Hlavní navigace

Velké vypínání analogu v Česku umožnilo i příjem televize ze zahraničí

15. 7. 2011
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 322915
Ve čtvrtek 30. června se definitivně odmlčelo devět analogových vysílačů velkého výkonu šířících program ČT 1. Šlo konkrétně o Brno - Kojál, Hodonín - Babí lom, Pardubice - Krásné, Liberec - Ještěd, Mikulov - Děvín, Rychnov nad Kněžnou - Litický Chlum, Svitavy - Kamenná Horka, Trutnov - Černá hora a Žďár nad Sázavou - Harusův vrch. Kromě toho ukončily provoz i analogové vysílače malého výkonu. Na některých uvolněných kanálech se buďto výrazně zlepšil dosavadní příjem televize ze zahraničí, nebo se dokonce objevily zcela nové programy. Pokusili jsme se alespoň některé novinky zmonitorovat.

Výrazné zlepšení příjmu analogu z Polska na 21. kanálu

Do 30. června bylo možné zachytit na 21. kanálu analogový vysílač kanálu ČT 1 z Černé Studnice. Přesto, že jeho výkon byl pouhých 50 Wattů, signál dosáhl například i do hlavního města Prahy, čímž bránil například sledování analogových televizních programů z Polska. To už pochopitelně po tomto datu neplatí. Vylepšil se zvláště příjem prvního programu veřejnoprávní Telewizje Polska z lokality Żagań – Wichów. Přesto, že vysílač není úplně tak blízko hranic (viz mapa), v Praze je možné jeho signál sledovat za běžných podmínek téměř úplně bez problémů – tedy v barvě a s minimálním rušením v obraze. TVP 1 je z této lokality šířena výkonem 200 kW. Podobná situace je na stejném kanálu i s analogovým Polsatem z Klodzka. Zatímco dříve byla stanice značně zarušená a nebylo ji v podstatě možné sledovat, nyní se dá koukat i na tento program. Příjem sice není v hlavním městě s venkovní anténou tak dokonalý jako u již zmiňované Jedynky, ovšem jde-li vám o dálkový příjem, bude vám kvalita dostačovat. Ta se pochopitelně zlepšuje s tím, jak blízko jste k polským hranicím. Výkon vysílače Czarna Góra je 100 kW.

Bezproblémový příjem multiplexu MDR z Löbau

Ze stejného vysílače jako byla šířena analogová ČT 1, vysílala i televize Nova. Přesto, že i ta šířila signál pouhými 50 Watty, dělala v Praze problémy při příjmu prvního multiplexu Mitteldeutscher Rundfunk (MDR) z lokality Löbau – Schafberg. Signál, který je odtud šířen na 27. kanálu výkonem 50 kW, sice bylo možné v hlavním městě sledovat, ovšem pouze za určitých podmínek. Záleželo pochopitelně na aktuálním stavu počasí a také denní době. To už nyní odpadlo a multiplex se stanicemi MDR Fernsehen, rbb Fernsehen (Brandenburg), WDR Fernsehen (Köln) a Bayerisches Fernsehen je nyní možné sledovat po celý den. Příjem jsme během posledního zhruba týdne vyzkoušeli na vertikální anténu Kathrein AOT 65 několikrát a nikdy se nestalo, že by síť nešla. Kritici dálkového příjmu samozřejmě mohou namítnout, proč tyto stanice sledovat dálkově, když je možné je s plným komfortem naladit ze satelitu, ale o tom to právě je – pocit, že signál k nám doputoval terestricky. Pokud bychom ale na nesmyslnost tohoto sledování televize přistoupili, rozhodně má opodstatnění hned v dalším případě. Ostatně, čtěte níže…

MDR Sachsen screenshot

Multiplex MDR z Löbau je nyní možné sledovat například i ve středních Čechách včetně Prahy v podstatě bez problémů. (Screenshot: autor)

Problémem by nemuselo být ani Rakousko

Asi nejočekávanější událostí ve středních Čechách spojenou s vypínáním analogového signálu, a to především z Ještědu (analogová ČT 1 na 31. kanálu), bylo zachycení digitálního signálu rakouského multiplexu A společnosti ORS, který je šířen z lokality Sankt Pölten – Jauerling výkonem 50 kW. Přesto, že mapa, kterou umístil na svůj web náš externí spolupracovník Jakub Melín, nevypadá například pro Pražany příliš optimisticky, realita nyní bude určitě lepší. Pokrytí, jež je zde znázorněno, právě počítalo ještě s provozem analogové Jedničky z Liberce. V případě, že tak máte natočenou anténu na Rakousko, můžete se právě o multiplex s programy ORF 1, ORF 2 Wien, ORF 2 Niederösterreich a ATV pokusit. O tom, že to není utopie, svědčí i nedávný příspěvek čtenáře Pavla Bárty z Benešovska, který do našeho fóra napsal následující: Po vypnutí Ještědu se rapidně zlepšila kvalita a stabilita multiplexu A. O tom, že je signál možné při zlepšených podmínkách zachytit i v Praze, se nedávno přesvědčil i náš recenzent Čestmír Polák. Ten zachytil na počátku července jak tuto síť, tak i rakouské béčko na kanálu 21. To pro změnu obsahuje stanice 3sat, ORF Sport Plus, Puls 4 a Servus TV. Vyzářený výkon je v obou případech 50 kW a je použita horizontální polarizace.

ORF eins screenshot

Příjmu rakouských stanic z vysílače Jauerling bránil v Praze analogový signál z Ještědu. Občas se tedy programy od našich jižních sousedů objeví i tady. Stabilně lze s nimi pak počítat například už na Benešovsku, jak nám potvrdil náš čtenář Pavel Bárta. (Screenshot: autor)

Multiplex 2 z Polska se rozšířil do dalších lokalit. Příjem je možný také v ČR

Ve východních Čechách a na Moravě jásají především proto, že tu už před delší dobou skončilo analogové vysílání programu ČT 2. Proč až teď? Právě v těchto týdnech, jak jsme vás již včera informovali, polský telekomunikační operátor Emitel výrazně rozšiřuje pokrytí terestrického multiplexu 2 s programy Polsat, TVN, TVN 7, TV Puls, TV4, TV6 a Polsat Sport News. Zajímavé jsou zejména kanály 49 a 58. Na prvním uvedeném byl dříve šířen analogový signál z lokality Valašské Meziříčí – Radhošť, od včerejška by na části území chodit vysílač Katowice – Kosztowy, který šíří druhou polskou síť výkonem 63 kW. Příjem signálu už před několika dny předpokládal na fóru DigiZone čtenář s přezdívkou Petr PetrK. Ten se však zároveň obává toho, co se stane, až se spustí vysílač Zlín – Tlustá hora a Valašské Klobouky s multiplexem 2 na totožném kanále. Nejen, že se příjem značně zhorší, ale pravděpodobně už nebude na velké většině našeho území vůbec možný a obě sítě, tedy česká a polská, se vzájemně budou rušit.

Polsat screenshot

Součástí polského terestrického multiplexu 2 je například populární komerční stanice Polsat. (Screenshot: autor)

BRAND24

Již několik dní si může užívat část Východočechů a také Moravanů žijící na severu území této naší krásné české země digitálního signálu multiplexu 2 z lokality Kłodzko – Czarna Góra, a to na již zmiňovaném kanálu 58. Výkon vysílače je 20 kW, avšak je ho možné sledovat například i na Pardubicku, o čemž svědčí v diskusním fóru příspěvek tamního anténáře Aleše Pipka. Tak dnes odpoledne úspěšně „přidáno“ do domovní STA. Doufám, že jsem v Pardubicích první, pochválil si Pipek, který takto zajistil příjem v nejmenovaném domově důchodců v rodišti našeho šéfredaktora. Na 58. kanálu vysílala dříve analogová Dvojka z lokality Svitavy – Kamenná Horka. Nebyl to zrovna také žádný drobeček. Výkon 120 kW měl slušný dosah…

V případě, že se vám na některém uvolněném kanálu po ukončeném analogovém vysílání objevil nějaký nový program (multiplex), o kterém v textu není zmínka, můžete se o něm podělit v našem diskusním fóru.

Zlepšil se vám po ukončení analogového vysílání příjem některého kanálu/multiplexu?

  • Ano, mám takovou zkušenost
    23 %
  • Je to možné, ale zatím jsem to nezkoumal
    41 %
  • Je mi to úplně jedno
    11 %
  • Nežiji v některé z dotčených oblastí
    18 %
  • Nevím
    7 %

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).