Hlavní navigace

Webovinky 4 - Twitter, online lékařské poradny a vizuální nakupování

30. 12. 2008
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Now with more Beta than ever before! Autor: 21971
Přehled nových zajímavých webových projektů. Podíváme se na vylepšení pro Twitter, online zdravotní deníčky, inspirujeme se, jak jsou o kriminalitě v okolí svého bydliště online informováni v USA, představíme si také jeden zkracovač URL adres a pomůcku pro virtuální nakupování.

BrightKit

Za popularitou Twitteru jistě stojí velkou měrou jednoduché uživatelské rozhraní. Na druhou stranu snad neuplyne týden, aby nevznikl nějaký mashup, který se snaží chybějící funkce doplnit a používání služby zpříjemnit. Jednou z nejvyhledáva­nějších funkcí je zřejmě plánované rozesílání a snadnější manipulace s tweety. BrightKit je nový projekt, který nabízí velmi přívětivé rozhraní a slušnou porci funkcí. Umožňuje rozesílání tweetů s nastavením data v budoucnosti a automatické zkracování odkazů za použití webu ow.ly. Pro vložené odkazy automaticky ukládá statistiky a generuje grafy o počtu kliknutí. BrightKit v porovnání s dalšími službami vítězí především ve správě více Twitter účtů a hodí se tak pro firmy, které používají oddělené účty pro různé projekty či jednotlivé zaměstnance. Škoda, že BrightKit nenabízí na výběr více služeb pro zkracování odkazů a také nástroje pro vkládání obrázků jako TwitterPic. I tak si myslím, že je zdatnou konkurencí pro weby, jako jsou Twuffer, Tweet Later nebo Future Tweets.

brightkit

PatientsLikeMe

Lékařskými poradnami se to na českém i zahraničním Internetu jenom hemží. Web PatientsLikeMe sice sdružuje relativně malou skupinu pacientů a pokrývá jen několik nemocí, přesto svým konceptem patří k nejužitečnějším. Zaměřuje se na chronické nemoci (AIDS, roztroušená skleróza, maniodepresivní psychóza atd.), u nichž je slovo „vyléčení“ relativním pojmem a úspěchem je pouhá stagnace či zlepšení zdravotního stavu. Právě v této kategorii se také nachází nejvariabilnější diagnostické přístupy, nejvíce možných kombinací léků a léčba je tak trochu alchymií. PatientsLikeMe je jakýmsi online deníčkem, kam si pacienti zapisují, jaké se u nich objevují příznaky, v jaké fázi se jejich nemoc nachází, které léky a v jakých dávkách používají. Ostatní nemocní si tak mohou najít aktuální informace o dalších lidech v podobné věkové skupině, se stejnými příznaky či užívajících shodné léky. Výsledky jsou prezentovány ve formě velmi podrobných a vzájemně propojených grafů a tabulek. Vytváří se tak prostor i pro pacienty, kteří potřebují vědět informace pouze o konkrétním léku, i když jej používají při jiné diagnóze.

PatientsLikeMe

SpotCrime

Je smutným faktem, že si státní správa v České republice s Internetem moc netyká a volně dostupných informací je opravdu poskrovnu. Web Policie ČR nabízí databázi ztracených předmětů a hledaných osob, ale horší je to s informovaností o trestných činech. Použitelným zdrojem tak jsou především černé kroniky v regionálních denících a weby městských policií. V USA jsou na tom o poznání lépe, jinak by web SpotCrime ani nemohl vzniknout. Tento mashup zobrazuje na mapách od Googlu zločiny zhruba ve 130 největších městech. Každý kriminální akt je rozdělen do příslušné kategorie – krádež automobilu, střelba, loupež, napadení atd. Ostatní návštěvníci mohou informace rozšířit o počty zraněných či mrtvých, finanční újmu a další podrobnosti. Po registraci si můžete nechat zasílat upozornění na události v okolí konkrétního místa. Databáze SpotCrime využívá i další podobný web Ucrime.com, jenž je určen pro studenty vysokých škol a zobrazuje zločiny v okolí dané univerzity nebo kolejí. V českých luzích a hájích si musíme vystačit jen s jednoduchým RSS agregátorem zpráv z černých kronik na adrese http://www.krimi-farma.cz.

ebf - partner 1

SpotCrime

ShareTabs

Dlouhé adresy se spoustou parametrů jsou nejen špatně čitelné, ale také mohou způsobovat řadu problémů při zasílání URL e-mailovými, instant messagingovými nebo mobilními službami. Často se špatně zalamují nebo osekávají, což způsobuje jejich nefunkčnost. Tyto problémy vedly spolu s rozvojem Twitteru a snahou o ušetření každého znaku k rozvoji zkracovačů adres jako například snipurl nebo český jdem. ShareTabs má stejný cíl, ale výsledky prezentuje odlišnou formou. Předně je určen pro zkracování více adres najednou. Nově vygenerovaný krátký odkaz vám zobrazí stránku se záložkami ve stylu webových prohlížečů. Úvodní stránka přitom vypadá jako funkce Rychlý přístup z Opery nebo výchozí stránka v Google Chrome. Odkazy jsou doplněny o náhledy na zadané stránky (externě za použití Websnapr). Jednotlivé odkazy se načítají v rámech až po aktivaci dané záložky, což zbytečně zdržuje. Tvar zkráceného odkazu můžete alternativně vytvořit zadáním konkrétního řetězce, který se předává v URL za otazníkem. Na ukázku jsem připravil zkrácený přehled projektů z minulého dílu Webovinek.

ShareTabs

Pixsta

V prvním prosincovém díle webovinek jsme vám představili službu PicClick, jež umožňovala rychlé zobrazování zboží ze stránek Amazonu a Ebay. Pixsta je další mladou štikou v oblasti vizuálního nakupování, které se jeví jako zdatná konkurence pro nákupní rádce a srovnávače cen. V pozadí stojí již poměrně dlouho vyvíjený vyhledávač, který se snaží extrahovat informace z obrázků a seskupovat je do příbuzných skupin. V praxi toho využijete třeba u barevných variant daného výrobku – na ukázkovém screenshotu jsem si nechal vyhledat pouze náramkové hodinky v modré barvě. Provozovatelem je londýnská firma, takže lze vyhledávat nejen v amerických obchodech, ale v nabídce je i Velká Británie, Francie a Německo. Zároveň se dá očekávat brzká expanze do dalších evropských zemí. Použitelnost služby silně sráží fakt, že zboží dodávají pouze obchody na základě speciálních smluv s provozovatelem. V konečném důsledku tak převažují produkty z oblasti oblečení, módních doplňků a obuvi. Mezi nimi nelze navíc dost dobře odlišit zboží pro muže a ženy. Pokud by se Pixsta otevřela dalším obchodníkům, může snadno zaujmout zákazníky, pro které je vzhled a design hlavním kritériem při výběru.

bluewatch

Vedli byste si (anonymně) online zdravotnický deníček?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor se osm let věnuje tvorbě internetových stránek a psaní recenzí o nezávislých počítačových hrách pro server Idnes.cz.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).