Hlavní navigace

3D vysílání budete zatím lovit stěží. Programů je jako šafránu

21. 5. 2010
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Autor: 115393
Hledat 3D programy na satelitu není vůbec nic jednoduchého. Najít programy, aby byly zároveň nekódované nebo dostupné českému divákovi, je ještě těžší. Spočítáte je totiž na prstech jedné ruky. 3D televizory i potřebné doplňky se už sice prodávají, ale na dostatek obsahu ve třetím rozměru si budeme skutečně muset ještě nějakou dobu počkat. A není se čemu divit, že 3D programy nerostou jako „houby po dešti“. Vždyť i klasické nekódované HDTV stanice se na satelitu hledají velmi obtížně, a to je tu už pár let máme.

Nekódované 3D kanály ze satelitu spočítáte na prstech jedné ruky

Volnému, tedy nekryptovanému vysílání ve třetím rozměru satelit zatím nepřeje. V současné době vysílá prostřednictvím různých družic běžně dostupných českému divákovi pět programů ve 3D. Jde o Al-Kass 3D, Astra 3D Demo Channel, Canal+ 3D promo, 3D Sat TV a 3DV. Navíc první z nich, Al-Kass, si můžeme s klidem odečíst, protože jistě ne každý divák má možnost umístit si na svou nemovitost přibližně dvoumetrovou parabolu, která je k jeho příjmu v našich zeměpisných šířkách nutná. Náplň programů Astra 3D Demo Channel, 3D Sat TV a 3DV je možné v podstatě začlenit do jedné skupiny. Jde o promo stanice, které prezentují různé upoutávky ze sportovních událostí (anglická Premier League) nebo koncertů. K vidění jsou i naprosto běžné denní činnosti – jízda na kole, točení vrtule větrného mlýnu, děti na pískovišti a z technických záležitostí třeba balení set-top-boxu. Ano, je to tak. I takové nezáživné činnosti, jakým je balení přijímače do krabic, se na jednom ze 3D demo kanálů dočkáme. Pokud se týká programu polské platformy Canal+, jde pouze o scénu s pomyslnou Rubikovou kostkou, na jejíchž zdech se promítají upoutávky.

Avatar 3D screenshot - Anixe HD

Ve 3D běží na Anixe HD i trailer na tolik opěvovaný a zlomový snímek světové kinematografie Avatar (Foto: autor)

Ve třetím rozměru už vysílá nekódovaný německý kanál Anixe HD

HDTV verze německého programu Anixe nabízí svým divákům vysílání ve třetím rozměru každou noc. Program je ve 3D dostupný od 23:45 v rámci Anixe Kinomagazinu, který začíná ve 23 hodin, ale patnáct minut před půlnocí najede po filmových upoutávkách na pořad jako dělaný pro nové televizory. Divákovi s klasickou obrazovkou je Anixe 3D Kinomagazin bohužel k ničemu. Vidí pouze svisle rozpůlenou obrazovku a na každé straně (levé i pravé) mu běží to samé. Dalším pořadem ve 3D se však v těchto dnech stal přenos z ATP: Die BMW Open aus München. Od pondělí 24. května se pak mohou diváci těšit opět na tenis, a to v podobě Fed Cupu. O tom, že jde ale skutečně spíše o oťukávání třetího rozměru, svědčí skutečnost, že všechny přenosy budou odvysílány ze záznamu. První živý přenos ve 3D by se však měl na obrazovce objevit již 27. května, kdy Anixe HD přinese duel mezi Andreou Petkovičovou a Aravane Rezaivou.

„Komedie“ v podobě 3D vysílání rakouské stanice Servus TV

Dalším programem, který se snažil k televiznímu divákovi dopravit 3D, byl rakouský komerční kanál Servus TV, a to i jeho verze s vysokým rozlišením obrazu (HDTV). Televize je provozována tamní pobočkou nápojového koncernu Red Bull. Tuto stanici si oblíbili diváci především proto, že vysílá atraktivní program včetně koncertů některých populárních hvězd. Veškeré přenosy ze studia, ač jde o regionální televizi, jsou nabízeny v HDTV. Její podání 3D však bylo krokem vedle. Nenabízela totiž trojrozměrné zobrazení v moderním formátu side-by-side, tedy půlená obrazovka, ale ještě pomocí překrytí dvou obrazů – modrého a žlutého. Brýle sice zasílala stanice svým divákům na vyžádání zdarma, a to i do zahraničí (má osobně oveřeno), ale tento způsob projekce, který je již znám delší dobu, zaujal asi málokoho. Co se týká náplně 3D vysílání, byly to přelety helikoptérou nad Alpami.

HD+ screenshot

Většinu obsahu nabízí program HD+ prozatím pouze v nativním HD. Narazíte však i na 3D. (Foto: autor)

Třetí rozměr začal v Česku jako první oťukávat program HD+

Prvním ryze českým programem, který divákům nabídne vysílání ve třetím rozměru, je stanice HD+. Tu provozuje společnost Sat Plus, jež spolupracuje s kabelovým operátorem UPC Česká republika. Pro UPC dále spravuje promo kanál UPC Express, ale také vlastní hudební stanice Fun1 a Fun One Station. Právě v této síti odstartoval program HD+ doslova před pár dny, v úterý 18. května. Obohatil nabídku spolu se stanicemi Prima HD, Golf Channel a France 24 (program je zatím v nabídce operátora kódován, nemá licenci od RRTV). Jako první v České republice nabízí televize testovací vysílání ve 3D, založené na vlastní produkci. Stanice HD+ je zařazena ve všech programových nabídkách digitální televize UPC, a to nejen v HD, ale i ve standardní digitální (SD) verzi. Vysílá 24 hodin denně, plně v češtině, přiblížil nedávno mluvčí operátora František Malina.

Program HD+ nabízí ve 3D zatím filmové upoutávky

Už v tuto chvíli běží ve vysílání ukázky trailerů (filmových ukázek, poznámka redakce) a využíváme toho, že jsou dva způsoby, jak 3D zobrazit. Protože lidí, kteří mají nový 3D televizor a k tomu potřebné 3D brýle, je velmi málo, rozhodli jsme se vyjít vstříc i těm, kteří ji nemají, uvedl pro DigiZone.cz technický ředitel společnosti Sat Plus Milan Hanuš. Budeme vysílat jak půlený, tak červeno-zelený obraz. 3D obraz tak mohou vidět i ti, kteří vlastní klasickou televizi, upřesnil Hanuš. V další fázi chce televize nabídnout vlastní produkci. Rozhodně však nepůjde o filmy, které jsou příliš nákladné, ale spíše dokumenty a dle vyjádření Hanuše něco, co je hezké na koukání. Mělo by jít o přírodu, zvířata a technické věci, kde je nějakým způsobem možnost využití 3D, uvedl technický ředitel společnosti provozující kanál HD+ s tím, že na výrobu filmů ve třetím rozměru, jsou zde jiné společnosti, které se již začaly předhánět.

WT100

Resident Evil Afterlife - screenshot

Do kin zanedlouho zamíří ve 3D čtvrtý díl zombie kvatrologie Resident Evil s podtitulem Afterlife. Čeští diváci se ho však na televizní obrazovce v nejbližší době nedočkají. (Foto: autor)

Výhled do budoucna

Situace okolo 3D vysílání se pravděpodobně v České republice v nejbližší době nezlepší. Program HD+ a jeho nabídka trojrozměrného obsahu bude světlou výjimkou. Svědčí o tom například skutečnost, že ani výrobci elektroniky zatím nejsou příliš optimističtí. Na jednu stranu sice zákazníkům doslova nutí své nové 3D televizory, na stranu druhou potvrzují, že zde kontent rozvoje 3D vysílání chybí. Například v roce 2012 až 2013 Samsung předpokládá, dle oznámení z Hollywoodu, že třicet procent produkce bude dostupných také ve třetím rozměru. O tom, že situace se u nás se ohledně 3D produkce nepohne v dohledné době z místa, svědčil i fakt, že na tiskové konferenci satelitní platformy Skylink oznámila společnost SES Astra, že na podporu trojrozměrné televize sice spustí svůj promo kanál, o čistě českém programu, respektive stanici, která by byla tuzemskému divákovi dostupná, se však nemluvilo. Trojrozměrně sice bude vysílat například na některých stanicích fotbalové mistrovství z Jihoafrické republiky, to ale čeští diváci neuvidí ani v HD rozlišení.

Objeví se podle vašeho názoru v horizontu například tří let na satelitu vysílání volného 3D HDTV kanálu?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).