Hlavní navigace

WirelessUSB

23. 9. 2003
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Donedávna jsme slýchali název WirelessUSB pouze v souvislosti s označením externích síťových adaptérů pro standard 802.11.b. V roce 2001 si společnost Cypress Semiconductor (CS) nechala registrovat ochrannou známku na označení WirelessUSB a od stejného roku vyrábí a nabízí integrované obvody pro bezdrátovou komunikaci.

WirelessUSB je vlastní protokol vyvinutý společností CS, který umožňuje levněji řešit bezdrátové připojení periferních zařízení ovládaných člověkem (HID = Human Interface Devices), jako jsou například bezdrátové klávesnice a myši. V podstatě jde o náhradu klasického kabelového USB spojení periferního zařízení bezdrátovým připojením, přičemž osobní počítač nemusí toto bezdrátové připojení obsluhovat. To znamená, že není třeba žádný speciální software pro dané zařízení.

Zatímco většina dnešních bezdrátových myší a klávesnic využívá pásma 27 MHz, CS volil pro svůj nový protokol bezlicenční pásmo 2,4 GHz. Ve stejném pásmu pracují například i zařízení využívají technologii BlueTooth nebo 802.11b (WiFi).

WirelessUSB rozděluje pásmo 2,4 GHz na 79 nezávislých kanálů. To umožňuje zařízením vysílat v jednotlivých kanálech vzájemně nezávislé signály. Navíc protokol WirelessUSB podporuje „frequency hopping“ (stejně jako BlueTooth) s výše uvedeným počtem kanálů. To znamená, že by neměl být problém používat protokol WirelessUSB zároveň s dalšími protokoly v daném frekvenčním pásmu. Jak už bylo uvedeno, protokol WirelessUSB používá frekvenční pásmo 2,4 GHz, ale nepřináší to žádné problémy v souvislosti s ostatními technologiemi využívajícími stejné pásmo pro přenos. Zařízení, pro která je protokol určen (klávesnice a myši), vyžadují velmi nízkou přenosovou rychlost (přibližně 2 kbit/s), což ve zvoleném frekvenčním pásmu odpovídá přibližně jednomu procentu z jeho celkové šířky.

Zařízení s integrovanými obvody určenými pro práci s protokolem WirelessUSB společnosti CS jsou schopny komunikovat na vzdálenost 10 metrů, což je srovnatelné s technologií BlueTooth (pokud se dají oba způsoby komunikace srovnávat). Vzdálenost mezi zařízeními je možné zvýšit až na 100 metrů přidáním externích zesilovačů. Přenosová rychlost protokolu WirelessUSB je pouhých 64 kbit/s (u jednosměrných sítí), ale jak bylo uvedeno, je plně dostačující pro zařízení, jako jsou například myši a klávesnice.

Protokol WirelessUSB byl navržen tak, aby komunikace mezi zařízeními dosahovala malého zpoždění (CS udává až 30 milisekund) při minimálním odběru elektrické energie (1 mikroampér ve „sleep modu“). V této souvislosti se nabízí srovnání s technologií BlueTooth a ZigBee. Základní rozdíl mezi WirelessUSB a technologií BlueTooth je ten, že zařízení pracující s protokolem WirelessUSB nevyžadují přenos synchronizačních údajů během nevyužívané doby (stejně jako je tomu u technologie ZigBee). Protokol WirelessUSB je charakteristický jednoduchými a krátkými procedurami výměny zpráv v případě nutnosti komunikace. V opačném případě jsou zařízení podporující protokol WirelessUSB v tzv. „sleep modu“ až do okamžiku, kdy je detekován signál od uživatele (pohyb myši, stisk klávesy atd.). To vše má za následek úsporu elektrické energie a dlouhou provozní dobu baterií. V laboratorních podmínkách byla naměřena doba šest až osm měsíců u klávesnice napájené třemi tužkovými bateriemi typu AA (CS ovšem podrobněji neuvádí, jak test probíhal, zda se jednalo o nepřetržitý provoz zařízení atd.). Pro srovnání: u technologie ZigBee je garantována životnost baterií až na několik let.

946

MMF24

Struktura zapojení zařízení s protokolem WirelessUSB je uvedena na obrázku. Komunikace může být buď jednosměrná, nebo obousměrná. V případě jednosměrné komunikace jsou použity v zařízeních obvody CYWUSB6932 (vysílače) a „USB bridge“ je osazen integrovaným obvodem CYWUSB6934 (vysílač/přijímač). Cena vysílače se pohybuje do dvou dolarů za obvod a cena přijímače/vysílače se pohybuje těsně nad hranicí dvou dolarů, přesněji 2,20.

Je více než pravděpodobné, že technologie ZigBee, které byl věnován samostatný článek na Lupě, má větší budoucnost než standard WirelessUSB. Už z toho důvodu, že technologie ZigBee je zaštítěna stejnojmennou aliancí, která čítá na padesát výrobců elektronických součástek oproti osamocené společnosti Cypress Semiconductor. Na druhou stranu cena integrovaných obvodů pro technologii WirelessUSB je poloviční oproti integrovaným obvodům podporujícím technologii ZigBee. Je otázkou času, který z protokolů si upevní pozici na trhu a bude používanější a pro výrobce bezdrátových periferních zařízení výhodnější.

Jaké technologii dáváte větší šanci?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).