Hlavní navigace

Technologie pro příští desetiletku

26. 1. 2010
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Autor: 29
Analytická společnost Gartner přišla s další zajímavou předpovědí, tentokrát se týká dlouhodobějších změn a trendů v IT oblasti. Jaký tedy bude rok 2010 a roky další? Budeme si pracovní počítače kupovat sami? Stane se nenáviděný i milovaný Facebook kritickou službou? Bude za pár let internetový marketing opravdu stát 250 miliard dolarů ročně? A dočkáme se penetrace mobilních telefonů na úrovni 90 % v celé populaci už v roce 2014? A kdy bude na Internet přistupovat více uživatelů z mobilního telefonu než z počítače?

Studie s předlouhým názvem „Gartner's Top Predictions for IT Organizations and Users, 2010 and Beyond: A New Balance“ (výtah k nahlédnutí zde) přináší předpovědi na několik následujících let a upozorňuje na trendy a události, které budou pro letošní a další roky rozhodující. Předpovědi reflektují situaci, se kterou se musejí velké IT organizace vyrovnat při pomalém odeznívání ekonomické krize. Právě omezování nákladů je jedním z důležitých znaků předpovídaného vývoje v příštích letech. Brian Gammage, vicepresident společnosti Gartner, upozornil na pozvolný návrat k růstu některých velkých IT podniků. Ovšem pouze malé množství IT gigantů se nebude muset zabývat zvažováním případných velkých investic.

Podle předpovědi v roce 2012 nebude 20 procent podniků vlastnit IT zařízení. Jak to bude vůbec možné? Nastoupí virtualizace a cloud computing, navíc se počítá s tím, že zaměstnanci budou ke své práci používat vlastní stolní počítače či notebooky, samozřejmě připojené po podnikové sítě. Potřeba hardwaru nebude narůstat, a to ani v datacentrech, o počítačích jako takových ani nemluvě. Samozřejmě je tu i možnost pronájmu IT zařízení od třetích stran. Zdroje, které se ušetří za nákup počítačů, budou využívány k financování jiných strategických projektů. Očekáváno je snižování personálních nákladů, IT oddělení by měla být zmenšována a úkoly rozděleny mezi méně pracovníků.

V roce 2012 se očekává nástup indických společností, které by měly zabrat 20 % top cloud agregátorů z celého světa. V oblasti cloud computingu má být nejrychleji rostoucím regionem právě Indie, která se má stát jedním z velkých center výzkumu a vývoje a zejména outsourcingu nejrůznějších služeb. Tento trend je ostatně možné sledovat již několik let.

Ve stejném roce se podle předpovědi společnosti Gartner stane sociální síť Facebook centrem sociálního dění na celém Internetu. Facebook Connect a další podobné mechanismy udělají z Internetu jednu velkou interoperabilní sociální službu, schopnou cíleně distribuovat nejrůznější obsah. S růstem počtu uživatelů Facebooku se už nyní zdá, že bez spojení právě s Facebookem budou mít ostatní sítě, služby, komunikační kanály a média dost problémů. Ostatní sociální sítě (včetně Twitteru) se prý budou dále vyvíjet a snažit o specializaci, Facebook má v budoucnu ovšem výrazně ovlivňovat jejich směřování.

V roce 2014 se začnou brát v úvahu sanační náklady související s produkcí uhlíkových plynů. Mělo by s nimi být počítáno při přípravě projektů, podniky se budou zaměřovat na dopad svého počínání na životní prostředí. Uhlíkové emise a náklady na jejich sanaci mají prý tvořit 1 – 2 procenta z celkových nákladů projektů.

Celých 60 procent emisí uhlíkových plynů vázaných na výrobu a provoz počítače bude muset být zaplaceno ještě předtím, než bude počítač poprvé zapnut. Snižování energie spotřebované k výrobě počítače jde totiž velmi pomalu. Běžný počítač totiž spotřebuje tolik energie, která se rovná desetinásobku jeho váhy ve fosilních palivech. Celých 80 procent celkové spotřeby energie jednoho počítače obstará jeho výroba a doprava související s jeho distribucí. Emise tedy s IT sektorem souvisejí více, než si můžeme myslet. Bude kladen důraz na ekologické certifikace výrobků, které budou brány při výběrových řízeních v potaz daleko častěji a s větší vahou než nyní. Navíc budou čím dál tím více odběratelů zajímat přesná čísla týkající se emisí oxidu uhlíku, vyprodukovaných při výrobě IT zařízení.

V roce 2015 má být za internetový marketing utraceno celosvětově neuvěřitelných 250 miliard dolarů. Přes snahy o eliminaci spamu a ostatních nelegálních způsobů šíření reklamy budou paradoxně právě tyto kanály růst. Legislativní regulace internetového marketingu je prý nevyhnutelná. Efektivita internetového marketingu má klesat, což je varování hlavně pro společnosti, pro které je Internet jediným prodejním kanálem.

Celé 3 miliardy lidí budou mít v roce 2014 možnost platit za zboží a služby prostřednictvím Internetu nebo mobilního telefonu. Právě rok 2014 přinese nástup těchto technologií v rozvojových zemích. Mobilní platby a elektronické bankovnictví bude v rozvojových zemích následovat rozšíření Internetu a mobilních telefonů. V roce 2014 bude penetrace mobilních telefonů v populaci 90 procent a 6,5 miliardy mobilních telefonů po celém světě. Penetrace mobilních telefonů nebude samozřejmě po celém světě stejná, v Asii (bez Japonska) dosáhne 68 procent, v Africe 56 procent.

V roce 2015 bude mít kontext pro mobilní služby stejný význam, jaký mají vyhledávače pro Internet. Majitele mobilních telefonů čekají hyperperzonali­zované zkušenosti spojené s polohou a sociálními interakcemi. Jestliže je Internet spojován s “pull” efektem (uživatel si musí informace sám “tahat”), pro mobilní služby bude platit “push” efekt (informace budou do uživatele “tlačeny”). Kontext (chcete-li úplně česky souvislosti) bude králem a během příštích třech let se na něj musí zaměřit provozovatelé služeb, výrobci zařízení, sociální platformy, poskytovatelé telekomunikačních služeb, i dodavatelé podnikového softwaru. Všichni budou mezi sebou soutěžit o nejlepší řešení pro uživatele.

cif 24 - early cena - média

A na závěr jedna velmi očekávaná předpověď – v roce 2013 má dojít k opravdovému zlomu, nejběžnějším zařízením s přístupem na Internet už nebude počítač, ale mobilní telefon. Za tři roky bude v provozu celkem 1,78 miliardy počítačů a 1,82 miliardy mobilních telefonů s přístupem na Internet, respektive umožňujících surfování po Internetu. S tím souvisí nutnost připravit webové stránky na to, že na ně bude přistupovat čím dál tím více uživatelů z mobilního telefonu. Zatím “ti s malými displeji” musejí překonávat dost překážek.

Čeká nás tedy světlá budoucnost? IT technologie se vyvíjejí zběsilým tempem a proto je dobré se na další roky připravit. A to platí pro šéfy velkých firem, stejně tak běžné smrtelníky. Nad některými předpověďmi můžeme mávnout rukou, ale s velkou pravděpodobností se jich dost vyplní…

Přistupujete na Internet z mobilu?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je kromě jiného publicista, více informací najdete na LinkedIn. Na stránkách iNazor.net odkazuje na své články pro Lupu a další média. Ze všech vymožeností moderní doby má nejraději Twitter, zajímá ho historie a píše HistorieBlog.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).