Hlavní navigace

ADSL bude, i když Telecom začne zřejmě zdržovat

15. 8. 2002
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Na včerejší panelové diskusi časopisu Convergence se předseda Českého telekomunikačního úřadu ostře obul do Českého Telecomu a jeho snahy prosadit nový koncept přístupu k Internetu. O něco podobného jako u vytáčeného připojení se pokusil u ADSL a snaží se nedopustit vznik konkurence. ČTÚ se proti tomu svým rozhodnutím postavil.

12.8.2002 vydal Český telekomunikační úřad (ČTÚ) rozhodnutí č.j. 21908/2002–610 týkající se sporu mezi Českým Telecomem a alternativními operátory o ADSL. Český Telecom jej totiž počátkem června začal nabízet jako „regionálně omezený testovací provoz“, shodou okolností situovaný do nejlukrativnějších lokalit, aniž by alternativním operátorům učinil velkoobchodní nabídku (viz ADSL už je, ale ještě není). ČTÚ však začátkem srpna Českému Telecomu jeho provozování nejenže zakázal (viz ČTÚ zakázal Českému Telecomu jeho ADSL), ale nyní navíc direktivně určil další postup a taktéž časový harmonogram, aby nedošlo ke zbytečným prostojům.

Rozhodnutí je rozděleno na dvě části. První Českému Telecomu „ukládá povinnost vypracovat a nejpozději v Telekomunikačním věstníku částka 9/2002 zveřejnit dodatek k Referenční nabídce propojení telekomunikačních sítí (…), [jenž] musí obsahovat podmínky pro propojení telekomunikačních sítí, které jiným oprávněným provozovatelům veřejných telekomunikačních sítí umožní poskytovat koncovým účastníkům společnosti Český Telecom přístup k širokopásmovým službám sítě Internet s využitím technologie xDSL (ADSL) a to tak, aby oprávnění provozovatelé, kteří uzavřou se společností Český Telecom odpovídající smlouvu (…), mohli poskytovat služby obsahu i služby přenosu dat.“

Druhá Českému Telecomu „ukládá povinnost zdržet se nabízení a poskytování služby IOL Platinum s využitím technologie ADSL, a to do doby uzavření smlouvy o propojení telekomunikačních sítí nebo dodatku ke smlouvě o propojení pro službu přístupu k širokopásmovým službám sítě Internet s využitím technologie xDSL (ADSL) s prvním oprávněným žadatelem o propojení (…), nebo do doby zahájení testovacího provozu služby (…) s prvním oprávněným provozovatelem telekomunikačních sítí, pokud testovací provoz bude zahájen dříve než dojde k uzavření smlouvy nebo dodatku ke smlouvě o propojení s prvním žadatelem.“

Toto rozhodnutí je samo o sobě pozitivní, i když o spuštění ADSL nic nevypovídá. Český Telecom sice musí v Telekomunikačním věstníku 9/2002 zveřejnit velkoobchodní nabídku alternativním operátorům, ale jsem si téměř jist, že od podání první žádosti o propojení do zprovoznění ADSL uslyšíme alespoň jednou z jara zpívat kosa. Stačí si vzpomenout na šest měsíců mezi první žádostí o propojení telekomunikačních sítí a uzavřením smlouvy. Běžnému uživateli se může zdát, a Český Telecom tuto mystifikaci vydatně přiživuje, že všechno zdržují alternativní operátoři. Je však třeba si položit otázku, zda je pro mne výhodnější mít jednu nabídku just now (nota bene od Českého Telecomu) či čtyři nabídky za šest měsíců.

Z časového hlediska bude zásadní, zda Český Telecom sáhne pouze k tradiční „zákopové válce“ (tzv. teorie absolutního zdržení :-)) a nebo se rozhodnutí ČTÚ pokusí přechytračit, jako to učinil v případě 03/PROP/2002 týkajícího se propojovacích poplatků za internetová volání (viz Telecom nabídne Internet za paušál, ALE…). Situace již dospěla tak daleko, že poslední rozhodnutí ČTÚ pravidelně vychází s deseti stránkami odůvodnění, poskládaného ze zcela nesouvisejících odstavců, aby se nestala snadnou potravou právního oddělení Českého Telecomu. Tento boj proti zájmům uživatelů navíc Český Telecom paradoxně financuje z prostředků vybraných od uživatelů za používání sítě postavené z jejich daní. Absurdní.

Je zřejmé, že Český Telecom nemá na brzkém uvedení ADSL žádný zvláštní zájem. Ba co dím, je tomu právě naopak. Internetové hovory v současně době tvoří největší objem provozu v síti Českého Telecomu a jejich statistika utěšeně roste. A hlavně: Zatímco ostatní telekomunikační operátoři jdou cestou maximálního zjednodušení tarifů, Českém Telecomu se z nich podařilo udělat numerický prales, který si ničím nezadá s účetnictvím WorldCom. Jednak mu umožňují tahat ze zákazníků více peněz, než je na první pohled patrné, a současně může každoročně značně zdražit a ještě to prezentovat jako zlevnění. Experimenty s relativně transparentním ADSL proto musí být z jeho pohledu čiré šílenství.

ebf - partner 1

V rámci tohoto nahlížení na celý problém již Český Telecom alternativním operátorům jednu velkoobchodní nabídku ADSL prezentoval. Tedy velkoobchodní nabídku… koncem května jim na půdě Asociace provozovatelů veřejných telekomunikačních sítí (APVTS) nastínil principy, na jejichž základě by měla celá věc fungovat. Bylo jim nabídnuto propojení na tzv. „třetí vrstvě“, což znamená, že Český Telecom by uživateli poskytoval IP konektivitu a alternativní operátoři by nabízeli pouze obsah, typicky přístup k Internetu. To alternativní operátoři odmítli a požadují propojení na tzv. „druhé vrstvě“, tedy line sharing. Tento názor zastává i ČTÚ (viz zvýrazněná část ve třetím odstavci).

Povědomé? Ale jistě! Tato filozofie je zřejmě v poslední době v pozadí veškerého počínání Českého Telecomu, protože s podobnou myšlenkou přišel minulý týden i u vytáčeného připojení (viz Telecom nabídne Internet za paušál, ALE…). Kdyby se mu ji úspěšně podařilo završit, Český Telecom by se proměnil v jakého poskytovatele technologie a konektivity, kterému by zákazníci platili pevnou částku za používání sítě a následně by od jeho subdodavatelů, alternativních operátorů, mohli nakupovat další služby. Český Telecom by tak měl „své jisté“ a současně by dosáhl toho, aby veškerý provoz zůstával v jeho síti a nevytvářel mu regulovatelné externí náklady. Pro uživatele jednoznačně špatné.

Bude Český Telecom záměrně zdržovat nasazení ADSL?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Score => Lupa.cz => M&W => Advertures => McCann Prague => Leagas Delaney Hamburg / Prague => Dark Side => [?]

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).