Hlavní navigace

Aktuálně.cz v březnu přepne na nový design a změní redakční systém

24. 2. 2014
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Novou podobu zpravodajského deníku Aktuálně.cz si mohou uživatelé vyzkoušet zatím v betaverzi. Nový design přináší další zjednodušení stránek, včetně redukce navigačních prvků.

Postupná přeměna zpravodajského deníku Aktuálně.cz na nový design bude začátkem března pokračovat změnou hlavní stránky deníku. Redakce zároveň plně přejde na nový redakční systém, vyvíjený interně pod jménem Blackbox.

Nový vzhled, který si uživatelé mohou vyzkoušet na adrese beta.aktualne.centrum.cz, je pokračováním konceptu, do kterého už Aktuálně.cz převedlo rubriku Sport, Názory, či lifestylovou sekci. Nový layout také už od loňského léta testuje na stránce Zpravy.aktualne.cz a na verzích stránek pro mobilní zařízení. 

Výhodou Blackboxu má podle redakce být zejména jeho schopnost automaticky detekovat zařízení, ze kterého uživatel přišel, a zobrazit mu podle toho správnou verzi stránek: pro mobil, tablet nebo desktop. Součástí změny má být také migrace kompletního archivu textů a fotografií.

Nový design přináší další zjednodušení stránek a vypouští řadu poutacích a obrazových prvků. Podstatným zjednodušením prošlo menu, které (kromě odkazu na hlavní stránku) sestává z pouhých pěti položek: Zprávy, Insider (placený deník, který redakce vydává), Názory, Magazín a Sport.

Zajímavý je také důraz na sociální sítě: poměrně prominentní místo v pravém sloupci dostává okno s příspěvky z twitterových účtů a facebookových stránek redakce. Jak nová stránka vypadá v porovnání se současným designem, se můžete podívat zde:

Nový design je jednou z mála pozitivních zpráv, které z Aktuálně.cz od doby, kdy server v rámci akvizice Centrum Holdings získalo vydavatelství Economia, přišly. Deník se od té doby potýká především s odchody klíčových zaměstnanců.

KL24

Na konci března v něm končí například ceněná ekonomická redaktorka Zuzana Kubátová. Na přelomu roku deník opustila také velká část vedení redakce, která přešla do MF DNES. Redaktoři a editoři následovali reportérku Sabinu Slonkovou, která z Aktuálně.cz odešla, aby se stala novou šéfredaktorkou MF DNES.

Firmu Economia na konci loňského roku opustil také jeden ze zakladatelů Aktuálně.cz Jakub Unger, který se obratem stal poradcem vlastníka Mafry Andreje Babiše pro mediální byznys.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Lupa.cz a externí spolupracovník Českého rozhlasu Plus. Dříve editor IHNED.cz, předtím Aktuálně.cz a Českého rozhlasu. Najdete mě na Twitteru nebo na LinkedIn

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).