Hlavní navigace

Téměř úplně (ne)omezený Eurotel Data Expres

29. 9. 2004
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Eurotel začal u svého bezdrátového vysokorychlostního připojení omezovat rychlost některých služeb, které dle jeho názoru nadměrně zatěžovaly síť. Vymezení těchto služeb však není příliš jasné. Co všechno je tedy zpomalené a s čím by měli uživatelé počítat? A jak vám bude fungovat online rádio a televize?
Eurotel inzeruje svou službu Eurotel Data Expres (EDE) jako neomezené vysokorychlostní internetové připojení. Neomezené proto, že na službu není aplikované žádné kapacitní omezení, kolik dat je možné za měsíc či za týden přenést, a vysokorychlostní díky maximální dosažitelné rychlosti, která, za příznivých podmínek, může směle konkurovat i některým „kabelovým“ službám.

Bohužel, jelikož nežijeme v dokonalém světě, není nic bez chyby – a tak někdy EDE směle konkuruje ADSL a někdy naopak „soupeří“ s vytáčeným připojením přes telefonní linku nebo s GPRS (to platí pro stahování dat, při odesílání se většina uživatelů musí spokojit s rychlostí jen o něco přesahující rychlost dial-upu). Jelikož se mi přes veškerou snahu a spolupráci s tiskovým oddělením Eurotelu zatím nepodařilo získat přesnější informace, proč je EDE chvíli blesk a chvíli šnek, budeme se tomuto problému věnovat někdy v blízké budoucnosti.

Tentokrát se podíváme na zpomalení, které Eurotel nově zavedl pro přenos některých dat. Nejdříve připomeňme, že zpočátku Eurotel omezoval maximální rychlost připojení na 800 kbit/s. Uživatel nemohl překročit tuto rychlost, i pokud by mu to lokální podmínky (kvalita signálu, vytížení BTS) dovolovaly. Toto omezení padlo koncem září a poměrně pozitivně se projevilo na průměrné rychlosti služby. Jelikož Eurotel od tohoto omezení ustoupil sám a dobrovolně, je možné, že se negativně projevovalo na kvalitě sítě, jinak by to asi nedělal.

Omezení na P2P sítě?

Ovšem pokud někdo doufal, že nyní nastanou zlaté časy pro „sosání bez hranic“, Eurotel ho musel zklamat v polovině září, kdy oznámil nové omezení. Podle jeho slov bylo kvůli velkému zatížení sítě P2P službami aplikováno omezení, které dovoluje neomezeně využívat kapacity sítě pouze v nočních a ranních hodinách (01:00 – 09:00), zatímco přes den a večer (od 09:00 ráno do 01:00 po půlnoci) je pro vybrané služby omezena rychlost. Podle tiskového oddělení Eurotelu je rychlost omezená na 32 kbit/s a toto omezení se týká některých služeb (Aimster, BitTorrent, Direct Connect, Direct Connect++, Edonkey, eMule, Gnutella, LimeWire, Bearshare, ToadNode, Xolox, Hotline, KaZaA, Grokster, Morpheus, FastTrack, WinMX, Napster a OpenNap), ovšem v praxi jsou obě věci trochu jinak. Jednak je rychlost ve skutečnosti omezena na 100 kbit/s (12,5 kB/s) a jednak je až na několik výjimek (web, ftp, streaming) omezené v podstatě vše. Ale o tom za chvilku.

Po uveřejnění této informace nastalo pozdvižení mezi uživateli CDMA, kteří P2P sítě používali, přičemž asi nejviditelnější formou protestu bylo zasílání textíku, vyzývajícího k protestům na všechna možná i nemožná diskusní fóra, včetně diskusí pod články na Lupě a dalších serverech. Hlavním argumentem bylo, že se tím pádem nejedná o neomezené internetové připojení, jak Eurotel inzeruje, ale naopak jde o klamavou reklamu. Nutno však podotknout, že kromě tohoto odporu „lidu“ se krok Eurotelu setkal mezi odbornou veřejností spíše s pochopením, neboť se jedná o poměrně rozumné omezení – v době, kdy je „módní“ zavádět FUP v podobě limitu přenesených dat a následných omezení rychlosti, se Eurotel vydal jinou cestou, která uživatele postihne rozhodně méně: v noci, kdy síť není tolik vytížená, ji lze bez omezení využívat pro všechny služby a protokoly, přes den mají některé prioritu. O tom, jak se uvedené omezení projevuje v praxi, nám nejlépe vypoví grafy přenosu (mezi Eurotelem a ostatními sítěmi v NIXu), všimněte si především na týdenním grafu velkých skoků krátce po půlnoci (tečkované čáry).

Největší část diskusí se točí kolem toho, zda Eurotel má vlastně morální právo takto selektivně postihovat některé služby a zda tím tak trochu nesupluje soud či policii, když omezuje určité služby, které jsou populární především díky velmi vysokému podílu nelegálního obsahu. Dá se předpokládat, že několik výměn se uskuteční i pod tímto článkem, kdy na jednu stranu budou stát argumenty typu „výměnné sítě jsou legální, stažením hudby nebo filmu neporušuji zákony ČR“, na druhou stranu „krádež je krádež“. Kam se postavíte vy, je samozřejmě otázka vašeho přesvědčení a svědomí – můj osobní názor, za kterým si dovolím stát, je, že mi situace, kdy uživatelé P2P sítí protestují proti omezením, připomíná populární „Zloděj křičí: Chyťte zloděje!“ Uživatelé se brání proti tomu, že Eurotel jim omezuje (nikoliv zamezuje!) jejich možnost krást, což (opět připomínám, že se jedná o můj osobní názor) považuji za typickou ukázku „chucpe“. A každopádně zvolené řešení Eurotelu je z těch, která byla k dispozici, asi nejlepší možné.

… ale co ostatní protokoly?

Zdá se však, že se omezení netýkají jen selektivně P2P sítí, a bude snazší definovat, co není nijak limitované, než co je (jen zdůrazním, že hovoříme stále o období mezi 9:00 ráno a 1:00 po půlnoci).

V uplynulém týdnu se spekulovalo a následně potvrdilo, že Eurotel „přiškrtil“ streaming dat z online rádií a televizí, ovšem jednalo se pouze o dočasný krok, v rámci „optimalizace sítě.“ A tak i když minulý týden nebylo možné poslouchat rádio na bitrate vyšším než 80 kbit/s, nyní bez problémů funguje jak rádio, tak například streaming z webu České Televize v kvalitě 400 kbit/s. Vše se sice samozřejmě odvíjí od místních podmínek, zda tato data k vám síť „pustí“, ovšem žádné umělé technické limity zde nejsou.

Bez zpomalení jsou nyní podle všeho jen vybrané služby, resp. kombinace portů/služeb. Podle zpráv uživatelů je totiž v denních a večerních hodinách zpomalený přenos na všech portech, kromě vybraných služeb, jako je www (port 80), ftp (21), dá se předpokládat, že i email, zmíněné streamingy audia/videa a možná další. Bohužel přesný seznam se mi od Eurotelu nepodařilo získat.

UX DAy - tip 2

Jak omezení vypadá v praxi? Vyzkoušel jsem testovací FTP server na portu 9999. Zatímco z FTP serveru na standardních portech lze nahrávat data tak rychle, jak dovolí síť, z FTP serveru na nestandardním portu pouze rychlostí cca 100 kbit/s (12,5 kB/s). Omezení je pravděpodobně aplikované na kombinaci IP adresy a portu – ani nahrávání více souborů ze stejného zdroje „nehne“ s celkovou rychlostí kolem 100 kbit/s. Podle informací na diskusních serverech je možné stejnou rychlostí stahovat data i z P2P sítí, tudíž informace o omezení na 32 kbit/s přímo od Eurotelu je asi mylná. Mimochodem, Eurotel počítal i s tím, že se uživatelé pokusí protunelovat provoz P2P sítí přes neomezené porty, takže ani to podle jednoho z diskutujících na CDMA.cz není možné.

Jaký vliv tedy mají omezení na „neomezený Internet“ od Eurotelu? Pokud jste „běžný uživatel“, používáte Internet pro brouzdání na webu, stahování přes běžné webové a ftp servery a případně chcete poslouchat internetové rádio či se dívat na televizi, v praxi asi žádné úmyslné zpomalení nepocítíte (pokud tedy zrovna Eurotel opět nebude „optimalizovat síť“). Uživatelé, kteří chtějí používat P2P sítě, mají pré v noci, přes den musí počítat se zpomalením. Bohužel, stejně tak musí počítat s omezením uživatelé, kteří jsou nuceni přistupovat k webovým a FTP serverům na nestandardních portech – což už dobré není. Eurotel však volí spíš cestu restriktivní, kdy moc neřeší, co se mimo jiné než nejčastěji používané porty přenáší – ono také moc dobře nejde rozpoznat, jestli se právě přes SSH tahají data z privátní firemní sítě, nebo zda se aktivní uživatel P2P tímto způsobem brání omezením. Pokud si však mám vybrat mezi hrozbou datových limitů a určitým omezením po dvě třetiny dne, s tím, že po zbylých osm hodin neplatí omezení žádná, rozhodně hlasuji pro variantu, kterou zvolil Eurotel. Chápu však, že pro určité uživatele, které vůbec nezajímá nějaké P2P, bude i stávající řešení nevýhodné. A co vyhovuje vám?

Jaký způsob omezení přenosu dat pro domácí/SOHO připojení vám vyhovuje nejvíce?

  • Zpoplatnění přenesených dat nad určitou hranici (běžné ADSL).
    5 %
  • Selektivní zpomalení některých služeb podle času (EDE).
    36 %
  • Zpomalení rychlosti po překročení limitu (kabelovky, Internet Expres).
    42 %
  • Neomezená data za vyšší paušál.
    16 %

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor se již dlouhá léta šťourá v Macích, mobilních technologiích a Internetu a provozuje svůj osobní technický blog www.maler.cz.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).