Hlavní navigace

TV Metropol, TV Polar a Genus Plus založily Asociaci krajských televizí

29. 2. 2012
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Autor: 322915
29. 2. 2012

Asociaci krajských televizí (AKTV) dnes v Praze založily regionální stanice TV Metropol, TV Polar a Genus Plus. Jedná se o sdružení nezávislých provozovatelů, kteří založili asociaci, jejímž základním posláním je prosazovat a chránit práva a oprávněné zájmy svých členů týkající se provozu a rozvoje provozovatelů krajského vysílání, sdělila PR manažerka pražské televize Metropol Anna Lukešová.

K TÉMATU: TV Metropol chce spolupracovat s regionálními televizemi z DVB-T sítě 3

Asociace má umožnit televizím vzájemnou spolupráci na nadregionálních projektech a vzájemnou výměnu pořadů. V nespolední řadě má ambici vstupovat do legislativního procesu se svými připomínkami k televiznímu vysílání, dodala Lukešová. Kromě tří jmenovaných regionálních televizí z Prahy, Ostravy a Liberce je zakládajícím členem AKTV také připravovaná východočeská televize VTV1, která má zahájit vysílání letos na podzim.

ČTĚTE TAKÉ: Ostravskou televizi Polar si bude možné naladit od zítra v multiplexu 3

Předsedou AKTV se stal ředitel vysílání a menšinový vlastník TV Metropol Jiří Němeček, který rovněž provozuje hudební kanál Retro Music Television a v minulosti zakládal největší českou hudební televizi Óčko. Je dobré, že se nám dnes podařilo založit společnou platformu krajských televizí nejen pro jednání se státními orgány a místní samosprávou, ale i s ochrannými organizacemi či provozovateli televizních multiplexů, uvedl k dnešnímu vzniku asociace.

Očekávám, že nově založená asociace bude pro provozovatele jednotlivých krajských televizí přínosem. Je co společně řešit v oblasti programu i obchodu, dodala ředitelka liberecké televize Genus Plus Alena Roubalová. Nejen naše televize, ale i všichni ostatní členové nyní získávají zajímavý prostor pro „nadregionální“ spolupráci. Věřím, že se v blízké době k asociaci připojí další provozovatelé krajských televizí v České republice, doplnil generální ředitel TV Metropol Marek Vítek.

Ze stanov AKTV – předmět činnosti Asociace

KL24

Ke splnění svého poslání Asociace:

a) usiluje o rozvoj krajského televizního vysílání,
b) dbá o prosazování nezávislého šíření informací a nezávislosti krajského televizního vysílání,
c) činí návrhy a jedná se státními orgány, s orgány místní správy, s ochrannými organizacemi, provozovateli multiplexů a s dalšími subjekty působícími v oblasti televizního vysílání,
d) usiluje o vytváření potřebných podmínek k provozování krajského televizního vysílání v České republice,
e) usiluje o dodržování pravidel hospodářské soutěže při televizním vysílání,
f) popularizuje a propaguje krajské televizní vysílání a činnost Asociace i jejích členů v České republice i v zahraničí,
g) na základě pověření může zastupovat své členy v jednání s orgány státní a veřejné správy a jinými subjekty působícími v oblasti televizního vysílání (např. ČTÚ, RRTV, příslušná resortní ministerstva, provozovatelé sítí elektronických komuni-kací)
h) vyjadřuje se k návrhům zákonů a prováděcích předpisů v oblasti provozování televizního vysílání, elektronických komunikací a v souvisejících oblastech zákonné úpravy vysílání
i) zaujímá stanovisko při sporu mezi členy Asociace, pokud s tím dotčení členové souhlasí.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).