Hlavní navigace

Bude se český Internet také scvrkávat?

10. 1. 2002
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

V prosinci bylo v generických doménách zaregistrováno méně domén, nežli jich bylo zrušeno. Komentátoři tento jev označují jako scvrkávání Internetu a prorokují, že tento trend bude probíhat ještě během prvních měsíců tohoto roku. Scvrkávání brzy čeká i českou doménu, ve které od března začnou ve velkém zanikat spekulativní domény.

Prosincová Netcraft Web Survey ukázala velmi zajímavý trend. Poprvé v historii Internetu počet nově registrovaných domén začal klesat – v prosinci více domén zaniklo, než vzniklo. Pokud by šlo o lidstvo, hovořilo by se o vymírání populace. Vymírání může mít několik důvodů a ne vždy se hned podaří zjistit, který je tím převládajícím. U internetových domén je však důvod jasný.

Nejedná se o důsledek teroristických útoků na Ameriku, dokonce v tom nemá prsty ani hospodářská recese – domén začíná ubývat, protože dobíhá dvouletý registrační cyklus, který začal ještě v době boomu dot.com průmyslu. Právně před dvěma lety mnozí podnikatelé začali hromadně spekulovat na růst ceny internetových domén a investovali své jmění do zajímavých doménových jmen. Bublina internetového zázraku ovšem loni na jaře splaskla, a už tak mizerný obchod s doménovými jmény začal upadat. Spekulanti se proto rozhodli registrace mnoha domén již neobnovit. Podle magazínu EuroPe's tak na konci roku zaniklo na 182.000 website. Trend, který zahraniční weby označují jako „scvrkávání Internetu“ (Internet starts to shrink), bude pravděpodobně pokračovat až do letošního jara.

Podobná situace se dá očekávat i v českém doménovém prostoru. Od letošního března totiž začnou platit nová pravidla pro registrci domény druhé úrovně v ccTLD .cz, která značně omezí pole pro podvodné spekulace. V současnosti podle studie, kterou v jiném dnešním článku cituje Marek Antoš, jen pět největších držitelů registrací domén obsadilo 6.573 doménových jmen, za které nejsou uhrazeny registrační poplatky. Celkový počet opakovaně neuhrazených domén je ovšem mnohem větší.

Představu o počtu spekulativních domén si můžete udělat na základě statistik generovaných na serveru CZ.NIC, správce české ccTLD – počet domén rušených z důvodu nezaplacení registračního poplatku neustále stoupá; v prosinci počet již dosáhl 4.691 a počet domén zrušených z technických důvodů dosáhl 4.884, přičemž počet nových domén byl jen 15.814. Zároveň na 1.926 doménových jmen nebylo po roce existence obnoveno. Jelikož obměna spekulativních domén trvá přibližně čtvrt roku, pak za posledního čtvrt roku zmizelo na 13.138 domén pro nezaplacení registračního poplatku.

cif 24 - early cena - média

V období od března do konce května zanikne podstatná část českých domén – mnohdy velmi zajímavého znění. Během několika měsíců pak pravděpodobně budeme svědky toho, že počet nově registrovaných domén nepřesáhne počet domén zrušených a počty dmén se z nynějších 117.383 sníží podle některých odhadů na 109.000 až 105.000. I český Internet se tedy bude scvrkávat. Znamená to ale pro internetovou komunitu nějkou újmu? Na rozdíl od situace v doménách generických nikoli. Úbytek registrovaných domén bude signálem čistě pozitivním.

V současnosti totiž 8.000 až 12.000 domén je registrováno, aniž je jakkoli využito. Uvolnění blokovaných domén může fungovat jako pobídka pro vznik nových internetových služeb – ty totiž budou moci být poskytovány pod snadno zapamatovatelnými názvy. Kromě toho bude uvolněno mnoho názvů, které spekulanti obsadili poté, kdy jejich původní držitelé pro neznalost opomněli zaplatit registrační poplatek nebo registraci zapomněli prodloužit – to se bude týkat především firemních domén.

Až se po prvním březnu uvolní některé domény, budete je registrovat?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor se zabývá výkonovým marketingem na internetu. Pracoval pro Advertures, Dobrý web a Outrider. Martin byl dříve redaktorem Lupy a dalších periodik o IT.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).