Hlavní navigace

Bojkot narážel na absenci vize

20. 11. 2001
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

5x Internet proti monopolu: Dva momenty na Bojkotu překvapují -- nedostatek vize ze strany SPT Telecomu a nevyužitá šance ISP. Dnes mají dialupisté večer hodinu Internetu za Kč 15,60, a přitom se Bojkot mohl prosadit jen náhodou -- nic zajímavějšího se totiž tou dobou nedělo. Alespoň tak to vidí Ondřej Neff -- nejznámější osobnost protestu.
Bojkot byl výborný (vymyslel ho Patrick Zandl) a bez něho by internetový tarif nebyl. Konal se v „mediálně příznivé“ chvíli, protože v té době se nic pořádného v Česku nedělo, a média rozmazala tuto jinak marginální záležitost. Dobře se stalo. Dva momenty v celé té věci byly pro mne překvapující.

Během těch jendání jsme všichni, Ivo (Lukačovič – pozn. redakce), Patrick i já, opakovali v mnoha obměnách: mobilní telefonie je na vzestupu, k čemu vám ty dráty budou? Udělejte velkorysý krok a připravte se na datový přenos, otevřete se veřejnosti a udělejte z ní internetující = vaše dráty používající, a za použití platící, veřejnost. Bohužel, snad kromě Michala Čupy jsme mluvili do zdi. Ten to asi chápal a však taky z Telecomu odešel. Připomenu, že tehdy byl Internet ještě novinka, byl v módě, a ten obrovský zájem publika o novou araktivní věc se mohl marketingově podchytit, k prospěchu všech: Telecomu, veřejnosti, celé společnosti. Nestalo se tak. Ten nedostatek prozíravosti, ta absence sebemenší špetky náznaku čehosi co by se vzdáleně podobalo vizi, to mě u tak vysoce postavených lidí překvapilo. Přitom nebylo těžké budoucnost rozpoznat – to muselo být jasné i našemu psovi Bartovi, že lidi nebudou chtít telefonovat, jsouce přivázáni za ucho ke zdi.

BRAND24

Co mě vysloveně zklamalo, byl postoj ISP. Dodnes si kladu otázku, jestli to ti lidé dělají jako byznys nebo jestli je k tomu někdo přinutil přiložením pistole k hlavě. Když byl nový tarif prosazen, když pak jsme bojkotovali Davida Stádníka (na to se už zapomnělo, ale my jsme mu skutečně nechali poslat několik tisíc dopisů, na které by byl musel odpovědět, ti lidi by zase odpověděli a remcali by atd.) a tarif byl uskutečněn, ISP zahájili akce, nad kterými kroutím dodnes hlavou, součástí byl například bojkot Internet OnLine. Oni, místo aby z tarifu udělali vítězství a marketingový tahák a řekli lidem – lidi, vyhráli jsme, je tu nový tarif, pojďte se připojit, místo toho nový tarif zpochybnili, podtrhli ho, podrazili ho, stejně nic na Telecomu nevyvzdorovali, jenom lidi votrávili a z vítězství udělali prohru. Vzpomínám si na tiskovku, kde čarovali s grafem poměru peněz a impulzů – tak tenhle argument jsme položili na stůl v Olšanské Besselovi Kokovi pod nos asi tak deset minut poté, co Miroslav Řezníček odprezentoval návrh nového tarifu, jen co to naše kalkulačky dokázaly vynásobit. Všichni to věděli. O tom celé to jednání bylo. A lidi z ISP půl roku později vytáhli tuhle věc jako bůhvíjaký vynález na tiskové konferenci a slečny od novin si to psaly do notýsků a koulely bojovně očima. Dodnes nad tím kroutím hlavou.

Dneska je to už jedno, lidi nejsou přivázaní za drát ke zdi, když telefonujou. K čemu klasické telefony jsou, nevím. Já ho nepoužívám. Na Internetu jsou prý dva miliony lidí u nás, chvála bohu. Takže to, co bylo tenkrát na kopci Svatého Kříže, to je historie. Trochu legrační, zdá se mi. 5× Internet proti monopolu je celotýdenní šňůra článků věnovaná třetímu výročí Bojkotu, což byla zřejmě první a poslední akce, která dokázala uživatele českého Internetu (alespoň názorově) sjednotit v boji proti tehdejší cenové politice SPT Telecom. O pohled do minulosti a budoucnosti jsme požádali pět lidí, kteří tehdy měli na vývoj situace zásadní vliv: Patricka Zandla, Ondřeje Neffa, Michala Čupu, Pavla Jirouška a Borise Bělousova.

Jak je to tedy? Vyhráli jsme před třemi lety, nebo prohráli.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Český spisovatel a novinář, zakladatel internetového deníku Neviditelný pes nebo serveru Digineff.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).