Hlavní navigace

Zítra startuje test DVB-T2 v Praze a Plzni. Kde a jak ho naladíte?

16. 7. 2012
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

UVNITŘ MAPY POKRYTÍ Experimentální multiplex bude obsahovat ČT 1 HD, ČT 4 HD, Primu family HD, Barrandov HD a Óčko ve standardním rozlišení obrazu

Multiplex s největším počtem HD kanálů

Dva nové programy v HD kvalitě bude možné od zítřka sledovat pozemní cestou zdarma v Praze a Plzni. Zájemci však budou muset mít televizor nebo set-top-box s DVB-T2 tunerem, tedy přijímač pro druhou generaci zemského digitálního vysílání. Takových je na českém trhu zatím minimum, rozhodně se ale dají sehnat. Těmi dvěma programy, které dosud v Česku pozemní cestou v HD kvalitě nevysílaly, jsou Prima family a Barrandov. V rámci experimentálního vysílání DVB-T2 je nabídnou České Radiokomunikace.

Vedle Primy family HD a Barrandova HD bude testovací síť DVB-T2 v Praze a Plzni obsahovat i programy ČT 1 HD, ČT 4 HD a hudební kanál Óčko ve standardním rozlišení obrazu. Jak v Praze, tak v Plzni experiment využije vysílací kanál 50, původně navržený pro první přechodnou celoplošnou síť DVB-T2. České Radiokomunikace sice původně chtěly tento test šířit i v Brně a Ostravě, Český telekomunikační úřad (ČTÚ) však byl proti a požadoval, aby si firma vybrala jednu velkou metropoli a jednu menší lokalitu. Praha a Plzeň jsou tedy v podstatě kompromisním řešením.

Vysílače experimentu DVB-T2 Českých Radiokomunikací
Umístění Vysílací kanál Výkon (ERP) Polarizace LON (WGS-84) LAT (WGS-84) Nadm. výška (m)
Praha – Žižkov 50 20 V 14°27'04" 50°04'52" 258
Plzeň – Krkavec 50 10 H 13°20'30" 49°48'10" 504

Velký překryv z Prahy do středních Čech

V Praze test DVB-T2 využije městský vysílač na Žižkově, odkud bude vysílat výkonem 20 kW s vertikální polarizací. Podle teoretické mapy pokrytí, kterou serveru DigiZone.cz poskytly České Radiokomunikace, bude možné signál zachytit i daleko ve středních Čechách. Šanci by měli mít diváci v Kladně, Roudnici nad Labem, Mělníku, Nymburku, částečně i v Benešově nebo Berouně. Operátor ale upozorňuje, že výkon vysílače a technické parametry sítě se budou během testu měnit podle jeho potřeb. Pro porovnání: při loňském experimentu DVB-T2, který České Radiokomunikace zajišťovaly pro Český metrologický institut, vysílal Žižkov mnohem menším výkonem 5 kW (pokrytí ale bylo podobné).

V Plzni a okolí bude možné experiment DVB-T2 naladit z vysílače Krkavec, odkud bude testovací multiplex vysílat výkonem 10 kW s horizontální polarizací. Rovněž v tomto případě by jej měli zachytit i diváci z poměrně dalekého okolí západočeské metropole. Podle mapy teoretického pokrytí signál doletí třeba do Přeštic, Stříbra, Kralovic, Plas, Rokycan, Mýta a Blovic. Oba vysílače, pražský i plzeňský, by teoreticky měly vytvořit jednofrekvenční síť (SFN) na kanále 50, z map pokrytí ale vyplývá, že signály ze Žižkova a Krkavce se potkají jen na velmi malém území (pokud vůbec). České Radiokomunikace tak pro test SFN patrně budou muset navýšit jejich výkon.


Zdroj: České Radiokomunikace

Mapa teoretického pokrytí chystaného testu DVB-T2 v Praze a okolí

V Plzni jen do konce roku, v Praze do příštího léta

Diváci v Plzni si budou moci vysílání DVB-T2 naladit jen do konce letošního roku, v Praze bude test trvat celý rok, takže až do poloviny července 2013. Podle zákona o elektronických komunikacích bude možné toto vysílání v příštím roce ještě prodloužit o šest měsíců, déle by ale trvat nemělo. Ostatně, podobným způsobem fungoval již loňský experiment DVB-T2, který technicky rovněž zajišťovaly České Radiokomunikace, ale oficiálním provozovatelem byl Český metropologický institut. Testovací multiplex DVB-T2 vysílal rok v Praze, po několik týdnů pak i v jižních Čechách a na Vysočině (z vysílačů Kleť a Javořice).

Nynější test DVB-T2 bude pro České Radiokomunikace ale už třetí v pořadí. Vůbec první, který trval jen několik dní, provozovaly v květnu 2010, kdy v Praze pořádaly odbornou konferenci na téma DVB-T2. Tehdy byl výkon vysílače opravdu minimální – jen aby bylo možné zachytit jeho signál v hotelu Corinthia Tower na Vyšehradě, kde se konference konala. Součástí experimentu tehdy byla Nova HD, na níž České Radiokomunikace názorně prezentovaly rozdíl mezi pozemním digitálním vysíláním ve standardním rozlišení obrazu (v multiplexu 2) a v HD kvalitě (test DVB-T2).


Zdroj: České Radiokomunikace

Mapa teoretického pokrytí chystaného testu DVB-T2 v Plzni a okolí

Jak naladit vysílání DVB-T2?

Nynější test DVB-T2 si budou moci naladit statisíce diváků v Praze, Plzni a okolí obou měst. Potřebují k tomu ale přijímače s tunerem DVB-T2. Ty obsahují vybrané modely nejnovějších řad televizorů, například Sony, ale také některé set-top-boxy. Tuner DVB-T2 lze ale zakoupit i samostatně, například ve formě USB klíčenky PCTV Nano Stick T2 290e, která se na českém trhu objevila začátkem loňského roku a DigiZone.cz ji testoval v dubnu 2011 (její cena se pohybuje okolo dvou tisíc korun). Televizory a set-top-boxy s běžnými tunery DVB-T, které zachytí vysílání multiplexů 1, 2, 3 a 4, pro příjem experimentu DVB-T2 stačit nebudou.

Pokud máte přijímač s tunerem DVB-T2, programy experimentálního multiplexu v Praze a Plzni by měl vyhledat a uložit při spuštění automatického vyhledávání dostupných vysílacích sítí. V případě, že přijímač automatické ladění nemá, bude nutné manuální vyhledání testovacího multiplexu. České Radiokomunikace doporučují následující postup: „Vyberte v ovládacím menu přijímače (většinou označeném jako „set up“) záložku „ladění“ (tuning). Vyberte možnost ručního ladění (manual tuning). Nastavte přijímaný kanál 50 ve vašem regionu a potvrďte tuto volbu (OK – enter). Nový program by se měl během několika vteřin v seznamu programů objevit.“

ebf - partner 1

Klíčenka PCTV nanoStick T2 290e je v Česku pravděpodobně nejsnadnější cestou k pozemní digitální televizi druhé generace.
Foto: archiv DigiZone.cz

Klíčenka PCTV nanoStick T2 290e je v Česku pravděpodobně nejsnadnější cestou k pozemní digitální televizi druhé generace.

ČT 1 HD a ČT 4 HD budou ve třech multiplexech

Nejatraktivnějším obsahem testu DVB-T2 budou dozajista programy ČT 1 HD a ČT 4 HD, na kterých v době Letních olympijských her půjdou nepřetržité přenosy z olympiády. Stejné programy budou vysílat i ve dvou dalších celoplošných pozemních sítích: multiplexu 3, který prostřednictvím firmy Czech Digital Group provozují rovněž České Radiokomunikace, a multiplexu 4 ostravské společnosti Digital Broadcasting. V ní už nyní obě stanice vysílají. Česká televize oběma operátorům poskytla práva šířit tyto kanály nejen po dobu olympijských her, ale v multiplexu 4 a testu DVB-T2 až do konce letošního roku s možností opce na další období.

České Radiokomunikace, které po zdárném přechodu ze zemského analogového na zemské digitální televizní vysílání hodně sází na postupný přechod z vysílání ve standardním rozlišení obrazu na HD kvalitu, a test DVB-T2 je tomu jenom důkazem. Však také k jeho startu připravují na příští týden zvláštní tiskovou konferenci. „Více informací a podrobností budeme prezentovat na naší tiskové konferenci, která se k tomuto testu a ke spuštění ČT v multiplexu 3 bude konat 24. července 2012 od 10.00 do 12.00 hodin v Kongresovém centru pod Žižkovskou věží,“ potvrdila serveru DigiZone.cz PR manažerka ČRa Markéta Šveňková.

Zkusíte příjem testu DVB-T2 v Praze nebo Plzni?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).