Hlavní navigace

Britští státní zaměstnanci mají používat Twitter

1. 8. 2009
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Britové nejsou v oblasti používání sociálních sítí rozhodně konzervativní. Právě naopak, vláda nabádá své úředníky, aby používali Twitter, například pro ohlašování důležitých událostí.
Jan Handl

Ilustrace: Nenad Vitas

O lásce britské vlády ke Twitteru píše BBC. Úředníci mají v oblasti používání Twitteru jeden velký vzor. Tím je premiérova kancelář, kterou sleduje přes milion uživatelů Twitteru. Britové mají dokonce k dispozici dokument, který jim na dvaceti stranách radí, jak správně využívat Twitter pro úřední účely.

Zdá se, že využívání Twitteru se začíná v britských oficiálních kruzích opravdu rozmáhat, z původních několika vlaštovek se možná stane masová záležitost. Ano, Twitter je jednoduchý a praktický, tedy šikovný nástroj pro komunikaci úřadu s občanem a naopak. Úspěch premiérského kanálu je důkazem, že to jde a že Twitter není jenom prostředkem, pomocí kterého úředníci zabíjejí čas.

Podle britské strategie mají úředníci psát, odpovídat a monitorovat, to vše za jednu hodinu denně. Optimální počet „tweetů je 10, samozřejmě kromě odpovědí na dotazy a zvláštních situací, kdy je potřeba informovat občany například o hrozícím nebezpečí. I když se to mnohým může zdát šílené, klidně se můžeme dočkat toho, že na úřadu budou zaměstnanci, kteří budou mít na práci pouze komunikaci s občany prostřednictvím Twitteru, potažmo sociálních sítí jako takových.

Nedá se svítit, důležitost Internetu roste nejen v Británii. Ale upřímně, dokážete si představit, že nějaké podobné kroky těm britským podnikne česká vláda? Už vidím úřednice před důchodem, jak místo hraní karet „tweetují“ informaci o tom, že příští týden je třeba na magistrátu změna úředních hodin.

cif 24 - early cena - média

Vlády se prostě snaží přiblížit občanům, a mnohé z nich prostě jinak než na Internetu nepodchytí. Jde o pochopitelný krok, jak píše BBC, 65 % britských domácností je na Internetu, 15 milionů z nich se měsíčně koukne na oficiální vládní web. V budoucnosti budou „tweetovat“ nejenom úředníci, kteří to budou mít vlastně za povinnost, ale třeba i ministři. Ten, co má na starosti zahraničí, tak už koneckonců činí. Tedy přesněji řečeno, pravděpodobně tak činí nějaký jeho asistent.

Takový úředník, co má na starosti komunikaci na Twitteru, to by vůbec nemuselo být špatné zaměstnání. Nehrabe se v papírech, ale používá moderní technologie ve prospěch státu. Když ho v práci někdo uvidí, jak používá Twitter, nedostane určitě vynadáno, že plýtvá časem. Naopak bude pochválen, a to asi i v případě, když bude využívat soukromý účet pro flirtování s kolegyní. Kdo rozpozná, jestli pracuje nebo se věnuje zábavě?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je kromě jiného publicista, více informací najdete na LinkedIn. Na stránkách iNazor.net odkazuje na své články pro Lupu a další média. Ze všech vymožeností moderní doby má nejraději Twitter, zajímá ho historie a píše HistorieBlog.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).