Hlavní navigace

Jak se české televize chystají do iPhonů a dalších chytrých mobilů?

25. 11. 2010
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: 115393
Velkou expanzi plánují tuzemské televizní stanice na různá mobilních zařízení. Na obohacení obsahu se mohou těšit majitelé iPhonů, iPadů a přístrojů s operačním systém Android a Symbian. Česká televize zprovozní v příštím roce, konkrétně v prvním čtvrtletí, mobilní verzi portálu ČT 4 a především jeho on-line vysílání, televize Nova pak plánuje expanzi do chytrých Nokií, kde by chtěla umožnit prohlížení obsahu na portálu Nova.cz včetně videí. Podobně je na tom také Óčko, které dá svůj obsah k dobru navíc také na mobily značky Samsung. Novinky chystá pro své diváky i plnoformátová televize Barrandov a zpravodajská Z1.

Česká televize chystá překvapení pro Apple, Symbian i Android

Diváci České televize a zároveň majitelé „inteligentních“ mobilních zařízení by si měli přijít v prvním čtvrtletí příštího roku skutečně na své. Veřejnoprávní televize totiž chystá překvapení jak pro mobilní zařízení iPhone a iPad, tak i další produkty, které funguji na bázi operačních systému Android nebo Symbian. ČT si uvědomuje význam mobilních platforem. Chceme nabízet jak živé vysílání, tak archiv pořadů tak, aby uživatel mobilu měl přístup k maximu atraktivního obsahu, co máme na webu ČT, uvedl pro DigiZone.cz ředitel sekce Nová média ČT Milan Fridrich. U iPhonu a iPadů se tak mohou jejich majitelé konkrétně těšit například na aplikaci pro sportovní kanál ČT 4, která kromě online vysílání přinese také možnost interaktivity pro tuto stanici a zároveň bude čtečkou webu. V obou mobilních zařízeních bude navíc možné přistupovat do online archivu iVysílání.cz. Stejná možnost bude i u telefonů s operačním systémem Android a Symbian. Tyto systémy by navíc měly srovnat krok s iPhonem. Pro Symbian bude dostupná aplikace kanálu ČT 4 plus čtečka webu, živé vysílání ČT 24 a registr pořadů a upozornění na program ČT 24. Android se bude muset prozatím obejít bez Čtyřky.

ČT 24 - iPhone

Ukázka zpravodajského webu ČT 24 přizpůsobeného pro mobilní telefon iPhone (Zdroj: Česká televize)

ČT 24 byla a zůstává pilotním projektem pro každý nový operační systém, pro nějž chystáme aplikace programů a webů ČT. ČT 24, jakožto zpravodajská stanice, je pro mobily jako stvořená. Věříme, že mobilní platformy budou jednou silným hráčem na trhu s televizním a webovým obsahem a je nutné být u toho hned na začátku. Jsme rádi, že po úspěchu aplikace ČT 24 pro iPhone a iPad se ozývají výrobci jiných telefonních přístrojů s jinými operačními systémy a chtějí produkty ČT. Největší zájem je o ČT 24, ale stále větší odezvu má i iVysílání a archiv pořadů. Proto v následujících třech měsících chceme vyjít tomuto zájmu maximálně vstříc a nabídnout co nejrychleji iVysílání pro přístroje nejen Apple, ale i další, které dominují českému trhu, konstatoval šéf Nových médií Milan Fridrich.

Prioritou pro Novu jsou produkty Applu a Nokie

Televize Nova nabízí pro mobilní telefony verzi svého zpravodajského portálu tn.cz. Serveru DigiZone.cz to řekl ředitel internetové divize české komerční jedničky Pavel Krbec. Dlouhodobě máme v plánu se zabývat také ostatními produkty. Do mobilních telefonů bychom tedy rádi dostali například portál Nova.cz. Nejde o úplnou prioritu toho, co chceme dělat, ale v nejbližší době, jednom až dvou měsících, chceme vyzkoušet aplikaci pro Apple, uvedl Krbec pro DigiZone.cz. Podle něho by šlo konkrétně o iPhone a iPad. Aplikace by měla být maximálně jednoduchá a bude se podobat s největší pravděpodobností podobnému produktu, jakým je například Viera Cast od Panasonicu. Mělo by to umožnit dívat se na obsah Novy.cz s tím, že aplikace by byla maximálně uživatelsky přívětivá. Novinka se tak bude věnovat převážně videím. Současně s tím se díváme i na novou generaci mobilních telefonů od firmy Nokia. Podobnou aplikaci bychom chtěli udělat právě pro ně, dodal Krbec. Co se týká mobilních telefonů s operačním systém Android, ani na ně nechce česká komerční jednička zapomenout, v první vlně se však bude věnovat právě zařízením, o kterých byla právě řeč. V současné době však těžiště našich aktivit stojí na Nokii a Applu, uvedl na závěr ředitel internetové sekce TV Nova Pavel Krbec.

TV Barrandov - Animáček iPhone

Aplikace Animáček pro mobilní telefon iPhone. (Zdroj: TV Barrandov)

Barrandov rozšířil Animáček na iPad a chystá přístup do online archivu

Digitální plnoformátová televize Barrandov doposud nabízela prostřednictvím mobilního telefonu iPhone přístup pouze k aplikaci Animáček, pexesu, které slouží k propagaci stejnojmenného dětského bloku. Nyní je tato hra dostupná také na iPadech, a to díky verzi 2.0. Koncem prosince nebo začátkem ledna plánujeme vstoupit na mobilní zařízení iPhone a iPad s videorchivem, řekl DigiZone.cz Pavel Němeček z TV Barrandov. Tato nová služba navíc přinese jednu velkou výhodu oproti webu. Bude zde možné najít i pořady, které už na stránkách www.barrandov.tv nejsou, tedy kompletní videotéku. S online vysíláním ale zatím zájemci počítat nemohou. Živě by se však na webu mohly objevit pořady, které Barrandov vysílá ve vlastní produkci. Kromě iPhonu a iPadu se Barrandov do jiných zařízení nechystá. Nelze tedy počítat například s aplikacemi pro Android a Symbian.

Zpravodajská Z1 byla první živě vysílanou stanicí přes iPhone

Ačkoliv Česká televize byla dříve na mobilním telefonu iPhone se svým obsahem, zpravodajská televize Z1 si odnáší prvenství v oblasti živého vysílání. Nabízí ho již od druhé poloviny února letošního roku. Jedná se o první živé televizní vysílání v mobilních telefonech v České republice, pochlubila se tehdy Z1 v tiskové zprávě. Od té doby se podařilo první komerční zpravodajské televizi u nás zprovoznit i webový portál pro iPhone. S rozšířením na informační obsah přišla začátkem tohoto měsíce. Aplikace nyní kromě kontinuálního živého vysílání obsahuje archiv videozpravodajství i publicistických pořadů, jako jsou Interview Z1 nebo Téma Z1. Dále nabízí možnost příjmu upozornění formou tak zvané push-notifikace, kterou televize hodlá využít k zasílání nejdůležitějších zpráv během dne nebo upoutávek na nejzajímavější pořady a dokumentární filmy. V úterý byla naše aplikace umístěna na portál, ze kterého je možné stahovat aplikace pro Android. Znamená to, že 90 procent funkcí, které umí aplikace na iPhonech, je vytvořená nyní i pro tuto platformu, řekl DigiZone.cz finanční ředitel televize Z1 Radek Hovorka. Stanice v současné době pracuje také na vývoji aplikace pro operační systém Symbian 3. Ta umožní sledování Z1 na mobilních telefonech Nokia nové generace. Budeme se orientovat pouze na nové verze Symbianu, připustil Hovorka.

Z1TV live 2.0 pro iPhone

Aplikace Z1TV live 2.0 pro mobilní telefon iPhone (Zdroj: Z1)

BRAND24

Co se týká posledního operačního systému, o kterém jsme nehovořili, tedy Windows Mobile, tak v tuto chvíli jsme pozastavili vývoj této aplikace. Penetrace telefonů s tímto operačním systémem není tak velká. Je tak malá a náklady na vývoj tak velké, že jsme o přechodu na Windows Mobile neuvažovali, sdělil DigiZone.cz finanční ředitel Z1. Je možné počítat s rozšířením na tablety, například iPad. Vysílání se dá v současné době spustit, ale není dostatečné. Graficky chceme aplikaci mírně odlišit, dodal Radek Hovorka.

Óčko chystá vysílání pro Nokie a Samsungy, plány Primy jsou ve hvězdách

Televize, která na mobilních telefonech nové generace staví, je hudební Óčko. Ta již v současné době vysílá prostřednictvím iPhonu a počítá také s rozšířením do produktů společnosti Nokia a Samsung. Počítáme, že po zprovoznění bychom měli být v nějakém základním menu, které bude k dispozici při prodeji telefonu, uvedl pro DigiZone.cz generální ředitel Óčka Jiří Balvín s tím, že televize se snaží expandovat všemi možnými způsoby, které technika nabízí. Stanice by do budoucna ráda nabídla i další obsah. Nejsme na tom ale kapacitně tak dobře, abychom to mohli dělat ze dne na den. Jdeme tedy krok za krokem, dodal Balvín. Óčko navíc také zahájilo spolupráci se Samsungem na integraci obsahu do jeho televizorů. Stanovisko televize Prima, která by mohla chytré mobilní telefony využít například jako dobrou propagaci pro svůj druhý kanál zaměřený na mladé diváky, je bohužel v tuto chvíli nejasné a z vyjádření Pavla Kohouta, který má na starosti takzvaná nová média, vyplývá, že česká komerční dvojka zůstává v tomto směru v pozadí. Samozřejmě se snažíme přinášet našim divákům co nejzajímavější a nejatraktivnější zážitky. V současné době jsme ve fázi hledání a testování různých variant řešení, ale nelze nyní ještě definovat, kdy a co bude pro jakou platformu k dispozici, uvedl Kohout ve stručném vyjádření našemu webu prostřednictvím e-mailu.

Plány které stanice vás zaujaly nejvíce?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).