Hlavní navigace

Tuzemské televize s nasazením hybridní HbbTV prozatím váhají

19. 11. 2010
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Autor: 115393
Kromě České televize se zatím do nasazení nové technologie HbbTV, hybridní televize, českým televizím příliš nechce. Přestože tento standard umožní divákům vstupovat prostřednictvím televizní obrazovky do videorchivu kanálů, prohlížet si teletextové stránky nové generace, hlasovat a podobně, Nova, Prima nebo čistě digitální Barrandov zatím váhají. Na nasazení tohoto standardu je podle nich zatím příliš brzo, ale přesto jeho vývoj sledují. HbbTV nechce využít ani hudební televize Óčko, která by na něm mohla postavit také částečně své podnikání.

Česká televize s hybridní televizí počítá pro příští rok

O veřejnoprávním médiu z Kavčích hor už byla v souvislosti s hybridním širokopásmovým vysíláním řeč na DigiZone.cz již několikrát. Přesto není od věci si připomenout, jaké plány tedy Česká televize má. Na vývoji portálu a aplikací pro HbbTV ČT usilovně pracuje, a to pod vedením současného šéfa sekce Nová média Milana Fridricha, který je bývalým šéfem zpravodajství. Ze strategické koncepce Nových médií pro rok 2011 až 2013 vyplývá, že takzvanou hybridní širokopásmovou televizi HbbTV by Česká televize využila především pro možnost sledování pořadů z online archivu, tedy iVysílání. Interaktivní televize má ale přinést divákům i další služby, například možnost sledovat vystřižené scény, film o filmu, vystřižené pořady a tak dále. K dispozici by měly být rozšířené informace o právě běžícím programu a zapojení diváka do programu. Kromě již zmíněných výhod se mohou uživatelé těšit například také na novou podobu teletextu, takzvaný HD Text, a další informace.

Komerční stanice se do hybridní televize příliš neženou

Televize Nova ústy technického ředitele Ivo Ferkla tvrdí, že HbbTV se bude zapotřebí věnovat, ovšem příliš horké to asi nebude. Dočkali jsme se tradiční odpovědi, kterou stanice dávají, pokud nechtějí zůstat v pozadí, ale zároveň nám tak nějak říkají, že to zase nebude tak aktuální. Sledujeme vývoj a jsme připraveni se do toho nějakým způsobem zapojit, konstatoval Ferkl. Na otázku, zda jde opravdu pouze o sledování vývoje, nebo už se na půdě Novy o něčem takovém diskutovalo, odpověděl technický ředitel nejsledovanější české televize následovně: Vzhledem k organizační struktuře, kterou televize Nova má, se tyto aktivity rozvíjejí. Důležité je, že HbbTV byla uznána jako standard a tudíž se může tato skutečnost promítnout do spotřební elektroniky. V momentě, kdy bude na trhu dostatek zařízení, je to určitě zajímavá platforma. Co se týká vysílání ve třetím rozměru, které Nova avizovala již dříve, zůstává šéf techniky Novy tajemný. Připravujeme se a pracujeme na tom, aby se v budoucnu mohly některé naše projekty ve 3D objevit. Jde o to, aby byl dostatek obsahu. Dělat jeden přenos ve 3D za dva měsíce by nemělo smysl, uvedl Ferkl stručně.

Janka Vozárová 500

Jedna věc je trend a druhá to, jak se chová trh a podle čeho je hodnocený a měřený, říká o HbbTV ředitelka digitální plnoformátové televize Barrandov Janka Vozárová. (Foto: Ivana Dvorská, DigiZone.cz)

Prima a Barrandov zatím s využitím HbbTV váhají

Druhá nejsledovanější česká komerční televize Prima je na tom se zaváděním HbbTV podobně jako její konkurentka Nova. Technický ředitel Patrik Slavík pro DigiZone.cz uvedl, že vedení společnosti vývoj sleduje. V zahraničí jsou v současné době leaderem spíše veřejnoprávní média, v Německu například ARD a ZDF, z komerčních pak pouze ProSiebenSat.1­. Názor nemáme v současné době jasně vyprofilovaný. Tuto technologii sledujeme a určitě může do budoucna divákovi něco přinést. Na druhou stranu to pro diváka znamená nutnost přístupu k internetu a otázkou je, nakolik se to uchytí, protože většina diváků u nás si stahuje pořady z internetu do počítače, konstatoval Slavík. Vedení digitální plnoformátové televize Barrandov rovnou přiznává, že v nejbližší době se zavedením služeb na bázi HbbTV nepočítá. Ale určitě to obchodně není vyloučené. Máme to ve své obchodní strategii, chceme jít touto cestou, uvedla v nedávném rozhovoru pro DigiZone.cz ředitelka stanice Janka Vozárová. Jedna věc je trend a druhá to, jak se chová trh a podle čeho je hodnocený a měřený, dodala Vozárová s poukazem na peoplemetrové měření sledovanosti televizí.

Hynek Chudárek 500

Pro takovou televizi, jakou je Óčko, nemá HbbTV smysl, myslí si její výkonný ředitel Hynek Chudárek (Foto: Ivana Dvorská, DigiZone.cz)

Televize pro mladé na hybridní televizi nemyslí

Ačkoliv hybridní televize HbbTV přináší kromě videoarchivu i další možnosti, například speciální podobu teletextu – takzvaný HD Text – nebo zpravodajství zabalené do moderního hávu, některé stanice už ji předem odsuzují v tom smyslu, že by pro ně neměla smysl. V tomto duchu mluvil v nedávném videorozhovoru Regionální televizní agentury (RTA) a Českých médií výkonný ředitel hudební televize Óčko Hynek Chudárek. Myslím si, že pro nás to není cesta, protože naším obsahem jsou klipy. Proud klipů je složený z klipů, který už je někde uložen, je možné ho někde stáhnout, a proto už není možné pro něj vytvářet nějakou platformu. Pro nás je tato aktivita v podstatě nevhodná a určitě o ní neuvažujeme. Tam, kde to má smysl, je pochopitelně Česká televize, uvedl Chudárek. Názor Óčka na HbbTV ale nemusí správný, protože jak již bylo řečeno, stanice nemusí nutně nabízet pouze videoarchiv. Podíváme-li se například do sousedního Německa, tamní komerční kanál Anixe využívá HbbTV například pro možnost prezentace různých svých partnerů a v podstatě jde o další formu reklamy, kterou by například Óčko v rámci prezentace tapet, melodií a dalších aplikací pro mladé jistě rádo uvítalo.

ebf - partner 1

Rudolf Pop 500

S HbbTV jsou stejné problémy jako při zavádění vysílání v MPEG-2, uklidňuje technický ředitel ČT Rudolf Pop (Foto: Ivana Dvorská, DigiZone.cz)

Technický ředitel ČT přirovnává problémy s HbbTV k zavádění standardu MPEG-2

Vlažnému přístupu komerčních televizí k HbbTV se ale netřeba divit. Některé aplikace, které jsou v současné době v rámci hybridní širokopásmové televize dostupné, se nemusí na všech přijímačích zobrazovat korektně, popřípadě vůbec. Uveďme například portály německých komerčních stanic ProSieben a Sat.1. Technický ředitel České televize Rudolf Pop vidí tento problém podobně, jako když se zaváděl kompresní formát MPEG-2. Je to věc, která je relativně nová a k takovýmto záležitostem skutečně může docházet, připustil Pop a dodal: Vezměte si, jaké byly problémy, když se začalo vysílat v MPEG-2 (současný standard používaný v celoplošných terestrických multiplexech v ČR, pozn. red.). Je to zásadní rozdíl oproti době, kdy bylo vše jasné. Zájmem distributorů a broadcasterů (vysílatelů, pozn. red.) je, aby když se technologie zavede v masovějším měřítku, fungovalo už vše bez problémů. Takovýchto příkladů známe již z minulosti více, uvedl technický ředitel České televize.

Začnou podle vašeho názoru i komerční televize využívat technologii HbbTV?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).