Hlavní navigace

V multiplexu s Novou se mohou dočasně objevit kabelové televize

26. 5. 2008
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: 322915
26. 5. 2008

Zemská digitální síť 2, v níž nyní jako v přechodném multiplexu A vysílají čtyři programy České televize, sedm okruhů Českého rozhlasu a televize Nova, by mohla dočasně obsahovat televizní programy převzaté z kabelu nebo satelitu. Serveru Týden.cz to řekl Kamil Levinský, ředitel pro transformaci Českých Radiokomunikací (ČRa), které tento multiplex provozují.

ČTĚTE TAKÉ: České Radiokomunikace představí vizi rozvoje multiplexu 2

Nejpozději v září totiž musí nynější multiplex A v Praze, Brně, Ústí nad Labem a Domažlicích opustit ČT a ČRo. Ze současné programové nabídky v něm tedy zůstane pouze Nova. Vzhledem k tomu, že televizi Prima umisťuje Technický plán přechodu (TPP) do multiplexu 3 společnosti Czech Digital Group (CDG) a ve stejné síti brzy zahájí vysílání nová zpravodajská televize Z 1 a hudební kanál Óčko, nebudou mít Radiokomunikace pro svůj multiplex dostatek klientů s platnou licencí pro zemské digitální vysílání.

Předpokládáme, že čtyři pozice multiplexu zaplníme, ale pochopitelně k takové situaci může dojít, zejména v počátcích. To je podnikatelské riziko, se kterým musíme počítat. Je to však zajímavý paradox, kdy zájemci o digitální vysílání křičeli, že nemají kde vysílat, a nyní se ukazuje, že kapacita v multiplexech je větší než poptávka ze strany nových vysílatelů, konstatuje Levinský.

ČRa původně rovněž jednaly s televizemi Z 1 a Óčko o zařazení do jejich digitální sítě 2, ale protože tyto stanice chtěly zahájit vysílání dříve, než uvádí TPP, a multiplex Radiokomunikací bude do září plný, musely je prozatím odmítnout. Proto bylo po dohodě s CDG zvoleno současné řešení. Jednání o finální obsazenosti všech multiplexů stále probíhají, přiblížil Levinský.

O dočasném zařazení převzatých televizních programů z kabelu a satelitu podle Levinského neuvažují pouze ČRa, ale i ostatní dva operátoři zemských digitálních sítí: CDG a Telefónica O2. Zájemců s licencí pro terestrické vysílání, kteří demonstrovali zájem skutečně zahájit vysílání, je zatím méně než volných pozic v digitálních sítích. Převzaté vysílání je jedna z variant, jak pozice v multiplexu zaplnit a aspoň částečně tak zajistit návratnost investic, vysvětlil Levinský.

Na základě registrace pro převzaté vysílání již nyní pozemně vysílá televize Óčko v Praze, a stejný model uplatní i v Brně, Ostravě a Plzni. Obdobně v Praze digitálně vysílají i televize Noe a Public TV. Do digitální sítě 2, provozované Radiokomunikacemi, by se tak v září mohl dostat například filmový kanál Nova Cinema, který má oprávnění vysílat pouze na satelitu a v kabelových rozvodech. Záleží však na tom, zda si jeho provozovatel, společnost CET 21, vypořádá vysílací práva pro zahraniční filmy a seriály pro pozemní vysílání.

BRAND24

K TÉMATU: Nova Cinema se dostane do DVB-T i bez Technického plánu přechodu

Svoji vizi rozvoje digitální sítě 2, nynějšího multiplexu A, chtějí Radiokomunikace představit novinářům již tuto středu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).