Hlavní navigace

T-Mobile chce příští rok přijít s eSIMkami. Klasickým SIM dává 10 let

8. 12. 2015
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Celý telekomunikační byznys se pustil do dobrodružství, na jehož konci má být konec symbolu celé mobilní revoluce – SIM karty čeká cesta do důchodu.

Už v létě oznámil Samsung a Apple, že na novince – vestavěné SIM kartě – dělají ve spolupráci s GSM Asociací. Podporu novince přislíbili všichni velcí operátoři – AT&T, Deutsche Telekom, Etisalat, Hutchison Whampoa, Orange, Telefónica a Vodafone.

A první výsledky jsou tady. „V příštím roce uvedeme první telefony s eSIM, masivní rozšiřování této technologie očekáváme v letech 2017 a 2018,“ tvrdí technologický šéf T-Mobilu Vladimír Klein. 

Vestavěná eSIM má podobu speciálního čipu, který je součástí zařízení. Na něm jsou uloženy potřebné informace identifikující uživatele v síti, které se dají podle potřeby i na dálku přepisovat novými – třeba od jiného operátora. Z pohledu zákazníků by to tedy mělo technicky zjednodušit změnu operátora.

U konkurence jsou zatím zdrženlivější. „Případný přechod na novou technologii bude vyžadovat jak novou generaci mobilních telefonů, tak výrazné změny v našich systémech. Přechod na e-SIM se dá předpokládat v řádech měsíců nebo let od pilotního testování, které u nás však ještě neproběhlo,“ říká Kateřina Mikšovská z O2. Vodafone podle mluvčí Markéty Kuklové technologii testuje v rámci skupiny.

Telefony s virtuální, vestavěnou kartou, mají operátorům zjednodušit aktivaci a správu. A to především v situaci, kdy přibývá připojených zařízení, nejen telefonů, k internetu. Výhodou novinky by mělo být i jednodušší přecházení mezi operátory nebo využívání partnerských sítí. 

„Registrace nového přístroje na konkrétní účet je s eSIM velmi snadná – stačí například naskenovat nebo opsat ID kód produktu a ihned poté dojde k aktivaci a propojení s dalšími připojenými produkty zákazníka,“ dodává Klein. 

Mateřský Deutsche Telekom zatím s novou technologií operuje ve Spojených státech a Velké Británii, kde ji testuje s Applem. Podle prvních zkušeností to nezpůsobilo žádnou revoluci.

cif 24 - early cena - média

Zároveň by ale z Bonnu rádi protlačili nějakou formu otevřeného globálního standardu eSIM. To by měl být právě produkt debat v rámci GSM Asociace a představen by měl být v polovině příštího roku. 

Klíčová bude bezpečnost nové technologie. „SIM karta je nejbezpečnější částí hardwaru, který má mobilní uživatel v ruce. Zabezpečení eSIM je proto prioritou, protože všichni, kdo se na její přípravě podílejí, chápou rizika spojená s elektronizací SIM karty. Konkrétní podrobnosti bude řešit doporučení GSMA,“ říká manažer inovací T-Mobilu Jan Fišer.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Po klasickém desetiletém novinářském kolečku (on-line, papír, televize) se vrátil zase na web a je mu dobře. Více na LinkedIn.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).