Hlavní navigace

Soutěž Startup roku zná tři nejlepší projekty

8. 12. 2011
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Aktualizováno: Doplnili jsme vysvětlení vítěze předchozího ročníku soutěže Startup roku, proč se jeho nápad dosud neuskutečnil. (8. 12. 2011 15:45)
Webdesignerský nástroj PSDdark, mobilní aplikace pro realitní makléře RealPad a systém na zprostředkování práce pro studenty Studentive. Tyto tři projekty vybrala porota z 52 nápadů přihlášených do studentské soutěže Startup roku.

Každý ze tří týmů, jejichž jména organizátoři dnes dopoledne vyhlásili v pražském klubu Jazz Dock, dostane 12 tisíc euro ve formě investice určené pro další rozvoj podnikání a možnost zapojit se do příštího kola akcelerátoru StartupYard. Do konce února mají povinnost založit firmu, pokud tak ještě neučinili. 

Tři týmy postupující do další fáze soutěže Startup roku
Autor: Matěj Vaněček, Startup roku

Tři týmy postupující do další fáze soutěže Startup roku. Vpravo její zakladatel Kamil Vacek.

V červnu se pak všichni finalisté znovu sejdou s porotou, která ohodnotí jejich pokrok a vybere absolutního vítěze. Ten získá nabídku na investici tří milionů korun od zakladatele soutěže Kamila Vacka.

Rozhodne se tedy mezi těmito třemi projekty vybranými z 16 finalistů:

  • Codeborg - tvorba designu webů – Zbyněk Nedoma, Bronislav Hamšík - Masarykova univerzita
  • RealPad - aplikace pro reality v Androidu – Marián Škvarek - Univerzita Karlova
  • Studentive - zprostředkování práce pro studenty - Josef Hlaváček, Martin Jerkovič, Petr Běla – ČVUT/VŠE

„Třetí tým včera porotě předvedl prezentaci jako Steve Jobs – grafy, čísla, jasné sdělení. Na dva členy to zapůsobilo tak, že přímo na místě řekli wow, toho se chceme zúčastnit jako investoři,“ řekl při vyhlášení Kamil Vacek. 

„Udělali jste první krok. Teď vás ale čeká ještě víc práce. Makejte!“ povzbudil účastníky soutěže Nikola Rafaj z technologického inkubátoru TechSquare, který soutěž letos organizuje a vítězům nabízí své služby.

Loni to nevyšlo

Soutěž je určena studentům českých vysokých škol a nebrání se ani účasti cizinců, kteří na nich studují. Vstup mezi uchazeče o titul Startup roku je tak omezen především věkem 27 let.

V premiérovém roce 2007 vyhrál Jakub Havrlant s projektem Bezrealitky.cz (článek na Lupě: Změní Bezrealitky.cz stav českého realitního trhu?) A byl to zatím poslední vítěz, o kterém bylo po skončení soutěže na české internetové scéně ještě někdy výrazněji slyšet.

O rok později porota vybrala coby vítěze Lukáše Žďárského s webem Mujinstruktor.cz. V roce 2009 vyhrál Jiří Koubele a jeho Easy Parking. A loni Vladimir Kazlovič s konceptem „polygrafického supermarketu“ Print365.

Ačkoli se podle tiskové zprávy rozhodl přijmout investici tři miliony korun a „rozjet projekt spolu se zkušenými matadory českého byznysu“, dopadlo to jinak. Vladimir Kazlovič na rozvíjení podnikatelského nápadu rezignoval a podle informací organizátorů se vrátil do rodného Běloruska.

„Projekt se nerozjel kvůli některým neočekávaným komplikacím, které ovšem nemusejí být veřejně oznámeny. Je mi to osobně hrozně líto,“ napsal Vladimir Kazlovič e-mailem redakci Lupy.

KL24

„Na rozdíl od předchozích vítězů jsem žádné investiční prostředky v důs­ledku rozhodnutí o nezahájení projektu neak­ceptoval. Ani částku 100 tisíc korun, která v minulém roce tvořila alternativní výhru v případě odstoupení od možnosti investičního financování. Můj případ tudíž nelze srovnávat s Mujinstruktor.cz nebo Easy Parking.“

Zkušenosti z předchozích ročníků přiměly organizátory k rozhodnutí změnit pravidla soutěže a místo přehlídky ideí bez reálného základu uspořádat souboj „realizovaných podnikatelských nápadů“. O hlavní cenu se tedy letos mohou ucházet jen projekty, které na nich budou několik měsíců prokazatelně intenzivně pracovat. Ve smlouvě s novými účastníky StartupYardu, jimiž se vítězové automaticky stávají, má být zakotvena povinnost chodit „do práce“ každý den.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Novinář. Zajímá se o digitální technologie a pozoruje, co s námi dělají. | LinkedIn | Twitter

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).