Hlavní navigace

Virus Shield pro Android už v Google Play nenajdete, nic totiž nedělal

14. 4. 2014
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Byla to jednička mezi placenými aplikacemi na Google Play. Ale také podvodná aplikace, která vůbec nic nedělala.

V průběhu minulého týdne se mezi špičku placených aplikací na Google Play dostala aplikace Virus Shield. Ale jak upozorňuje řada zahraničních médií (příklad), šlo o klasickou podvodnou aplikaci.

Virus Shield is an Antivirus that protects you and your personal information from harmful viruses, malware and spyware. Improve the speed of your phone with just one click. This app was designed so that anyone can use and protect their phone“.

Stačí málo, slibte uživatelům ochranu proti virům, zabezpečení vašich osobních informací a ještě navíc zrychlení telefonu. A po chvíli se vaše aplikace stane jedničkou mezi placenými aplikacemi. A její tvůrce, Deviant Solutions, bude inkasovat peníze, zatímco uživatelé mají na telefonu kus softwaru, který nic nedělá.

Kolik lidí naletělo, je těžké odhadovat, ale aplikace samotná se prodávala za 3,99 USD a za dva týdny, co byla v Google Play, měla přes 10 tisíc stažení. A k tomu, dost nepochopitelně, 4,5 hvězdičky a 2 607 doporučení. Na druhou stranu, Virus Shield nedělal vůbec nic, takže je velmi pravděpodobné, že s ním uživatelé byli skutečně velmi spokojení.

Android Police nakonec uvádí, že jediné, co pár set kB velká aplikace dělala, byla změna červeného X na červený symbol zaškrtnutí. A také to, že tvůrcem aplikace je „známá firma“,  která se už dříve snažila o podvody ve hrách. Pokud by vás zajímalo, jak je taková aplikace naprogramovaná, tak na Githubu můžete najít i zdrojový kód.

MMF24

A to nejzábavnější na konec? Guardian ve ‚Fake‘ Android antivirus app developer says Virus Shield was a ‚foolish mistake‘ cituje autora aplikace, který tvrdí, že prý došlo k chybě. A na Google Play se omylem ocitla aplikace, ve které chybělo to nejpodstatnější, tedy antivirový kód. Kupujícím prý vrátí peníze. Mělo by přitom jít až o 90 tisíc dolarů.

Zdroj: The #1 New Paid App In The Play Store Costs $4, Has Over 10,000 Downloads, A 4.7-Star Rating… And It's A Total Scam [Updated]

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Konzultant a publicista, provozuje www.pooh.cz. Podle některých si myslí, že rozumí všemu, sám je však přesvědčen o pravém opaku a ani v 30+ letech nedokázal přijít na to, jak mít peníze a nepracovat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).