Hlavní navigace

Zmizí Public TV z multiplexu 3? Budeme si muset počkat

16. 4. 2011
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 115393
TÝDENNÍ REVIZE - Lifestylová televize Public TV se dostala do problémů. Její dluhy dosáhly astronomické výše přes 100 milionů korun a je pravděpodobné, že program se velice brzo „vypaří“ také z terestrického multiplexu 3. Ředitelka stanice Renata Peškova se dušuje, že program by měl v podstatě pouze převléknout kabát a spojit se s jiným projektem a vytvořit inovativní médium pro Českou republiku. Jak to ale bude doopravdy? Opravdu má ještě Public TV šanci? Na to si budeme muset ještě nějakou dobu počkat.

Provozovatel Public TV v insolvenci

Dluhy provozovatele televize Public, společnosti Totalpress, přesáhly mez, kterou by byl schopen sám splatit, a tak požádal Městský soud v Praze o vyhlášení úpadku. Od 1. dubna je Totalpress v insolvenčním řízení a čeká na rozhodnutí o prohlášení konkurzu na jeho majetek. Provozovatel televize Public nyní nesmí nakládat s majetkem nad míru nezbytně nutnou, která je třeba k zachování televizního vysílání. Celkové dluhy stanice přesáhly 130 milionů korun, z toho dvě třetiny Public dlužil společnosti Czech Digital Group (CDG) za šíření signálu v celoplošném multiplexu 3. První návrh na vyhlášení úpadku na sebe Totalpress podal letos 22. března, Městský soud v Praze jej ale odmítl, protože provozovatel televize Public podrobně rozepsal pouze dluh vůči společnosti GMF, která odkoupila pohledávku od CDG za šíření signálu televize Public v multiplexu 3. Věřitelů Totalpressu je ale víc a soud žádal přesné vyčíslení všech dluhů.

Jan Potůček: Televize Public je v insolvenčním řízení, neplatila za vysílání v multiplexu 3
Lukáš Polák: Insolvence neohrozí spojení s chystaným projektem, ujišťuje Public TV
Jan Potůček: Televize Public dál vysílá, jako by k žádnému bankrotu nedošlo
Lukáš Polák: Dosavadní dluhy Public TV přesáhly 300 milionů korun, včetně PublicComu

První sportovní přenos ve 3D dnes v kabelovce UPC

Vůbec první sportovní přenos ve 3D formátu u nás nabídne v digitální kabelové síti svým zákazníkům o tomto víkendu společnost UPC Česká republika. Dnes ve 22 hodin má pro ně takto technologicky připraven fotbalový duel mezi týmy Real Madrid a FC Barcelona. Přenos budou moci sledovat pouze majitelé boxů pro příjem HDTV stanic na speciální programové pozici kanálu Sport 2. Společnost Chello Central Europe připravuje k sobotnímu utkání ještě celou řadu překvapen. Jsme přesvědčeni, že toto unikátní vysílání podpoří zájem veřejnosti o kopanou a také o moderní 3D technologie pro ještě silnější zážitek ze sledování sportovních přenosů, uvedl oblastní manažer Aleš Fabík ze společnosti Chello Central Europe, která tento program provozuje. Vysílání sportovního kanálu ve 3D formátu v kabelové síti společnosti UPC není žádnou novinkou, ovšem ne v České republice. Prvním takovýmto přenosem byl loni v dubnu golfový turnaj Masters, který nabídla svým divákům nizozemská verze stanice Sport 1.

Sport 1 ve formátu 16:9

Dnes si budou moci diváci na Sport.tv vychutnat skutečnou fotbalovou lahůdku. (Screenshot: autor)

Lukáš Polák: Do kabelové sítě UPC míří první sportovní přenos ve 3D

Skylink prozradil první část jarních novinek

Satelitní služba Skylink odhalila první várku chystaných programových novinek, které zákazníkům nabídne od 1. května. Půjde konkrétně o HDTV stanice Spektrum HD, National Geographic Wild HD a MTVN HD a SD programy Sport 2, Paprika a HBO Comedy. Všechny programy budou dostupné v kompresním formátu MPEG-4 a Skylink zároveň slibuje, že nepůjde zdaleka o všechny programy, kterých se diváci dočkají. Vzhledem k probíhajícímu útlumu starého systému podmíněného přístupu CryptoWorks nebudou nové programy přístupné na starých kartách CryptoWorks. Zákazníci si budou moci svou starou kartu vyměnit za novou Irdeto ICE kartu „Výměna“, která je již od podzimu loňského roku v prodejní síti za cenu 600 Kč / 24 € včetně DPH, uvedl dnes výkonný ředitel společnosti TradeTec Jaromír Glisník. V nejbližších dnech spustí Skylink časově omezenou akci, v rámci které bude výměna karty podpořena finančním bonusem pro zákazníky s placenou programovou nabídkou, takže pro ně nebude výměna karty představovat žádné náklady, dodal Glisník.

MTVN HD - MTV Networks screenshot

Jednou z novinek ve Skylinku bude také program MTVN HD. (Foto: MTV Networks)

Lukáš Polák: Skylink odhaluje první várku novinek. Nabídne Spektrum HD i MTVN HD
Lukáš Polák: Satelitní služba Skylink odhalila nový ceník. Zavádí balíček KOMBI
Lukáš Polák: Skylink představí za týden kompletní rozšíření jarní nabídky
Lukáš Polák: Irdeto varuje prodejce před necertifikovanými satelitními přijímači
Lukáš Polák: Do Česka vstupuje program MTVN HD. Co divákům nabídne?

Stručně

Intenzivní jednání o vysílacím kanálu pro multiplex 3 na Ostravsku probíhají mezi Českými Radiokomunikacemi, které prostřednictvím firmy Czech Digital Group tuto digitální síť provozují, a Českým telekomunikačním úřadem (ČTÚ). Radiokomunikace by chtěly už koncem tohoto měsíce zahájit vysílání multiplexu 3 z ostravských Hošťálkovic, brání jim v tom ale analogové vysílání Primy na kanále 48 ze stejného vysílače.

Jan Potůček: Na jakém kanálu bude vysílat multiplex 3 na Ostravsku? 48, 39, nebo jiném?
Jan Potůček: Ostravsko? Navrhli jsme Nově a Primě vypnout dřív analog, říká šéf digitalizace ČT

Regionální vysílání České televize pro Čechy plus severní a jižní Moravu se počínaje pondělkem přesunulo zpět z programu ČT 24 na ČT 1. Znamená to, že Události v regionech už budou muset diváci hledat opět na této stanici. To přináší určitou komplikaci především majitelům satelitních kompletů, kteří přijímají signál z pozice 23,5 stupně východně, tedy služeb CS Link, Skylink a T-Mobile televize.

Lukáš Polák: Ze satelitu mizí lokální verze ČT 24. Regiony se přesouvají zpět na ČT 1

Digitální vysílání v pražském a příbramském multiplexu společnosti Teleko odmítnul provozovatel celoplošných rádií Frekvence 1 a Evropa 2, společnost Lagardère Active ČR. Jeden z jeho programů, Dance rádio, se přitom v této digitální síti na přelomu března a dubna objevil. Po veřejném oznámení společnosti Teleko, že jako první v České republice zahájila řádné zemské digitální rozhlasové vysílání, však Lagardère Active ČR svoje Dance rádio z multiplexu stáhlo.

Jan Potůček: Majitel Evropy 2 a Frekvence 1: nebudeme digitálně vysílat v síti Teleka

Prima - Partička 500

Partička se Suchánkem a Genzerem nezaujala. Prima jí dá ale ještě šanci. (Foto: archiv Prima TV)

Pouhý měsíc vydržel nový seriál Aféry a improvizační show Partička v pátečním večerním programu televize Prima. Vedení televize se rozhodlo, počínaje tímto pátkem 15. dubna, oba pořady nahradit britským seriálem Vraždy v Midsomeru. Prima to oznámila formou červené programové změny na svém FTP serveru.

Jan Potůček: Prima stahuje z pátku Aféry a Partičku, nahradí je Vraždami v Midsomeru
Lukáš Polák: Prima Partičku pouze pozastavila. Nasadí ji podle požadavku diváků
Jan Potůček: Prima dnes večer poprvé bez Partičky. Kolik měla vlastně diváků?

Prohlubující se vládní krize na české politické scéně svědčí snad jen zpravodajskému kanálu ČT 24. Ten se může pochlubit dalším prvenstvím. Jeho večerní relace aktuální publicistiky – Události, komentáře – dosáhla doposud rekordní sledovanosti, když ji ve středu v době od 22 hodin do 22:47 sledovalo v průměru 326 diváků starších patnácti let (share 11,92 %).

Lukáš Polák: Události, komentáře na ČT 24 dosáhly včera rekordního podílu 11,92 %

BRAND24

Kontroverzní projekt slovenské televize Empatia, která nikdy nezačala vysílat, může teoreticky opět ožít. Rada pro vysílání a retransmisi (RVR), obdoba tuzemské Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV), udělila licenci společnosti Minas Tirith. Její jméno připomíná bájnou pevnost z legendární knižní trilogie Pán prstenů, jejímž autorem je slavný spisovatel J.R.R. Tolkien.

Lukáš Polák: Slovenská Empatia má opět licenci. Získal ji nový držitel Minas Tirith

Nejzásadnější událost tohoto týdna byla:

  • Oznámení o insolvenci provozovatele Public TV
    70 %
  • První sportovní 3D přenos v České republice
    8 %
  • Oznámení o zařazení MTVN HD, Spektrum HD a dalších do nabídky platformy Skylink
    13 %
  • Jiná
    4 %
  • Nevím
    5 %

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).