Hlavní navigace

Zkušenosti s příjmem českého testu digitální televize DVB-T2 v Praze

7. 4. 2011
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: 115393
V listopadu loňského roku začal v Praze test digitálního terestrického systému DVB-T2, který je pokročilou variantou doposud hojně využívané normy DVB-T. Provozovatelem experimentu, který se zaměřuje na pozemní vysílání televizních programů ve vysokém rozlišení obrazu (HDTV), je Český metrologický institut. Technicky vysílání zajišťují České Radiokomunikace. V dnešním článku, který je jakýmsi prvním seznámením, jsme se rozhodli vám tento test představit a podívat se na to, jaké obsahuje programy, jaké jsou jeho parametry a co se od něho dá očekávat.

Přínos systému DVB-T2

Systém DVB-T2 byl již úspěšně uveden do komerčního provozu ve Velké Británii, využili ho například ve Finsku a na tento standard přejde brzo také nám ne příliš vzdálená Ukrajina. Výhodou je zejména lepší využití kmitočtového spektra. Zjednodušeně řečeno, oproti DVB-T se obsah takto vysílaného multiplexu zvětší přibližně o 30 až 50 %. Jak již v našem nedávném testu rakouských programů v systému DVB-T2 uvedl Ivo Viščor, této skutečnosti je dosaženo zejména pomocí prodloužení délky symbolu (32k blok FFT místo 8k), lepšího kódování a pomocí mnoha dílčích vylepšení. Další možností je také menší potřebný odstup signál-šum. V úvahu pochopitelně připadá zlepšení obou parametrů, což je pravděpodobně i cílem pražského testu.

Použitá USB klíčenka PCTV nanoStick T2

PCTV nanoStick T2 je klasickou USB klíčenkou, která je vhodná jak pro stolní PC tak i k notebookům, netbookům a přenosným počítačům. Jde o první DVB-T2 klíčenku na našem trhu a zároveň vůbec první DVB-T2 přijímač dostupný v České republice bez nutnosti objednání ze zahraničního e-shopu, které stejně v 99 % případů doručují pouze po Velké Británii. K počítači, jak již z názvu vyplývá, se připojuje klíčenka pomocí USB portu. K ní se dodává klasická teleskopická anténka, jejíž použití však nedoporučuji. Možná pouze těm, kteří se nachází v těsné blízkosti vysílače. V našem případě to byl pražský Žižkov (Mahlerovy sady). Pro připojení venkovní antény je zde redukce, kterou je nutné ke klíčence připojit a na jejím konci už je připojeni pro klasickou anténu – konektor IEC, 75 Ohm. Software, který se k přijímači dodává, byl k pro potřeby testu nevhodný. Rozhodl jsem se proto použít program DVB Viewer, který sice není ideální, ale je to asi to nejlepší, co připadalo v danou chvíli v úvahu.

PCTV nanoStick T2 - foto

USB klíčenka PCTV nanoStick T2 je jediným zařízením pro systém DVB-T2, který je možné v České republice objednat. (Foto: PCTV Systems)

Platforma DVB-T2 logo 100

Čím se liší standard DVB-T2 od dnešního DVB-T?

Samostatný multiplex pro zemské digitální televizní vysílání ve standardu DVB-T2 chtějí po vypnutí analogového televizního vysílání v České republice provozovat České Radiokomunikace. Nová digitální síť by nesla označení „multiplex 5“ nebo „multiplex 1 HD“, a plnila by roli přechodné sítě do doby, než by všechny současné multiplexy přešly na nový standard DVB-T2. Proč by se ale mělo přecházet na DVB-T2 a v čem je tato norma lepší než nynější DVB-T?

Obsah testovacího multiplexu DVB-T2

V multiplexu se vysílají čtyři HD programy, rádia přítomna nejsou. K dispozici jsou tedy čtyři pozice. Datový tok všech stanic je okolo 6,5 Megabitu za sekundu a téměř se nemění. Výjimkou byla donedávna pouze Nova HD, která vysílala se sníženou hodnotou přibližně 4,5 Megabitů za sekundu. Kromě ní jsou přítomny také stanice ČT HD (kombinuje stanice ČT 1, ČT 2 a ČT 4), Prima HD a Barrandov HD, tedy programy všech plnoformátových stanic u nás, jež jsou k dispozici v HD rozlišení. Co se týká jazykových stop, nečekejte žádný luxus jako Dolby Digital zvuk a podobně. Všechny čtyři stanice jsou vysílány pouze se stereo zvukem. Při testování ve středu odpoledne se mi stalo, že přestaly fungovat programy ČT HD a Prima HD, šly pouze Nova HD a Barrandov HD. Je tedy možné, že dochází k úpravě ve změně parametrů, protože po novém naskenování byly stanice zpátky a fungovaly bez problémů. USB klíčenka PCTV bohužel, jak již bylo uvedeno, parametry jako QAM, FEC a další nezobrazí. Multiplex je vysílán bez jakýchkoliv služeb, které by divák očekával. Chybí tu EPG, teletext a samotná síť se dokonce identifikuje jako Unknown, což je rozdíl oproti muxům 1 až 4, které Network ID mají – ČT, ČRa, CDG nebo O2.

DVB-T2 Praha - parametry multiplexu

Obrázek lze po rozkliknutí zvětšit. (Foto: autor)

Parametry sítě

Testovací DVB-T2 multiplex Českých Radiokomunikací se identifikuje pod číslem 8395. Vysílá se na kanále 25 (506 MHz). Programy mají přidělené PIDy podle toho, jak jdou v síti za sebou. Program ČT HD má Video PID 101, Nova HD 201, Prima HD 301 a Barrandov HD 401. Naprosto stejný princip je i u Audio PIDů – 111 pro ČT HD, 211 pro Novu, 311 pro Primu a 411 pro Barrandov. Všechny jazykové stopy se identifikují jako české (CZE) s výjimkou posledního uvedeného kanálu, který ji má nastavenou na angličtinu (ENG). Parametr PMT je určen podle shodného klíče, začíná se na čísle 100 a končí na 400. Každý program má tedy hodnotu o 100 větší. Všechny programy mají přiřazené pochopitelně také své Service ID, takzvaný SID, a ten se již liší. U každého programu je hodnota naprosto odlišná – ČT HD (272), Nova HD (528), Prima HD (771) a Barrandov HD (2050). Jelikož není možné žádným způsobem ověřit další parametry, tedy například vysílací mód, ochranný interval, kódový poměr a podobně, budete se muset spolehnout na hodnoty, které jsme vám přinesli formou tohoto stálého textu.

BRAND24

DVB-T2 - fotbálek

I přes poměrně nízký datový tok 6,5 Mbit/s je obrazová kvalita pořadů vysílaných v HD rozlišení poměrně služná. Screenshot lze po rozkliknutí zvětšit. (Repro foto: ČT HD)

Region Brno 100

Zkušenosti s příjmem rakouského testu digitální televize DVB-T2 v Brně

Také uvažujete o koupi nového přijímače, PVR nebo televizoru? Na jižní Moravě a teď už i v Praze je dostupné vysílání DVB-T2, zemské digitální televize druhé generace, tak proč nekoupit rovnou přijímač s DVB-T2 tunerem a nejlépe přímo z Velké Británie? Bude ale vše fungovat jak má? Nemusí. Vyzkoušel jsem příjem rakouského testu DVB-T2 v Brně. Se svými zkušenostmi se podělím ve dvou článcích s čtenáři serveru DigiZone.cz. V prvním popíši základní informace o samotném testu, v druhém pak zásadní problémy s použitím PVR TechniSat HDFV v českém prostředí.

Příjem multiplexu a kvalita obrazu

Jak se ukázalo, teleskopická anténka, která je součástí balení, byla pro potřebu tohoto testu naprosto nevhodná. V lokalitě Praha – Jižní Město, Háje s ní byl signál na 25. kanálu naprosto nulový. Naštěstí byla možnost využití horizontálně položené antény Color Super, která je umístěna na střeše osmipatrového panelového domu nedaleko bývalých Staveb silnic a železnic (pro Pražáky – velká dominantní budova s ručičkovými hodinami, jež po většinu roku nefungují). S ní byl signál naprosto bezproblémový, a to bylo možné s rotátorem Yeasu G-450C točit v podstatě jak je libo, tedy od 0 do 360 stupňů. Přesto, že signál kolísal v různých směrech od 20 až do 100 %, nikdy se nestalo, že by zakostičkoval nebo se v něm jiným způsobem projevila nějaká chybovost v obraze. To pro klasické DVB-T multiplexy ze stejné lokality neplatilo. Výjimkou byl pouze několik desítek stupňů velký pás, který se projevil jako hluché místo bez signálu, a to když byla anténa natočena přibližně na jihozápad. V programu DVB Viewer byl jako nejvhodnější možný záznam bez komprese zvolen TS. Nahrávky pak byly přetaženy na USB klíčenku a přehrány na 37 palcovém Full HD LED televizoru. Kvalitu zaznamenaných nahrávek hodnotím vzhledem k velikosti datového toku přibližně 6,5 Mbit/s jako velice dobrou, pro HD kvalitu by ale ještě nějaký ten megabit navíc rozhodně neuškodil.

Má podle vás do budoucna smysl vysílat v systému DVB-T2?

  • Ano, rozhodně. Jsem pro
    75 %
  • Ano, ale ne v České republice
    3 %
  • Nejsem si jistý.
    6 %
  • Je to naprostý nesmysl. Pro zaplnění multiplexu nebude dostatek programů.
    15 %
  • Nevím
    1 %

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).