zavázal, že se bude z padesáti procent podílet na případných nákladech, které by v budoucnu vznikly v souvislosti s rozhodnutím sou­dů.

eBay stejně, tak jako sdružení investorů, neměl zrovna ideální vyjednávací pozici. Skutečnost, že zakladatelé Skype, jej prodali za tehdy astronomickou částku, bez technologie potřebné pro její provoz, vedla k tomu, že Zennstrom a Friis si v podstatě mohli diktovat podmínky. Ačkoli v průběhu roku eBay oznámil, že pracuje na vlastní technologii, která by v budoucnu mohla nahradit tu dosavadní, dodávanou společností Joltid, bylo jasné, že vývoj takové technologie bude otázkou minimálně měsíců a že bude finančně velmi nákladný, o komplikovanosti přechodu na novou technologii ani nemluvě. Je otázkou, zdali by se vývojářům v eBay vůbec podařilo přijít s řešením, které by dosahovalo stejné penetrační schopnosti, jako technologie, kterou zakladatelé Skypu úspěšně využili už v případě P2P sítě KaZaa.

Technologie za podíl

Tak by se dala ve stručnosti shrnout dohoda, kterou mezi sebou uzavřeli eBay, skupina investorů a zakladatelé Skype. Zennstrom a Friis získají společně desetiprocentní podíl ve Skype a dvě místa v novém představenstvu firmy. Současně jim bude umožněno, aby za 83 milionů dolarů získali další čtyři procenta firmy. Dohromady tedy budou držet v „novém“ Skype čtrnáctiprocentní podíl. Jestliže v září byla celková hodnota Skype stanovena na 2,75 miliardy dolarů, získá zakladatelské duo 4 % se sympatickou „slevou“ ve výši 27 milionů dolarů. Zennstrom a Friis na oplátku postoupí Skype zmiňovanou technologii, o níž se měly vést do budoucna soudní spory.

Naopak podíl eBay ve Skype poklesne ze 35 na 30 %, konsorcium investorů přijde dokonce o 9 % a jeho podíl bude napříště pouze 56 %. Není přitom příliš jasné, zdali podíly jednotlivých členů konsorcia ve skutečnosti poklesly. Zennstrom a Friis totiž byli úspěšní také v tom, že se jim podařilo z kontraktu „vystrnadit“ investiční fond Index Ventures, který byl považován za hlavního strůjce dohody mezi eBay a skupinou investorů. Zakladatelům Skypu se ale nelíbilo, že ve službách Index Ventures byl bývalý CEO projektu Joost a bývalý zaměstnanec Skype Michelangelo Volpi, který měl údajně zneužít důvěrných informací k tomu, aby ve svůj prospěch, potažmo ve prospěch Index Ventures ovlivnil jednání s eBay.

Index Ventures vysvětluje svůj odchod změnou podmínek kontraktu. „Ačkoli Skype má potenciál být skvělou investicí, podmínky dohody se změnily natolik, že už neodpovídají našemu investičnímu kritériu a proto jsme se rozhodli se na dané transakci dále nepodílet,“ prohlásil Danny Rimer z Index Ventures.

Podle Marca Andreessena, jednoho z investorů, by měl být prodej dokončen ještě letos a došlo by prý k tomu bez ohledu na to, zdali by se podařilo najít dohodu se zakladateli Skype.

Výkonný ředitel eBay John Donahoe komentoval dohodu slovy: „Skype bude mít dobrou pozici pro další rozvoj pod novými vlastníky a zároveň bude mít kontrolu nad klíčovou technologií. eBay zůstane důležitým aktérem ve Skype a bude těžit z jeho budoucího růstu. Těšíme se na to, až dojde k uzavření transakce a my se budeme moci začít věnovat především naším hlavním aktivitám – e-komerci a platebním transakcím.“

Pro uživatele zůstane vše při starém

Už v říjnu se v médiích objevily informace, že Skype jedná o koupi služby Gizmo5, jejíž technologii chtěl využít jako alternativu, v případě že by nedošlo k dohodě se společností Joltid. eBay respektive Skype také v poslední době intenzivně rozšiřoval vývojový tým, který pracuje na SIP-P2P projektu Gecko. Nyní se zdá, že alternativy byly odstaveny na druhou kolej.

Majitelé si zřejmě uvědomili, že síla a spolehlivost Skype tkví právě v technologii, o kterou se vedl spor. Gizmo5 pravděpodobně převezme Google a osud interního projektu Gecko je nejasný. Marc Andreessen také potvrdil, že technologie, kterou dodává Joltid a kterou právě před několika dny Skype výměnnou za desetiprocentní podíl získal, je tím správným a funkčním řešením pro Skype. „Kdyby nedošlo k dohodě, byly zde ještě různé technologické cesty, po kterých jsme se mohli vydat. Nyní, když jsme se dohodli, není nutné přistupovat k jakýmkoli změnám. Současná technologie funguje velice dobře,“ prohlásil Marc Andreessen pouhý den poté, co Skype oznámil jmenování Jonathana Rosenberga, jednoho ze spoluautorů protokolu SIP, do funkce Chief Technology Strategist.

ebf - partner 1

Skype - výsledky za 3. čtvrtletí 2009

zdroj: ekomonické výsledky eBay za 3Q2009

Nedávno zveřejněné výsledky za třetí čtvrtletí letošního roku také naznačují, že se problémy okolo prodeje a klíčové technologie příliš nepromítly do výsledných čísel. Počet registrovaných uživatelů stoupl meziročně o více než 40 procent a jen za poslední tři měsíce si na Skype zřídilo účet 40 milionů nových uživatelů. Rostoucí tendenci mají i výnosy a množství Skype Out minut, které se zásadním způsobem odráží právě na výši výnosů.

Používáte pro volání Skype?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Internetové novinařině se věnuje od roku 2005, kdy začal jako redaktor pracovat pro vydavatelství Internet Info.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).