Hlavní navigace

Týdenní revize: kolaps Internetu "made in Czech Republic"

21. 2. 2009
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Autor: 29
V pátek třináctého schválili poslanci zákon, který by k polovině příštího roku měl přinést úplnou revoluci do způsobu fungování všech agend a registrů veřejné správy. Naprostou většinu odeslaných e-mailů tvoří spam. Youtube zostřuje podmínky a odklání se od svého zatím silně pro-uživatelského postoje. Alles Gute se vrací, tentokrát na Internet. Jaký byl letošní světový mobilní kongres? Malý tuzemský ISP způsobil světový kolaps.

Už v minulém týdnu jsme vás na Lupě informovali o průběhu šestého ročníku Dne bezpečnějšího Internetu. Nyní se k této události znovu vracíme. Tentokrát jsme se ale zaměřili na mezinárodní konferenci, kterou při této příležitosti uspořádala Evropská komise. Konala se v Lucemburku, kde mimo jiné sídlí administrativa Evropské unie, zaměřená na ochranu dětí na Internetu. Jedním z nejdůležitějších bodů konference byla prezentace a podpis "Dohody“ největších hráčů na evropském trhu v oblasti komunitních a sociálních sítí, která zavazuje signatáře k implementaci sedmi "pravidel bezpečnějšího síťování“. Tato pravidla by měla pomoci k lepší a efektivnější ochraně uživatelů, zejména těch nejmladších.
Jiří Peterka: SID 2009: do boje proti kybernetické šikaně!
Jan Rylich: Mučení sociálních sítí aneb Safer Internet Day

logo SID 2009

Logo letošního ročníku „Dne bezpečnějšího Internetu“.
Obrázky: © European Communities, 2009

Ani strach z pátku třináctého, který nás letos potká celkem třikrát, nezabránil poslancům ve schválení změn, které by měly od poloviny příštího roku přinést revoluci do způsobu fungování všech agend a registrů veřejné správy. Navíc tak učinili, alespoň po procedurální stránce na tuzemské poměry nepříliš běžným způsobem. Podařilo se jim totiž sloučit do jednoho zákona, hned čtyři původně samostatné zákony, které se zatím nestihly dostat ani do prvního čtení. Co je tedy podstatou schváleného návrhu? Nově bude zavedena čtveřice základních registrů, které budou obsahovat "základní“ údaje a ostatní registry od nich tyto údaje budou přejímat. Odpadne tak současná praxe, kdy existuje enormní množství registrů, které nejsou vzájemně příliš provázány a mnohé z nich tak zbytečně replikují jedny a ty samé údaje.
Jiří Peterka: Stalo se: ani paraskevideka­triafobie nezastavila revoluci v registrech

Logo NetClub
Hostem třetího NetClubu v roce 2009 bude Martin Saidler. Ten je společně se svou švýcarskou investiční skupinou Centralway Holding AG zakladatelem třicítky internetových společností v USA i Evropě, mezi jinými například Scout 24. Vybírá si projekty na Internetu v oblasti softwaru, komunikace a médií. Za získaný podíl poskytuje společnosti přístup ke strategickým informacím, kontakty na evropské trhy a posiluje finanční zázemí firmy. Martin Saidler už tímto způsobem vstoupil v Česku do řady společností, mimo jiné do projektů Invia.cz, Jyxo.cz, Blog.cz či H1.cz. Registrovat na březnové setkání se můžete už nyní. Záznamy z předchozích setkání naleznete na NetClub blogu.

Skutečnost, že naprostou většinu zpráv, které dorazí do vaší e-mailové schránky, tvoří spam, už dnes nikoho příliš nepřekvapí. Podle únorové zprávy o spamu společnosti Symantec, je možné pouhé čtyři zprávy ze sta označit za vyžádanou poštu. Tato statistika je více než alarmující a pokud se spam bude rozmáhat i nadále, bude dost těžké najít v záplavě nevyžádané pošty opravdový e-mail, tedy zprávu odeslanou elektronickou poštou konkrétnímu příjemci s běžným účelem.
Jan Handl: Naprostou většinu odeslaných e-mailů tvoří spam

YouTube

Videoportál Youtube postupně mění svůj zatím silně pro-uživatelský postoj a zostřuje podmínky vůči uživatelům, kteří nahrávají videa s obsahem, ke kterému nemají potřebná autorská práva. Tento trend lze sledovat již delší dobu. Více než rok funguje zvláštní administrátorský přístup Content ID, který umožňuje držitelům práv automaticky stahovat svá videa. Z videoportálu tak v poslední době zmizely například i pořady z dílny televize Nova. Youtube navíc začal uživatelům, nerespektujícím autorská práva rušit účty. Snaha vyhovět držitelům práv ale s sebou přináší i některé opravdu kuriózní případy, kdy jsou mazány i videa, ve kterých uživatelé pouze interpretují nějakou hudební nahrávku. Proč Youtube mění kurz a může mu to u uživatelů uškodit?
Patrick Zandl: Youtube letos řádně zprudí své uživatele

Facebook

V druhém dílu miniseriálu o tajemstvích a bezpečnostních nástrahách sociální služby Facebook jsme se zaměřili na kouzla s feedy, příběhy z aplikací, tagování problematického videa a fotografií. Víte například jak zabránit tomu, aby se fotka či video, na kterých vás někdo „otagoval“ zobrazila v novinkách všech vašich přátel? Poradíme také například, jak nastavit sdílení kontaktních informací pouze s konkrétními přáteli.
Karel Wolf: Jak překonat nástrahy Facebooku a vytěžit z něj co nejvíce – díl 2.
Jiří Macich: Facebook zatím stahuje nová kontroverzní pravidla

Konference - Trendy v oblasti bezpečnosti
Internetová bezpečnost je zejména v segmentu finančního sektoru problém stále žhavější. Množí se případy napadení bankovních systémů, odcizení citlivých dat či ohrožení samotných uživatelů. Servery Root.cz, Podnikatel.cz, Mesec.cz a Lupa.cz proto společně připravily odbornou konferenci Trendy v internetové bezpečnosti, která představí aktuální trendy v této oblasti a zmapuje nové hrozby i budoucí problémy, se kterými se pravděpodobně setkají veřejné instituce a uživatelé. Konference se uskuteční již *26. února 2009 od 9:00* v Konferenčním centrum City v Praze. Registrovat se můžete již nyní.
Stream.cz

Stream.cz „oživil“ kultovní cyklus výuky německého jazyka Alles Gute, vedený "sklepáckou“ dvojicí Milanem Šteindlerem a Davidem Vávrou, který byl v devadesátých letech součástí satirického pořadu Česká soda, vysílaného Českou televizí. Nové díly by se na českém videoportálu měly objevit od 22. února, vždy v dvoutýdenních cyklech. Stream si nechal vyrobit celkem 12 dílů. Vrací se tak k profesionálním a nákladnějším pořadům z dílen populárních českých bavičů a umělců?
Patrick Zandl: Stream.cz vám přeje Alles Gute

Alles Gute

Záběr z nových dílů Alles Gute

Jakou strategii do budoucna mají největší internetové portály? Jiří Hlavenka se zamyslel nad dlouhodobým směřováním portálů Yahoo, Google, Seznam a Centrum. Každý z těchto čtyř portálů je jiný, spojuje je jediné: závislost na příjmech z reklamy. Když budeme modelovat budoucnost portálů, tak vždy tímto pohledem; cokoli, co nemá reklamní potenciál, půjde stranou, a naopak.
Jiří Hlavenka: Jaká je strategie internetových portálů? A je vůbec nějaká?

Zdá se vám nereálné, aby jeden malý český poskytovatel internetové konektivity, způsobil závažné problémy síti Internet po celém světě? Ačkoli tato zpráva může znít tak trochu jako sci-fi, jednomu malému českému ISP z jihovýchodní Moravy se to podařilo a navždy se tak zapíše do dějin světového Internetu. Jak to dokázal? Jednoduše. Za obrovskými problémy, které postihly zejména zahraniční regionální sítě, stála špatná konfigurace směrovače.
Zbyněk Pospíchal: Malý český ISP způsobil světový kolaps

MMF24

Newstin logo

Projekt Newstin.cz se vynořil na přelomu roku v NetMonitoru a výsledky jeho návštěvnosti musely zaujmout každého. Ačkoliv jeho provozovatel vyhrál prestižní cenu Red Herring, v Česku jde o web známý jen málo. Přinášíme rozhovor se zakladatelem a většinovým majitelem Newstinu nejenom o obchodním či produktovém pozadí, ale třeba i o tom, jaká je momentální nálada investorů.
Patrick Zandl: František Vrabel: Newstin šel od vojenských technologií ke zpravodajství

LOGO mwc

Ve španělské Barceloně proběhl tento týden již tradiční mobilní kongres (Mobile World Congress ). Jde o největší akci věnovanou mobilním telekomunikacím a řada firem zde představuje své produktové novinky. Z velkých světových hráčů chyběla snad jen společnost Apple, která již tradičně dává přednost vlastním akcím. Nicméně její „duch“ jako by prosakoval celým letošním kongresem. Většina výrobců mobilních telefonů se totiž snaží napodobit úspěch, který se podařil Applu s jeho iPhone. Nejde přitom o telefon jako takový, jako spíše o koncept Appstoru. Ještě před zahájením kongresu prohlásil šéf průmyslového výboru Evropské komise Gunther Verheugen, že Evropská unie plánuje požadovat sjednocení konektorů nabíječek pro mobilní telefony.
Jiří Peterka: Barcelona 2009:  ve stopách Applu
Patrick Zandl: Dnes začal v Barceloně Mobile World Congress
Patrick Zandl: Evropská komise si přeje jednotné nabíječky pro mobily

Stáhli jste si někdy video z Youtube?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).