Hlavní navigace

ČD-Telematika otestovala mezi Prahou a Kolínem přenos dat o kapacitě 1,2 Tb/s

27. 11. 2019
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

ČD-Telematika a ECI TM1200
Test ukázal, že 1,2 Tb/s v praxi je možné a že lze optickou DWDM síť Telematiky rozšířit.

Datové toky v českých internetových sítích průběžně a v podstatě lineárně narůstají. Nezávislý internetový uzel NIX.CZ (spojený s NIX.SK) v září překonal hranici 1 Tb/s a o chvilku později se to podařilo také komerčnímu centru Peering.cz.

Polostátní společnost ČD-Telematika (třetinu vlastní PPF), která v rámci České republiky provozuje kolem 3500 kilometrů optické sítě a která je součástí NIXu, zřejmě jako první u nás posléze oznámila, že během běžného provozu otestuje, zda dokáže bez problémů přenášet datový tok o kapacitě 1,2 Tb/s.

Listopadové testování probíhalo týden a čtyři dny se u testů zastavovaly skupiny zástupců tuzemských operátorů, providerů i státních subjektů zabezpečujících kritickou infrastrukturu země. Důležitým subjektem, který na testu spolupracoval, bylo akademické sdružení CESNET, které provozuje vlastní datovou síť a zároveň vyvíjí otevřené DWDM přenosové systémy CzechLight.

Instalace karty TM1200 v Praze
Autor: ČD-Telematika

Instalace karty TM1200 v Praze

„Závěr je zhruba takový, že naše síť něco takového zvládla, jsme schopní velký datový tok odbavit, nakoupit zařízení a vše v praxi nasadit a novou technologii do stávající sítě zakomponovat. A že nejde pouze o laboratorní test,“ popisuje pro Lupu Mikuláš Labský, který v ČD-Telematika vede úsek Telekomunikačních služeb. „Od počátku nám šlo o to, jestli v naší DWDM síti zvládneme přenášet takové kapacity, což se potvrdilo.“

Náměr trasy
Autor: ČD-Telematika

Náměr trasy

Telematika test provedla na vzdálenost 60 kilometrů mezi Prahou a Kolínem, kde firma běžně komerčně nabízí 100Gb spoje. Díky testu je v plánu do budoucna tyto kapacity navýšit. Polostátní subjekt vedle DWDM sítí v regionech provozuje také 10Gb Ethernet. Optická síť vede zejména podél vlakových kolejí a majitelem pozemků je SŽDC (s tou Telematika mimo jiné modernizuje MPLS síť).

Přenos o kapacitě 1,2 Tb/s na této trase proběhl díky takzvanému duálnímu režimu, kdy se využívaly dva DWDM kanály. Pomocí optimalizace modulačních schémat spolu s měnící se šířkou alokovaného spektra bylo umožněno kontinuálně měnit přenosovou rychlost jednoho kanálu od 100 Gb/s až do maximální kapacity 600 Gb/s. Přenos byl tedy rozložený na 100Gb interfacy (6× 100 Gb a vše dvakrát).

Schéma sítě
Autor: ČD-Telematika

Schéma sítě

Energetická náročnost používané karty činila 0,18 (a méně) wattu na jeden Gb/s. Přenos šel napřímo a po cestě mezi Prahou a Kolínem nebyly žádné zesilovače optického signálu. ČD-Telematika na test využila muxpondérovou síťovou kartu TM1200, která generovala i testovací data. Dodavatelem testovací technologie byl izraelský podnik ECI, se kterým Telematika dlouhodobě spolupracuje.

Celé spektrum ze směru od Kolína
Autor: ČD-Telematika

Celé spektrum ze směru od Kolína

Technické detaily vypadají takto: V úseku páteřní trasy Praha–Kolín byly pro test alokovány dvě vlnové délky 1561,42 nm a 1558,17 nm z takzvaného RED pásma odpovídající kanálům ch20 a ch24 ve fixním rastru 100 GHz. Nejprve byl realizován test přenosu maximální kapacity v duálním režimu 1,2 Tb/s s modulací 64 QAM a využitím obou vlnových délek, při alokované spektrální šířce každého z kanálů 87,5 GHz (OSNR > 31 dB). Následně došlo k umělému zavedení šumu do testovaných kanálů, aby bylo ověřeno dynamické řízení modulace a zároveň i změna šířky alokovaného spektra. Nejprve byla snížena maximální dosažená kapacita přenosu na celkovou rychlost 800 Gb/s při spektrální šířce 62,5 GHz na kanál (OSNR > 23,1 dB) a dále na celkovou rychlost 400 Gb/s při spektrální šířce 100 GHz na kanál (OSNR > 17,6 dB). Na klientském rozhraní muxpondérové karty TM1200 byla pomocí ethernetového měřícího zařízení ověřena maximální datová kapacita přenosu v jednotlivých krocích testu a zároveň bylo provedeno i doplňující kontrolní měření optickým spektrálním analyzátorem v linkové části trasy.

Výřez spektra
Autor: ČD-Telematika

Výřez spektra

CESNET už se dříve na testování technologií izraelské ECI podílel. „[V testu s Telematikou použitá] nová generace mimo dalšího zvýšení maximální dosahované přenosové rychlosti na spektrální kanál přináší navíc další flexibilitu. Díky ní lze dynamicky řídit přenosovou rychlost a dosah a mimo jiné tak například reagovat na dočasné zhoršení parametrů vláknové linky snížením přenosové rychlosti namísto úplného přerušení přenosu. Jak bylo demonstrováno, i nasazování těchto superrychlých koherentních kanálů do tradičních (nekoherentních) přenosových DWDM systémů je pak jednoduché,“ popisuje Josef Vojtěch, šéf optických sítí v CESNETu.

KL24

ECI novou kartu TM1200 otestovala letos v říjnu také při přenosu dat mezi nizozemskou výzkumnou a vzdělávací sítí a švýcarským CERNem. ČD-Telematika s Izraelci spolupracuje zejména díky dobrému poměru ceny a výkonu.

Tuzemský test rovněž ukázal, že i když je použitá technologie vyvíjena primárně pro nasazení v nově budovaných koherentních DWDM sítích, lze ji nasadit i ve stávajících optických DWDM sítích. „V podstatě se tak navyšuje jejich kapacita,“ doplňuje Labský.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Reportér Lupa.cz a E15. O technologiích píše také do zahraničních médií.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).