Hlavní navigace

Zase o krok blíž. Křetínský a Tkáč chtějí vydavatelství Mladá fronta

2. 12. 2015
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Antimonopolní úřad už řeší, jakou pozici by noví majitelé získali na mediálním trhu, kde se to novými hráči jen hemží.

Několikaměsíční dohady se začínají potvrzovat. Františku Savovovi se zřejmě podaří prodat své vydavatelství, které stojí za tituly jako třeba E15, Euro nebo Mateřídouška či servery Živě.cz nebo Mobilmania. A to i přesto, že žije momentálně v Londýně, kde se rozhoduje o jeho vydání zpět do Česka. Policie jej totiž podezírá z daňových úniků a zároveň ho stíhá jakožto uprchlého. 

Savov, který mimochodem kdysi usiloval i o koupi vydavatelství Economia, si ale podle spekulací chce nechat týdeník Euro.

„Společnost Czech Media Invest kontrolovaná Danielem Křetínským a Patrikem Tkáčem požádala prostřednictvím dceřiné společnosti Gloomar CZ a.s. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže o předběžné posouzení transakce, kterou by CMI nabyla část vydavatelské činnosti Mladé fronty a.s,“ řekl Hospodářským novinám mluvčí CMI Daniel Častvaj

Zatím ale podle něj není obchod uzavřen a čeká se na rozhodnutí antimonopolního úřadu. Akvizicí by duo Křetínský a Tkáč rozšířila své mediální impérium a tuzemskou mediální scénu by už definitivně ovládly finanční skupiny.  

Nákupní horečka

Nákupní apetit dua Křetínský & Tkáč je obrovský. Na antimonopolním úřadě už totiž také prověřují poslední nákup e-shopu Mall.cz a srovnávače cen Heureka. Ten oba muži ve spolupráci s PPF provedli prostřednictvím skupiny Rockaway Jakuba Havrlanta.     

CMI obou miliardářů už před dvěma lety koupilo Ringier, čímž získalo kromě bulvárního deníku Blesk i deník Sport, týdeník Reflex nebo dětskou klasiku ABC. 

BRAND24

A nelenili ani ostatní. Během letošního roku se do médií pustila třeba i Penta. Ta si koupila vydavatelství VLP, které stojí za regionálním titulem Deník. A nové manažery pro modernizaci tradičního deníku získali podzimním pohlcením vydavatelství Tablet Media Michala Klímy

Nutno dodat, že v českém vydavatelství pohlcení investiční skupinou nevyvolalo tak bouřlivou reakci, jako třeba na Slovensku, kde z deníku Sme odešla velká část redakce včetně vedení

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Po klasickém desetiletém novinářském kolečku (on-line, papír, televize) se vrátil zase na web a je mu dobře. Více na LinkedIn.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).