Hlavní navigace

V Česku neodstartuje další celoplošná televize, RTA vrátila licenci

28. 8. 2010
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 115393
TÝDENNÍ REVIZE - Majitelé terestrických digitálních přijímačů už mohou počítat s tím, že nenaladí další celoplošný kanál. Podnikatel Jaroslav Berka totiž vrátil licenci pro program RTA, kterou mu udělila v červenci 2009 Rada pro rozhlasové a televizní vysílání. Avizovaný start byl nejdříve několikrát odsunut, nyní je jasné, že stanice nezahájí vysílání vůbec. Rouškou tajemství je zahalen i další projekt Jaroslava Berky - digitální televize TV7. Berka ale zůstává aktivní na dalších frontách. Například pro Českou televizi bude jeho firma Czech Info vyrábět pořad Malá farma.

RTA nebude vysílat jako samostatný kanál. Vrátila licenci

Regionální televizní agentura (RTA) se vzdala kompenzační licence pro celoplošné zemské digitální televizní vysílání, kterou získala na základě novely zákona o rozhlasovém a televizním vysílání z roku 2008. Firma to oznámila Radě pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) a zároveň dodala důvody, které jí znemožnily zahájit vysílání programu RTA. Rada to sdělila v tiskové zprávě ze svého posledního zasedání. RTA získala kompenzační licenci pro digitální vysílání v červenci 2009, vysílání měla podle zákona zahájit do 360 od obdržení písemného rozhodnutí RRTV. Majitel RTA, podnikatel Jaroslav Berka, ale avizovaný start stanice několikrát posunul. Hlavním důvodem byly spory se společností Czech Digital Group (CDG) o obchodní podmínky pro zařazení RTA do její digitální sítě 3. Berkova RTA chtěla v multiplexu 3 vysílat zpočátku jen v Brně a postupně se rozšiřovat do dalších regionů, CDG trvala na okamžitém vysílání na všech spuštěných vysílačích.

Jaroslav Berka

Přesto, že Jaroslav Berka nespustí celoplošně vysílání RTA, nemůže si stěžovat na to, že by se jeho podnikatelským aktivitám nedařilo. (Foto: archiv DigiZone.cz)

Jan Potůček: RTA se vzdala licence pro celoplošné zemské digitální vysílání
Jan Potůček: Reality show Malá farma pro Českou televizi vyrábí firma Jaroslava Berky
Jan Potůček: Jaroslav Berka si registroval logo Malá farma, počítá s prodejem bioproduktů
Jan Potůček: Rada České televize: Berkova firma Czech Info pro nás už nepracuje
Jan Potůček: Reality show Malá farma nabídnul ČT bývalý ředitel Z1 Martin Mrnka

Skylink připustil pirátství své platformy po roce 2012

Až přestane společnost Irdeto v roce 2012 podporovat kódovací systém CryptoWorks pro podmíněný přístup k televizním programům na satelitu, bude reálně hrozit prolomení tohoto kódu u základní bezplatné programové nabídky satelitní služby Skylink. Serveru DigiZone.cz to řekl Jaromír Glisník, výkonný ředitel společnosti TradeTec, která Skylink provozuje v České republice. Teoreticky by se mohlo stát, že až podpora společností Irdeto skončí a dojde k prolomení kódu, zůstaneme v tom úplně sami. Nebudeme schopni zareagovat. Záleží tedy na tom, o jak závažný problém půjde. Pokud dojde k prolomení systému, ale nebude to nějaká masová záležitost, nevidím důvod, proč by se mělo dělat něco se zákazníky, kteří mají neplacenou nabídku, naznačil Glisník, že by určitou míru pirátství Skylink toleroval. Myslím si, že i televize, které takto vysílají, by mohly být v tomto případě benevolentní. Otázka je, nakolik by byli benevolentní poskytovatelé sportovních práv, dodal šéf Skylinku.

KS říjen 2009 - Glisník

Prolomení systému CryptoWorks? Může k němu dojít, připustil šéf Skylinku Jaromír Glisník. (Foto: Ivana Dvorská, DigiZone.cz)

Jan Potůček: Skylink připouští možnost prolomení kódu CryptoWorks po roce 2012
Lukáš Polák: Z prodejen zmizí úplně klasické satelitní SD set-top-boxy, předpovídají prodejci

Kabelové a satelitní kanály chystají pro své diváky několik novinek

Během letošních podzimních měsíců se dočkáme minimálně hned dvou zbrusu nových kabelových a satelitních televizních stanic. Jednou z nich bude Universal Channel, který nastoupí na pozici Hallmarku, druhou pak Daring!TV, která „vystrnadí“ erotickou XXX Xtreme. Kromě toho se budou dít ale i dílčí změny u stanic, kterými je například filmový kanál HBO nebo Film+. Na ověřenou československou klasiku bude sázet rodina kanálů CS TV. Hudební televize Óčko prozatím nemá naplánované nasazení širokoúhlého formátu. Dočkáme se ho pravděpodobně až příští rok. Společnost HBO Česká republika, která je provozovatelem stejnojmenného filmového programu, přinesla v poslední době řadu novinek v oblasti internetu. Spustila například novou podobu webových stránek www.hbo.cz, přidala informace ze světa stříbrného plátna, spustila RSS kanál a aktivně komunikuje se svými diváky prostřednictvím svého profilu na komunitním portálu Facebook. Konkurenční Film+ dokonce uvažuje nejen o HD formátu, ale také 3D.

Film+ Bulgaria screenshot

Jednou z novinek letošního podzimu by mohl být také kanál Film+ HD, který již vysílá v Bulharsku. (Foto: autor)

Lukáš Polák: Co nového pro nás chystají na podzim kabelové a satelitní televize?

Stručně

Poslední tři velké digitální vysílače zbývá spustit České televizi, aby dokončila proces digitalizace svého vysílání. Tím vůbec posledním bude jesenický Praděd, jehož vysílání jistě ocení i diváci hluboko ve vnitrozemí sousedního Polska. České Radiokomunikace v pondělí převedly nynější tři analogové televizní programy do provizorního anténního systému a připravují se na výměnu antény, kterou provede speciální dvourotorový vrtulník Kamov Ka-32.

Jan Potůček: Začíná „operace Praděd“, poslední fáze digitalizace České televize

V Praze vysílá nová televize Metropol TV, která má podle vyjádření deníku E15 silné programové napojení na magistrát Hlavního města. O zařazení do nabídky IPTV produktu společnosti Telefónica O2 požádal sám radní Jiří Janeček. Informaci listu potvrdila Blanka Vokounová z jejího tiskového oddělení. Program už je od počátku šířen také v kabelové nabídce společnosti UPC Česká republika.

Lukáš Polák: V Praze vysílá nová televize Metropol TV napojená na magistrát

V kabelové síti společnosti UPC Česká republika už je nyní možné sledovat prostřednictvím terestrických multiplexů, které jsou zde šířeny, až patnáct televizních a šest rozhlasových stanic. Tento stav je platný k dnešnímu dni v hlavním městě. Firma přistoupila k rozšíření počtu programů minulý týden. V Praze jsou šířeny dokonce čtyři DVB-T multiplexy, které si společnost skládá sama.

Lukáš Polák: UPC rozšířilo počet DVB-T stanic šířených v kabelu včetně HD

Digi TV - parabola

Digi TV už nemůžete sledovat prostřednictvím emulátorů. (Foto: archiv)

Ukončení pirátského příjmu satelitní platformy Digi TV přineslo tisíce nových zákazníků nejen konkurenčním platformám CS Link a Skylink, u kterých je možné získat základní české a slovenské programy již v ceně karty, ale jejich počet se navýšil i u samotné společnosti RCS&RDS. Ta je provozovatelem multiregionálního rumunského paketu. Firma to nedávno sdělila v tiskové zprávě.

Lukáš Polák: Na ukončení pirátského příjmu vydělala i sama platforma Digi TV

Český rozhlas připravuje kosmetické změny ve vysílání své nejúspěšnější stanice, ČRo 1 – Radiožurnálu. Pozměnil už výběr hudby, na podzim se chystá do vysílání nasadit i některé interprety a skladby, které dosud nikdy nehrál. Přesunu na dřívější čas se od 1. září dočká diskusní pořad Dvacet minut Radiožurnálu a odpolední proud vysílání dostane lehčí podobu. Nynější odpoledne jsou příliš těžká, hůř stravitelná pro posluchače, říká ředitelka zpravodajských stanic ČRo Hana Hikelová.

Jan Potůček: Číslovky v názvech Českého rozhlasu by měly zmizet, míní ředitelka Radiožurnálu

BRAND24

Sekce Nová média vedená bývalým ředitelem zpravodajství České televize Milanem Fridrichem přichází s další novinkou na svých webových stránkách. Zájemci o aktuální dění si mohou stáhnout její informační lištu, kterou znají z vysílání tohoto programu přímo do svého počítače. Další „produkt“ Nových médií stanice též silně promuje ve vysílání prostřednictvím spotu s moderátorkou Danielou Drtinovou.

Lukáš Polák: ČT 24 nabízí na webu novinku, zpravodajskou lištu do počítače

Nejzásadnější událost toho týdne byla:

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).