Hlavní navigace

Sledovali jsme živě: konference Innovation Day o rozvoji DVB-T2 v Česku

5. 11. 2013
Doba čtení: 10 minut

Sdílet

Online zpravodajství z odborné konference Českých Radiokomunikací, jejímž mediálním partnerem byl server DigiZone.cz

České Radiokomunikace pořádali půldenní odbornou konferenci Innovation Day zaměřenou na budoucnost terestrického televizního vysílání. Akce, na níž vystoupila řada odborníků, včetně manažerů ze zahraničí, se soustředila především na vysílání ve standardu DVB-T2 a Ultra HD. Server DigiZone.cz, který byl jediným mediálním partnerem konference, vám z ní přinesl živé online zpravodajství.

12:45 – On-line zpravodajství našeho serveru z konference Innovation Day končí. Přejeme našim čtenářům dobrou chuť k obědu a pěkný zbytek dne. Loučí se redaktor Lukáš Polák.

12:42 – Prezentace výkonného ředitele Seznamu.cz Michala Feixe končí. Na řadu přichází poslední blok, kterým je panelová diskuse dosavadních řečníků.

12:40 – Spotřebitelům podle Michala Feixe přinese internetové vysílání v podstatě neomezenou nabídku. Na rozdíl od peoplemetrů bude výhodou, že internetové vysílání přinese opravdové měření zásahu a sledovanosti. „Peoplemetrové měření se s tímto vůbec nedá srovnávat,“ konstatoval Feix.

12:37 – Výzvou je podle výkonného ředitele Seznam.cz skloubit do televizorů klasické a internetové vysílání, aby uživatelé měli k dispozici pouze jeden dálkový ovladač.

12:35 – „V internetovém vysílání je největším problémem: Proč oni mohou a já ne?“ uvedl Feix. Narážel na to, že internet v podstatě nezná hranice, a co v jednom státě není povoleno, ve druhém se může a dodal: „Vůbec neumíme řídit, pokud si pustím internetový a ne televizní pořad.“

12:31 – Stát by se měl podle výkonného ředitele Seznamu postarat o podporu rozvoje datové infrastruktury. Velkým problém a tikající bombou je podle Michla Feixe i legislativa.

12:29 – Mixér.cz má podle Feixe 300 tisíc uživatelů měsíčně a více jak jeden milion návštěv měsíčně. Jako zdroj uvedl Netmonitor.

12:27 – Michal Feix představuje internetovou službu Mixér.cz, kde si mohou zájemci „namixovat“ hudbu (videoklipy) podle svých preferencí. „Smyslem je dostat tento obsah do chytrých televizorů,“ uvedl Feix.

12:24 – Horák upozorňuje na propagační kampaně Voya, které probíhají ve spolupráci se společnostmi LG a T-Mobile. Prezentace Petra Horáka končí, na řadu přichází výkonný ředitel Seznamu Michal Feix.

12:22 – 28. listopadu se objeví Babovřesky Zdeňka Trošky ve videotéce Voyo. Bude to tři týdny po oficiální DVD premiéře. „Diváci tedy uvidí tento titul dříve než v televizi,“ konstatoval Petr Horák.

12:20 – „Snažíme se zkracovat dobu uvedení po premiéře,“ uvedl Horák. Nova nabízí na Voyu seriál Breaking Bad 12 hodin po premiéře na americké stanici CBS. 

12:18 – Petr Horák, Nova: „Multiscreen sledování bude a je realita. Ten trend je realita.“

12:15 – Atraktivní obsah zůstane podle Horáka hlavním tahounem placené televize. „Nevěřím tomu, že klasické vysílání zanikne. To platí například při sportovních přenosech,“ konstatoval Horák. „To, co vnímám jako důležité, je přidaná hodnota OTT služby. Nabídka bude vycházet z toho, jak se chováte například na sociální síti a jaké máte momentální nálady, jak se chová vaše skupina.“

12:12 – „Zákazník začíná konečně chápat, jaké jsou benefity OTT služby,“ pochválil si Petr Horák. Podle jeho slov roste počet sledování na „nepočítačových“ zařízeních. 32 % titulů, které se sledují na Voyu, jsou mimo PC.

12:10 – Petr Horák: „Filmový obsah má jiný způsob chování. Na internetu si člověk zvolí obsah podle svého zájmu.“

12:08 – „Velice jednoduše se dostanete k obsahu, který zákazník nemůže najít v distribuční cestě, proto se uchyluje k alternativě, jako jsou nelegální úložiště,“ upozornil ředitel sekce placených služeb skupiny Nova.

12:06 – Počet klientů českého Voya se podle Horáka blíží k hranici 30 tisíc.

12:05 – „Divák chce od placené televize dobrou navigaci, rozhraní a dobrou kvalitu obrazu,“ upozorňuje Petr Horák z Novy.

12:01 – Přibližně 51 % domácností má jako hlavní příjem TV signálu DVB-T, což je podle Horáka dostačující. 63 % internetové populace má k dispozici broadband. Otázkou je, co je širokopásmový internet. „Jsou to 2, 3 nebo 5 megabitů?“ ptá se Horák. 30 % online uživatelů sleduje jednou týdně pořad z archivu a 25 % stahuje každý den video (Zdroj: Češi v síti 2013).

11:57 – Na řadu přichází prezentace Petra Horáka, ředitele placených služeb mediální skupiny Nova.

11:56 – Aplikace Voyo na Smart TV od Samsungu tvoří podle Pavla Mizery stovky tisíc přístupů měsíčně. Populární je také aplikace Mixér od Seznamu, která umožňuje pouštění streamovaných videoklipů bez toho, aniž by zákazník musel něco dělat.

11:54 – Smart TV trh v současné době tvoří podle Mizery 2 výrobci, kteří obhospodařují 80 % trhu. „Musíme vědět, kdy budeme přecházet na DVB-T2, abychom mohli tento benefit zákazníkovi komunikovat,“ konstatoval kontentový specialista Samsungu. 

11:52 – „Už dnes je možnost sdílení toho, co máte na tabletu v televizi. Jdeme ale ještě dál. Můžete si zobrazit například webové stránky na televizoru. Můžete ale pochopitelně udělat i opačný postup, tedy zobrazit si, co jde v televizoru, na vašem mobilním telefonu nebo tabletu,“ uvedl Mizera.

11:50 – S přibližně dvacetiminutovým zpožděním přišla na řadu prezentace „Trendy ve Smart TV“ kontentového specialisty Pavla Mizery ze Samsungu.

11:47 – Server DigiZone.cz se od Norberta Grilla dozvěděl, že operátor eviduje 18 tisíc prodaných boxů pro službu simpliTV.

11:46 – Služba simpliTV by se měla nadále rozvíjet. Nabídne například doplňkové tematické balíčky. Prezentace končí.

11:44 – Šéf techniky ORS zdůraznil potřebu využívat u služby technologii HbbTV, která je chápána zákazníky jako přidané hodnota.

11:42 – Grill zatím neprozradil, kolik zákazníků se službě simpliTV za dobu jejího cca. půlročního podařilo získat. Jak už bylo řečeno, služba funguje na trhu od dubna.

11:40 – 92 % zákazníků simpliTV používá službu na hlavním televizoru, 25 % na dalších obrazovkách. V současné době není podle Grilla na trhu dostatek DVB-T2 sestav. To je jeden z problémů, s nímž se služba potýká.

11:38 – Na propagaci simpliTV pracuje ORS se skupinou Deutsche Telekom, která může nabízet například kombinaci DVB-T2 a svého internetu.

11:36 – Na řadu přišla propagace a marketingové aktivity spojené se službou simpliTV. Jednou z možností je například i aktuálně vysílané reklamní kampaň v rozhlase.

11:35 – Grill připomněl, že služba odstartovala v Rakousku 15. dubna. Pro zájemce je možné pořízení set-top-boxu nebo modulu do televizoru. Ve své nabídce má simpliTV i televizní anténu. „Dobrá anténa je základem pro dobrý příjem,“ upozornil Grill.

11:32 – Norbert Grill představil model, na kterém služba simpliTV funguje a jaké programy může zájemce získat. V základní neplacené nabídce jsou kanály ORFeins HD, ORF 2 HD a Servus TV HD. V dalších nabídkách jsou volně šířené a placené stanice z Rakouska i Německa.

11:29 – ORS má v současné době 26 vysílačů napříč Rakouskem, které byly ugradovány na technologii DVB-T2. Technologie má pokrytí 89 % země. Příjem je možný na pokojové (indoor) antény.

11:27– Grill si pochválil dobrý start placené DVB-T2 služby simpliTV, přesto, že Rakousko je zemí satelitní televize. Pozemní příjem tu využívá 5,5 % obyvatelstva.

11:24 – Pan Grill hovoří o společnosti ORS, která je ze 60 % vlastněna ORF a ze 40 % firmou Medicur Sendeanlagen GmbH, která spadá do skupiny Raiffeisen Group. Norbert Grill je exkluzivním hostem celé konference.

11:23 – Začíná druhá půle konference Innovation Day. Přichází na řadu očekávaná prezentace technického ředitele ORF Norberta Grilla. Prezentace bude v angličtině bez tlumočení.

11:20 – Máme už sice něco po čtvrt na dvanáct, nicméně druhá půle konference Innovation Day ještě nezačala. Řekněme si tedy jednu novinku, kterou jsme se dozvěděli ze zákulisí. Rakouská veřejnoprávní televize ORF chystá v rámci hybridního vysílání HbbTV i aplikaci „HD teletext“. Půjde o obdobu moderního teletextu německé veřejnoprávní televize ARD nebo ZDF. Na satelitu startuje HbbTV ORF za několik dní, konkrétně 15. listopadu, s dvěma aplikacemi. Jednou z nich bude videoportál ORF TVthek.

10:56 – „Jak celý projekt bude vypadat, to je skutečně věcí diskuse,“ zakončil svou prezentaci někdejší předseda Rady ČTÚ a její současný člen Pavel Dvořák. Do 11:15 by měla probíhat přestávka.

10:54 – „Je možné spojit přechod na DVB-T2 a HEVC?“ Na tuto otázku bychom si měli podle někdejšího předsedy ČTÚ v nejbližší době také odpovědět. „Nelze očekávat, že by byl ochoten někdo investovat do obměny televizorů,“ varoval Dvořák.

10:53 – „Je třeba zahájit veřejnou diskusi a příslušných stran státní správy. Bylo by dobré připravit řízený plán migrace, abychom udrželi zájem o stávající terestrickou platformu a její rozvoj,“ uvedl Dvořák.

10:52 – Přípravná etapa přechodu na DVB-T2 by měla probíhat od příštího roku do roku 2015 nebo 2016. Simultánní provoz DVB-T a DVB-T2 by měl skončit mezi lety 2018 až 2021.

10:50 – „Jsme na začátku celého procesu, takže spíše než odpovědi máme k dispozici řadu otázek,“ konstatoval Dvořák.

10:47 - Scénářů pro přechod na DVB-T2 je podle člena Rady ČTÚ Pavla Dvořáka několik. Operátoři mohou využít například technologické neutrality kmitočtů a začnou vysílat v tomto standardu. Za druhé: Nezávisle na stávající platformě se začnou budovat nové sítě, kdy se musí rozhodnout, kdo tyto sítě dostane, k čemuž je potřeba legislativa. Za třetí: Operátorům stávající platformy budou přiděleny kmitočty pro DVB-T2 sítě (nejsou pro všechny stávající sítě).

10:44 – Reálný termín Digitální dividendy II se bude pohybovat někde mezi lety 2021 až 2024, myslí si někdejší šéf ČTÚ. „Pokud by to mělo být dřív, tak se určitě potkáme se závažnými problémy,“ varoval Dvořák.

10:42 – Člen Rady ČTÚ Dvořák: „Dopady na diváky by měly být minimalizovány. To je zcela zřejmé.“

10:41 – „Pilotní projekty DVB-T by měly pokračovat i v dalších letech. Důležitým rokem je termín 2015, kdy by mělo být v Evropě pouze digitální vysílání. V letech 2014 až 2018 má probíhat výstavba sítí LTE,“ uvedl člen Rady ČTÚ a jeho někdejší předseda Pavel Dvořák.

10:38 – Podle Dvořáka tu máme do budoucna „na stole“ dva klíčové inovační kroky – využití standardu DVB-T2 a uplatnění nové kompresní technologie. „Proces bychom měli iniciovat pokud možnost bez dramatické absence signálu. Pochopitelně se ale s některými problémy setkáme, jako je například absence přijímačů,“ konstatoval Dvořák.

10:37 – „Prioritou je udržitelnost stávajících sítí i po platnostech přídělů,“ uvedl bývalý předseda Rady ČTÚ Pavel Dvořák. V roce 2023 skončí platnost přídělu pro síť České televize, v roce 2021 multiplexu 2, v roce 2024 multiplexu 3 a 2022 Digital Broadcasting (mux 4).

10:34 – „Mám své pochybnosti o satelitu a mobilním broadbandu. Nejsem si jistý, zdali rozvoj optických sítí bude tak masivní, abychom na tom byli jako například v Jižní Koreji,“ konstatoval někdejší šéf ČTÚ. Dvořák upozorňuje, že v budoucnu se chystá výstavba sítí LTE.

10:32 – Pavel Dvořák si pochválil současný stav digitálního vysílání. Všechny čtyři multiplexy v současné době pokrývají už přes 90 % populace ČR.

10:29 – Člen Rady ČTÚ Pavel Dvořák: „Těší mě, že se nás tu sešlo tolik. Připomíná to dobu, kdy jsme se začali bavit o zemské digitalizaci. Je vidět, že jde o aktuální téma.“

10:06 – „Do standardu DVB-T2 budeme muset přejít se čtyřmi multiplexy, nebo bude zemské platforma ohrožena,“ konstatoval generální ředitel ČRa Michal Čupa.

10:04 – Spousta lidí si kupuje nevědomky televize a neví, že jim za chvíli mohou být k ničemu," varuje šéf ČRa. Naráží přitom na možnost vysílání DVB-T2 ve standardech H264/AVC a H265/HEVC.

10:02 – Divákovi musíme nabídnout hmatatelné výhody, aby zkrátil cyklus obnovy a pořídil si televizor s DVB-T2.

10:00 – Radiokomunikace jsou podle slov Čupy schopny používat současnou internetovou strukturu a nabídnout hybridní služby

9:58 – Šéf ČRa: Žiju 6 km od Prahy, 2 km od Pražského okruhu. Žádné IPTV tu nemohu mít. Kabelová televize tu není a nebude.

9:53 – Vznikne tu jedna hybridní platforma, která bude sdílena pro komerční vysílatele. České Radiokomunikace v tomto mohou hrát svou roli. ČRa se chtějí stát poskytovatelem multimediálních služeb

9:52 – Budoucností je vrhnout se na nová zařízení a streamovat vysílání například do mobilu nebo tabletů.

9:50 – Letošní rok je velmi specifický. Trh s reklamou stagnuje. Upozornil na to šéf ČRa Michal Čupa.

9:48: Šéf Českých Radiokomunikací: „Během několika let tu pravděpodobně vznikne nové médium, které bude spojovat svět internetu a televize. To je naše vize.“

9:46 – Téma budoucnosti DVB-T2 je podle Michala Čupy, generálního ředitele Českých Radiokomunikací, aktuálním tématem. „Televize má nezastupitelný bod i jako prostředek sociální interakce,“ uvedl Čupa.

9:44 – Migrace na DVB-T2 by měla být nutně spojena s uvolněním pásma pro potřebu Digitální dividendy II. Uvedl to předseda Rady ČTÚ.

BRAND24

9:43 – Jaromír Novák, předseda ČTÚ: „Přechod na DVB-T se může zdát jako dlouhý, někdo pro změnu vidí světlo na konci tunelu. ČTÚ připravuje návrh strategie správy spektra, a to včetně návrhu spektra pro audiovizuální služby.“ Regulátor chce i definovat migraci a připravit síť pro migraci na standard DVB-T2. Stát by podle Nováka měl veřejnost lépe informovat například při koupi nového televizoru.

9:40 – Začíná konference Innovation Day. Úvodní slovo si vzal Petr Koubský, který zdraví její účastníky a prezentuje svou vizi budoucnosti televize. „Uvítal bych lepší společenské prostředí,“ konstatuje Koubský.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).