Hlavní navigace

UPC se proti "must carry" chce bránit u Evropské komise

27. 9. 2007
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Autor: 115393
27. 9. 2007

Digitální novela se dočkala jen několik hodin po svém schválení Poslaneckou sněmovnou první hrozby soudem. Největšímu českému provozovateli kabelových sítí, společnosti UPC, a spolu s ním i celé České asociaci kompetitivních komunikací (ČAKK) zastupující zájmy českých kabelářů se nelíbí rozšíření povinnosti „must carry“ odsouhlasené poslanci. UPC se v duchu dřívějších varování svého generálního ředitele Václava Bartoně hodlá obrátit se stížností k českým soudům i k Evropské komisi.

Už několik let otevřeně upozorňujeme na to, že současná úprava „must carry“ plně neodpovídala základním právním principům, ani závazným směrnicím EU. Její schválené rozšíření se s dostalo do příkrého rozporu jak s ústavně zaručenými právy, tak s unijními předpisy, kterými je ČR vázána, sdělil serveru DigiZone.cz tiskový mluvčí UPC František Malina a dodal: Nově definovaná povinnost „must carry“ zasahuje do práv soukromých investorů ve prospěch omezené skupiny jiných podnikatelů tak zásadním způsobem, že budeme nuceni se bránit všemi právními prostředky, a to jak v tuzemsku, tak na úrovni Evropské komise.

Prezident ČAKK Zdeněk Vaníček k „must carry“ uvedl: Zájmy malé skupiny soukromých podnikatelů (držitelů licencí pro zemské digitální televizní vysílání) nemůže stát zajišťovat na úkor jiných subjektů; dokonce tak, že stát zároveň poškodí jiné soukromé provozovatele (provozovatele převzatého vysílání). Problematiku přenosu komerčního vysílání v privátních sítích nelze řešit diskriminačními vrchnostenskými zásahy do soukromých obchodně právních vztahů.

ČAKK vypracovala k povinnému vysílání nových digitálních programů v nejnižších kabelových nabídkách rozbor, který uvádí nesoulad české právní úpravy s evropskými směrnicemi. Rozšířením povinnosti „must carry“, obecně již dávno překonané a v rozporu s acquis, bude stát zřejmě protiústavně zasahovat nástroji práva veřejného do soukromoprávních vztahů, jednat diskriminačně, porušovat princip technologické neutrality a tím vyvolávat adu soudních sporů a také arbitrážní řízení na ochranu vynaložených investic, píše se v rozboru ČAKK.

DOKUMENT: Rozbor nesouladu evropské a české úpravy „must carry“ [DOC, 78,3 kB] – ČAKK

Povinnost „must carry“, tedy povinného a bezplatného zařazování volně vysílaných programů do nejnižší programové nabídky kabelových operátorů, se dosud vztahovala jen na programy ČT 1, ČT 2, Novu, Primu a regionální studia vysílající na stejných kmitočtech, tedy pouze na analogově šířené programy.

MMF24

Poslanec Petr Pleva (ODS), zpravodaj diginovely, rozšířil ale svým pozměňovacím návrhem „must carry“ na všechny volně dostupné programy v DVB-T a kromě kabelářů přiřkl povinnost jejich šíření i budoucím operátorům televize pro mobily (DVB-H). Jeho úprava má ale pouze přechodné trvání a skončit má nejpozději 31. prosince 2011 nebo s koncem analogového vysílání v Česku, pokud ten nastane dřív.

O rozšíření povinnosti „must carry“ usilovala Asociace digitálních televizí, jejíž šest členů bude moci navzdory nedořešeným soudním přím začít díky diginovele od příštího roku vysílat. Kdyby od poslanců nezískali dárek v podobě bezplatného zařazování do nejnižších kabelových nabídek, byli by oproti komerčním televizím Nova a Prima v nevýhodě.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracoval do ledna 2011 ve zpravodajství TV Z1. V redakci DigiZone.cz působil od startu v říjnu 2005 do dubna 2008 jako redaktor, pak i zástupce šéfredaktora.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).