Hlavní navigace

Spekulanti s doménami založili nadační fond

8. 11. 2002
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Řada uživatelů českého Internetu dostala 3. listopadu mail "Karlín volá o pomoc". Jeho odesílatelem byl Nadační fond Karlín, který zneužil databáze správce národní domény, sdružení CZ.NIC, a v jehož čele stojí osoby, jež byly v minulosti spojovány se spekulacemi s doménami. Jedná se o past na peníze, nebo něco úplně jiného?

„Dobry den, toto neni komercni reklama a prosime, aby nebyla chapana ani jako nevyzadany email www.nfk.cz, protoze se jedna o zadost o pomoc a to pomoc nemateriální. Bohuzel, vzhledem k tomu, ze nemuzeme plytvat financnimi prostredky, je email jedinou moznosti osloveni ostatních. Na nasi prosbu mnozi odpovedeli a nabidli pomoc treba jenom tim, ze o situaci v povodnemi postizenych oblastech informovali druhe. Nasli se bohuzel i ti, kteri nas pro tuto zadost hrube napadli,“ píše se v dopise, který 3. listopadu obdržela řada uživatelů českého Internetu od Nadačního fondu Karlín. Při pohledu na internetové stránky fondu vyvstanou jména Michal Malý a Vladana Petržilková, spojená se společností Senet.

Aby bylo rozuměno: Spekulace je obživa jako jakákoli jiná a má své výhody a nevýhody. V moderní ekonomice je dokonce spekulant ve své tradiční podobě osoba nadmíru užitečná, protože nakoupí v Aši, prodá v Košicích a mají z toho prospěch všechny tři zúčastněné strany. Ve spojitosti s doménami však získal tento výraz hanlivý nádech, ačkoli v tomto případě vlastně ani o spekulace nešlo. Jednalo se o blokování domén bez zaplacení, což v minulosti znemožňovalo komukoli jinému doménu registrovat. Jedním z takových „spekulantů“ byl i Senet. Když jsem 26. dubna vyráběl Stopařova průvodce blokovanými doménami, byly na subjekty spojené se Senetem registrovány stovky domén.

Po prozkoumání webových stránek Nadačního fondu Karlín začal článek na Lupu dostávat jasnější kontury. Vyjma Michala Malého a Vladany Petržilkové byli mezi zakladateli poslanec Stanislav Křeček a zpěvačka Bára Basiková. Předsudky celou záležitost klasifikovaly jako podvodné jednání – doménoví spekulanti, poslanci a zpěvačky obyčejně fondy nezakládají. Falešný fond, zneužitá jména… Stačilo již pouze zavolat kupříkladu Stanislavu Křečkovi, že jeho jménem byly zaštítěny nekalé záměry. Jenže ouha. Stanislav Křeček nejenže o „zneužití“ svého jména věděl, ale byl s ním ztotožněn, potvrdil existenci fondu a vyjádřil mu podporu.

Pozdější telefonát s Michalem Malým ukázal, že Michal Malý a Vladana Petržilková jsou obyvateli Karlína a Nadační fond Karlín založili jako reakci na laxní přístup politiků k problematice postižených povodněmi. Fond má koordinovat především nemateriální a jinou pomoc a s vybíráním peněz se údajně zas až tak moc nepočítá. Dosud navíc nemá právní subjektivitu, protože žádost čeká na zapsání do obchodního rejstříku. Nezávisle na Nadačním fondu Karlín dokonce vzniklo občanské sdružení Karlín, u jehož zrodu stálo asi osmdesát majitelů místních domů, které si klade za cíl obnovu komunikací, obnovu zeleně apod. Půlhodinový hovor s Michalem Malým mě o jeho dobrých úmyslech přesvědčil.

ebf - partner 1

Ať jsou však úmysly jakkoli dobré, řada věcí tento pozitivní dojem kazí. Jednou z nich jsou například adresáti původního dopisu. Do redakce nám přišlo několik mailů, jejichž autoři si stěžovali, že dopis byl rozeslán na emailové adresy, které odesílatelé mohli najít jen a pouze v databázi správce národní domény, sdružení CZ.NIC. Michal Malý to popřel a současně databázi prohlásil za veřejnou. Já jsem toho názoru, že využívání těchto kontaktů není správné, protože databáze byla vytvořena za jiným účelem. Do telefonního seznamu člověk dává číslo, aby mu lidé mohli volat. Databáze CZ.NIC však představuje servisní kontakty určené pro řešení problémů s doménami.

Druhým nepěkným cákancem je dopis, který Senet rozesílal 3. září. Původně mi sešel z mysli, ale při této příležitosti jsem jej zase našel. Uvádí se v něm: „Dobry den, omlouvame se za nevyzadany email, ale prosime o pochopeni vzhledem k tomu, ze nase prostory v Praze – Karline byly kompletne zniceny a proto jsme nuceni uvolnit nektera domenova jmena, puvodne urcena pro vlastní stavbu WWW prezentaci k prodeji.“ Následuje obšírné vysvětlení, proč je třeba pro podnikání na Internetu nezbytně vlastnit doménu těch správných parametrů a nabídka domén, podepsána Vladana Petržilková ze společnosti Senet, s.r.o., která podle obchodního rejstříku neexistuje. Pak věřte lidem.

Vložili byste do Nadačního fondu Karlín prostředky?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Score => Lupa.cz => M&W => Advertures => McCann Prague => Leagas Delaney Hamburg / Prague => Dark Side => [?]

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).