Hlavní navigace

Ve skutečném vysokém rozlišení ČT zatím nic nevysílá

20. 8. 2007
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: 322915
20. 8. 2007

Celé vysílání prvního programu České televize (ČT 1) v zemské digitální síti Telefóniky O2 je pouze přepočítané. Ačkoli je tu ČT 1 vysílané v obrazovém formátu 1080i, tedy s prokládanými 1080 řádkami, o skutečné vysoké rozlišení (HD) se nejedná. Zatím pouze testujeme upscaler (zařízení na dopočítání rozlišení), řekl serveru DigiZone.cz šéf projektu Digitalizace ČT Pavel Hanuš. Jinými slovy – celý HD test ČT 1 u Telefóniky O2 nemá oproti prvnímu programu ve standardním rozlišení žádný detail navíc.

Telefónica O2 přiznává tuto skutečnost i na svých webových stránkách: V HD kvalitě je přenášeno kompletní programové schéma, přičemž obsah je na vyšší kvalitu konvertován moderní nahrávací technikou s HD technologií. Nicméně dosud mezi odbornou veřejností existoval pocit, že ve skutečném HD vysílají Kavčí hory aspoň některé pořady, například seriály z vlastní produkce natočené na film.

Provozovatel multiplexu C ovšem už mlčí o tom, že ČT 1 ve „vysokém rozlišení“ je ve formátu MPEG-4 AVC (H.264) vysílaný s poměrem stran 4:3. To není žádné HD. Dokonce bych řekl, že to vypadá hůř než ČT 1 v klasickém DVB-T (ve standardním rozlišení u Radiokomuni­kací), řekl pro DigiZone.cz Ivan Trachta, manažer obchodu a marketingu společnosti Sony.

HDTV a modernější kompresní formát MPEG-4 vzbuzovaly u diváků a obchodníků jednu klíčovou otázku: Kde si můžu koupit patřičně vybavený přijímač? Ačkoli set-top-boxy pro MPEG-4 a zemské digitální vysílání existují už nějaký čas, dosud je mezi své zákazníky dodávali výhradně provozovatelé placeného vysílání. Nyní se ale trh pravděpodobně konečně začíná otevírat i v tomto segmentu.

BRAND24

Vysílání Telefóniky O2 a ČT 1 jsme totiž mohli vyzkoušet na novém set-top-boxu společnosti Homecast, HT5101 CO, který už MPEG-4 a s ním i HD až do 1080i umí. Firma Sony pak na podzim letošního roku plánuje na český trh uvést digitální televizor, který zvládne totéž, navíc bude umět i dosud nejvyšší rozlišení 1080p.

V TOMTO TÝDNU NABÍDNEME: Zítra se můžete těšit na DigiZone.cz těšit na recenzi prvního HD set-top-boxu pro DVB-T, do konce týdne vám pak přineseme reportáž ze Sony Centra, kde už mají vzorek nové HD MPEG-4 televize instalovaný.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracoval do ledna 2011 ve zpravodajství TV Z1. V redakci DigiZone.cz působil od startu v říjnu 2005 do dubna 2008 jako redaktor, pak i zástupce šéfredaktora.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).