Hlavní navigace

Videoreklama vyrostla oproti loňskému roku skoro na dvojnásobek

17. 12. 2015
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: SPIR
Ve videoreklamě se na českém internetu v listopadu protočilo 130 milionů Kč (necelých 18 % z display reklamy), uvádí Sdružení pro internetový rozvoj.

Listopadový český internet podle NetMonitoru? Maximum z ledna 2015, tedy rekordních 7,07 milionu RU, nepřekročil. Žádná další překvapení se nekonají, 51 % mužů, 49 % žen (opačně proti běžné populaci), stále platí, že z věkové skupiny 55+ je na internetu pouze 35 % této části populace, v ostatních věkových skupinách je situace odlišná.


Autor: SPIR

Jedničkou je stále Seznam, který si v listopadu připsal 6,06 milionu RU (českých i zahraničních uživatelů). Na druhém místě tradičně Novinky, iDnes, Super, Heureka, Mapy, Stream, Firmy, Centrum a Sport.cz (podle návštěvnosti z počítačů, v mobilních návštěvnících by pořadí bylo jiné). Nadále platí, že podle počtu zhlédnutých stránek je Seznam zcela nepřekonatelný s 3,3 miliardy zhlédnutých. Dvojka (iDnes.cz) je s 847 miliony hodně vzadu, trojkou jsou Novinky.cz s 387 milionu zhlédnutí (čísla zahrnují počítače, mobily i tablety).

V mobilním internetu je samozřejmě jedničkou stále Seznam.cz, ale už to není tak markantní, rozdíl je pouze pár set tisíc (2,024 milionu vs. 1,910 milionu, u návštěvnosti z mobilních telefonů).


Autor: SPIR

Ve videu vedou Novinky.cz velmi těsně nad Stream.cz (1,8 milionu RU). Je vidět, že sbírání zábavných videí z YouTube se vyplácí, ostatně 1,2 milionu RU u iDnes.cz to ukazuje také. Pokud se podíváte na počty přehrání, vede zde s 36,8 miliony Prima.cz (a nečekejte, že by to byla videa z TV zpravodajství, sem se započítává You.bo, tedy opět záplava videí posbíraných po internetu jenom s účelem maximalizace zhlédnutí).


Autor: SPIR

Pokud se podíváme na ČR jako celek a provozovatele, tak Seznam.cz je jedničkou s 6,29 milionu českých RU. Pokračovat můžeme Mafrou, Economii, Adactive (stále se zde míchají hrušky a jablka v podobě obsahových aktivit a inzertních sítí).

Admonitoring bez překvapení

V reklamě je listopad prostě opět nejlepším dosavadním měsícem v roce (740 milionů korun obrat v display reklamě, nezapomeňme prosím, v ceníkových cenách). Meziročně to znamená 1 % růst. Nejvíce v reklamě utržil Seznam, v posledním čtvrtletí se na druhém/třetím místě drží Economia/Mafra. V listopadu přes Seznam prošlo 315 milionů, MAFRA ale má už jenom 67 milionů korun, Economia 66 milionů (a nezapojená média 23 milionů korun).


Autor: SPIR

Největším inzerentem byla v listopadu Alza (37 milionů) následovaná Porsche, Mall (18 milionů). Nejvíce se proinzerovalo v „širokém sortimentu“ (158 milionů), což je všeobecná kategorie, které se bohužel zjevně nezbavíme. Následuje finance/peníze (111 milionů), auta, oblečení a čisticí prostředky a chemie.

Ve videoreklamě se protočilo v listopadu 130 milionů, skoro dvojnásobek toho, co v listopadu loňského roku (aktuálně necelých 18 % z display reklamy). Nejvíce zde boduje Seznam (61 milionů), následuje FTV Prima (31 milionů) a CET 21 (24 milionů).


Autor: SPIR

Největší kampaní v listopadu bylo LMC (15 milionů), Alza.cz (13,4 milionů na vánoční kampaň), Mall.cz (13,1 milionů), Lidl (9 milionů), Zoot (8 milionů) a další Alza (7 milionů, Best Deals).

Agenda SPIRU

V únoru se chystá klubový večer na téma bezpečnost dětí na internetu. V Evropské komisi je k řešení dohoda o principech ochrany osobních dat v GDRP, veřejné konzultace k online platformám a geoblockingu (což je ona absurdita „toto video nemůžete vidět, protože jste se narodili ve špatné zemi“). 

V Poslanecké sněmovně stále běží jednání o vládním návrhu hazardního zákona (kde se neustále objevují snahy něco cenzurovat). Jinými slovy, je zde dostatek témat, na které je potřeba dávat pozor, protože jak EK/EU, tak český parlament, má vždy spoustu podivných nápadů co regulovat a cenzurovat.

UX DAy - tip 2

A nezapomeňme, že 12. dubna 2016 je termín Internet Advertising Forum 2016, které opět proběhne v pražském hotelu Clarion. K tomu bych osobně dodal, že IAC je určitě jednou z podstatných konferencí v Česku (upozornění: pořádá ji Internet Info, vydavatel Lupy).

Mimo to se ještě SPIR věnuje připomínkovému řízení Národního plánu NGA sítí (ano, to je onen dokument vytvořený MPO a další dostatečně silně kontroverzní aktivita). Navíc začínají jednání o strategii zemského Digitálního vysílání – což obnáší vysílací spektrum a některé další záležitosti.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Konzultant a publicista, provozuje www.pooh.cz. Podle některých si myslí, že rozumí všemu, sám je však přesvědčen o pravém opaku a ani v 30+ letech nedokázal přijít na to, jak mít peníze a nepracovat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).