Hlavní navigace

Smrt Michaela Jacksona nakonec Internet neskolila

8. 7. 2009
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Michael Jackson Autor: 21971
Truchlohra za mrtvého krále popu vháněla slzy do očí jeho fanouškům, adrenalin do žil těm, kteří museli prohlásit, že je nezajímá nějaký pohřeb a gigabity dat do celého Internetu. Ačkoliv mu bylo predikováno zhroutit se, nakonec smrt jedné celebrity Internet ustál.

Už to, že zprávu o smrti Michaela Jacksona jako první přineslo internetové médium, konkrétně u nás neznámý server TMZ.com, bylo pro mnoho lidí znakem, že tradiční novinařina ustupuje a internetová média nové generace budou vládnout. Navíc to nebyl žádný známý server jako CNN, ale nějaké TMZ…

První byl TMZ.com

Tady je vhodná malá odbočka: server TMZ.com není žádný bložíček, který by si dělal někdo ve svém volném čase, jak to občas vyznívá. Jde o společný projekt AOL a Telepictures Productions, což jsou obě součásti Time Warner, obřího mediálního amerického koncernu. Projekt existuje od roku 2005, je zaměřený na celebrity a vystrčený do Internetu jako nové médium, mimo jiné i proto, že používá více kontroverzní postupy, než jaké by Time Warner asi chtěl deklarovat přímo pod svým jménem. Neustálá spolupráce s paparazzi, spoléhání na drby i pomluvy, slídění v životě jedněch a očividné běhání na ruku jiným celebritám nevyjímaje. I přes to je třeba říct, že TMZ má přímý přístup do velkých médií a při jeho zaměření není čemu se divit, že bylo první, kdo zprávu přineslo. Více: Who, or What, Is TMZ?. Nelze se divit názorům, že pro TMZ je zpráva o Jacksonově smrti darem z nebes.

Pak už zprávu potvrdila či zopakovala další média včetně CNN a vlna se valila ostatními sociálními sítěmi. Mediálně nejzajímavější bylo sledovat ji na Twitteru. Ten počet twitterujících, kteří se chtějí ke smrti nějak vyjádřit, zcela zahltil část 26. června 2009, a Twitter byl nedostupný. Aby to fanouškům jeho provozovatelé alespoň nějak vynahradili, připravili omluvný obrázek, který nahradil tradiční velrybu informující o tom, že Twitter momentálně nefunguje.

Michael Jackson a Twitter

Video s Jacksonem zahltí Internet

Že pohřeb MJ bude sledovaný, o tom nebylo už od počátku pochyb. Zatímco v Česku jsme měli pozvolnou průpravu počínající rozstříleným kolotočářem, přes legendu šedesátek, než jsme si pustili Moonwalk, Amerika si šla rovnou po nejsledovanějších volbách v historii užít velkolepou rozlučkovou show. A mělo být všem přáno, práva na přímý přenos totiž nakonec byla k dispozici zdarma. To je co říci, dal by se na nich trhnou slušný obolus. Alespoň v tomto případě jsme se zbavili funebrálního kšeftování nad rakví, ačkoliv vzpomínková slavnost nezapřela, že všichni její účastníci jsou především show-meni (nebo show-womenky).

Spolu s tím, jak se beznadějně vyprodaly letecké koridory do LA a místní policie upozorňovala, že nenechá lidi spát na silnici před Jacksonovou vilou, bylo jasné, že zájem o videopřenosy bude enormní. Britiwsh Airways nakonec vyprodaly všech 17 000 míst v nejbližších letech do LA a Barack Obama symbolicky přerušil svou návštěvu v Rusku, aby vzdal mrtvé legendě poctu. Většina televizních stanic přenášela vzpomínkovou slavnost v přímém přenosu, co nás ale zajímá je, jak se s ní vypořádaly internetové služby. Celému Internetu totiž bylo prorokováno, že jej Jacksonova smrt zahltí, až budou gigabity dat směřovat všemi optickými kabely a roznášet poslední poctu formou videa nebo i krátkých tweetů.

Internet by měl vydržet více než jednoho mrtvého

Tradičně se nejvíce čekalo od CNN. To nasadilo do přenosu při Obamově inauguraci osvědčení spojení s Facebookem, takže kolem videa se živým přenosem byly vidět komentáře lidí z Facebooku k této události. Počet updatů statutu se vyšplhal na Facebooku přes 6000 za minutu, více než tomu bylo v případě Obamovy inaugurace – publikovalo se jen něco z těch vybraných. Král je král. CNN zvládla téměř plynulý provoz, však také sáhla po P2P technologii pro odbavení Flash videa Octoshape.

CNN MJ

MSNBC zase propojilo videopřenos s výběrem z Twitteru, kde byly publikovány automaticky zprávy obsahující tag #MJ a #MSNBC. Zpráv nicméně bylo záhy tolik, že se nedalo stíhat nic pročítat.

Distribuční videosíť Akamai se při přenosu dostala přes 2 miliony simultánních videopřenosů a dalších zhruba 800 tisíc záznamů, celkem skoro 3 miliony diváků najednou. Slušné číslo, není se čemu divit, že Akamai se chlubí tím, že přenáší zhruba 20 % webového provozu na Internetu.

Ani další weby se nedaly zahanbit, své verze přenosů mělo na netu Hulu, ABC, BBC – veškeré to videošílenství ovšem Internet ustál. Ukázalo se, že většina velkých portálů už se poučila, jak kalkulovat s kapacitami pro podobné přenosy a byla dopředu připravena, například CNN měla z počátku problémy se zvukem, ale záhy je vyřešila, CBS News přenos zajišťovaný Ustreamem také zlobil a zadrhával se, ale i to se nakonec vyřešilo.

Za zmínku stojí živý přenos Sky TV, který šel v HD kvalitě, samozřejmě té nejnižší, 720 obrazových řádků, i tak na něj bylo potřeba alespoň 2 Mb/s kvalitní linky pro stahování dat, pak byl ale obraz kvalitní a majitelé televizorů mohli závidět. V tomto případě byla podkladovou technologií MS Silverlight.

SkyTV MJ

SkyTV – inu, HD je HD (se zapnutými informacemi o videu)

České přenosy

Ani v Česku jsme se živým přenosům z pohřbu MJ nevyhnuli. Tak především se činila Česká televize, která pohřeb vysílal přes síť Nacevi a také vcelku bez zaškobrtnutí, s výběrem formátů Windows Media Video a Realmedia – s obvyklým problémem dlouhého bufferování.

CT24 MJ

Z grafu Nacevi je vidět, jak se přenos projevil a Česká televize k němu jako bonus přidala svůj český komentář.

Statistiky Nacevi za 7.7.2009

Statistiky Nacevi za 7.7.2009

Svůj přenos realizoval i iDnes, ten kombinoval WMV video s textovými komentáři redaktorů a diskusí čtenářů, někdy ovšem poněkud nevybíravou, jak se už při podobných událostech na našich webech stalo tradicí. Přenos vlastně zajišťovalo Óčko patřící téže mediální skupině Mafra, iDnes jej překlápělo na Internet. I v tomto případě pravděpodobně půjde o rekordní přenos, nedávný přenos vyklízení vily Milada sledovalo na iDnes 42 000 diváků. Kromě toho iDnes přidal zvláštní přílohu.

idnes mj

Textové zpravodajství na iDnes bylo někdy dojemné, jak má u pohřbu být.

Českým přenosům na Internetu samozřejmě konkurovaly přenosy v televizi. Do vysílání jej narychlo vpravilo Óčko, ČT24 i Z1.

Nova krále vyprovázela především textovým zpravodajstvím na Tn.cz a online videopřenosem zpracovaným ve spolupráci s Nacevi (je zahrnut tedy ve výsledcích Nacevi výše v grafu). Aby ještě nějak vytěžili rozloučení, připravili místní zpravodajci Best of z celého ceremoniálu pro ty, kdož nesledovali a ze společenských důvodů by pro ně bylo záhodno být in.

Stream.cz se do přímého přenosu nehrnul (nebo se nám jej podařilo přehlédnout?) a poslední poctu obstaralo tříminutové video Kazmy a hitparáda Jacksonových klipů na Stream Music.

Lákavé Twitter trendy

Smrt a pohřeb Michaela Jacksona byla na Internetu tématem dne a velmi dobře je to vidět právě na Twitteru. Ačkoliv o jeho skutečném vlivu a dosahu na obecnou internetovou populaci se nově znovu diskutuje, jeho velikou výhodou je snadná analyzovatelnost. Existuje řada nástrojů a webů, které sledují nové trendy v tématech na Twitteru a tak je vidět, čím právě Twitter „žije“. Dobrým nástrojem na sledování je třeba What the Trend. Několik takových trendů ze včerejška jsme zachytili na níže uloženém obrázku. Můžete si z něj dobře udělat představu, jak twitterující pohřeb prožívali. Každý z vystupujících na ceremoniálu se ihned dostal mezi nejzmiňovanější spojení na Twitteru a smrt Michaela Jacksona naprosto zastínila události v Íránu. Zatímco celý svět pro popového krále truchlí, Íránskému režimu přišla jeho smrt nanejvýš vhod.

MMF24

What the Trend a MJ

A co by na to všechno bláznění řekl Michael Jackson? Podle nejnovějších konspirativních teorií kolujících Internetem učí moonwalk svého extchána Elvise Presleyho na dobře utajeném místě v USA, takže se ho třeba můžete zeptat. Legendy neumírají snadno.

Internet při sledování posledního rozloučení s Michaelem Jacksonem nakonec nezkolaboval, výpadky serverových farem ani výměnných uzlů sítě se nekonaly. Nakonec, proč by měly. Internet by měl vydržet více, než jednoho mrtvého krále popu. Mementem je spíše to, že sami lidé více, než jednu takovou zprávu nezvládli sledovat: dění v Íránu zmizelo z médií jak klasických, tak těch nových občanských, sociálních, jako by se tu nic nedělo…

Sledovali jste poslední rozloučení s Michaelem Jacksonem?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor byl v letech 2008 – 2012 šéfredaktorem serveru Lupa.cz. Stál u zrodu řady projektů. Je spoluzakladatelem Energomonitoru, v CZ.NIC vedl projekt Turris. Je předsedou místní organizace Pirátské strany v Brandýse – Staré Boleslav.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).