Hlavní navigace

Špionátorem může být každý

1. 11. 2008
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Opravdu. Pamatujete si doby, kdy byl Internet v plenkách, vyhledávače pracovaly s pouhými několika miliony zaindexovaných stránek a byl problém najít relevantní informace? Onen čas je dávno pryč. Ten, kdo se nehlídá, zanechává o sobě na Internetu neuvěřitelné množství dat, které je samozřejmě jednoduché zneužít.
Jan Handl

Ilustrace: Nenad Vitas

Když potřebujete něco o někom zjistit, zadáte jeho jméno do vyhledávače? Pokud ano, jste úplně normální internetový uživatel. Z příprav na schůzku s neznámou osobou se pomalu, ale jistě stalo prolézání nejrůznějších zákoutí Internetu, to vše v honbě za relevantními informacemi. Kde dotyčný dříve pracoval, jaké jsou jeho koníčky, s kým se zná a jestli neudělal někdy nějaký průšvih. Všechny tyto informace jsou důležité a běžně dostupné na Internetu.

Soukromí detektivové se mohou jít bodnout, vše obstará vyhledávač. Tedy v případě, že se osoba, která je cílem našeho zájmu, pohybuje ve světě Internetu. Také není dobré věřit všemu, co se na Internetu dočteme. Ale globálně vzato informace z Internetu pomáhají, a také mohou způsobit pěkný průšvih. Kdo by se před pár lety strachoval o to, jaké stopy na síti zanechá? Tenkrát byl Internet nedůležitý a nedůvěryhodný. Profily na seznamkách (i na těch s hambatými fotkami) provázela pravá jména nebo pracovní e-mailové adresy. Dnes si lidé dávají větší pozor, ale občas se dá i teď najít nějaká lahůdka.

Pokud čekáte, že provalím nějaký zapomenutý internetový výstřelek někoho ze známých lidí, máte smůlu. Nechce se mi, nemám na to čas, vlastně vůbec čenichání nemám rád. Díky Internetu se ale tím správným špionátorem (tento výraz jsem si vypůjčil z nějakého filmu, v tomto kontextu jeho význam stanovuji takto – člověk, který velmi intenzivně a důkladně prohledává Internet, aby přišel na něco, co se ještě neví, nebo na co se zapomnělo) můžete stát zrovna vy. Stačí si stanovit cíl a začít. Chce to čas, trpělivost, silnou vůli a hlavně štěstí.

Umět nemusíte vůbec nic, stačí se myší trefit do příslušného políčka, něco napsat a kliknout na „hledat“. Pak přichází na řadu trpělivost při prohledávání nalezených odkazů, vyhodnocování zajímavých zjištění, případně nové hledání jiné stopy, respektive výrazu. Správný špionátor má tolik zkušeností, že se nevydá po špatné stopě a jeho snažení přinese téměř vždy ovoce.

BRAND24

Ať už chcete na někoho najít nějakou špínu nebo si prostě proklepnout obchodního partnera, máte šanci. Dat, obrázků, videí a profilů na sociálních sítích je dost. A na druhou stranu je potřeba podotknout, že některé informace na Internet prostě nepatří. Nezapomeňte, že špionátoři nejste jenom vy, že jich je víc. A není nic horšího, než když se špionátor stane terčem špionátora. Nebo když se špionátoři špionují navzájem. To pak pomůže snad jenom to, že jste na Internet o sobě nikdy nenapsali ani čárku.

Pozor na další problém – špionátoři mají obvykle nadváhu, jelikož špionátorství je sedavé zaměstnání. V dobách předinternetových slídilové chodili na konspirativní schůzky, stopovali nevěrné manželky a vůbec se dost nadřeli. To nyní odpadlo, takže průměrný současný špionátor váží o třicet kilo víc, než vážil dříve slídil, který si musel informace „vyšlapat“…

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je kromě jiného publicista, více informací najdete na LinkedIn. Na stránkách iNazor.net odkazuje na své články pro Lupu a další média. Ze všech vymožeností moderní doby má nejraději Twitter, zajímá ho historie a píše HistorieBlog.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).