Hlavní navigace

Česká datová centra v roce 2015: evropské dotace a velké plány

6. 1. 2016
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: David Slížek, Lupa.cz
Za evropské peníze se v Česku staví datacentra jedno za druhým a další se stavět budou. Přijde i čas velkých projektů.

Seznam dostavěl vlastní datacentrum Kokura v Horních Počernicích a podařilo se mu do něj přestěhovat 30 tun hardwaru. V provozu je prozatím jeden ze dvou sálů. Seznam zároveň opustil malešické datacentrum TTC a jako druhou lokalitu si ponechal Nagano od O2. Po dokončené akci Seznam opustil tehdejší manažer datových center Marek Leš.

Firma DataSpring spadající pod KKCG v dubnu otevřela datacentrum v Lužici u Hodonína. Projekt získal dotaci ve výši 127 milionů korun. Majitel KKCG Karel Komárek k tomu uvedl, že je za takovou podporu rád a dodal, že „návratnost datacenter je velice, velice diskutabilní“. Objekt má každopádně 1600 metrů čtverečních, 80 racků a slouží i k provozu cloudových služeb DataSpring.

V Ústí nad Labem se rozběhlo datacentrum Rondel. Vyšlo na zhruba 60 milionů korun, polovinou přispěla Evropská unie. Projekt, jehož majoritním akcionářem je firma AMI Praha, chce obsloužit zejména zákazníky z regionu. Rondelu věří a datacentrum by prý vzniklo i bez dotací.

Zlínské datové centrum Silo od společnosti NWT.
Autor: NWT

Zlínské datové centrum Silo od společnosti NWT.

Master Internet v červnu uvedl do provozu dva nové datové sály v rámci komplexu v Brně, kde už historicky jiné sály provozuje. Jde v podstatě o druhé datacentrum, protože nové prostory mají vlastní chlazení pomocí venkovního vzduchu (technologie Fresh Air 2.0 od Dellu), napájení a také konektivitu. Master v jednom sálu provozuje vlastní služby na OpenStacku a VMwaru a druhý je pak určený pro tradiční housing. I v případě brněnské firmy s budováním pomohly evropské dotace.

V druhé půlce roku finálně odstartovalo i zlínské datacentrum Silo. Jde spíše o menší projekt v hodnotě několika milionů (a opět za přispění eurofondů) se sedmnácti racky o různých velikostech a hlavní linkou o rychlosti 500 Mb/s. Firma NWT, která za Silem stojí, chce objekt do velké míry využívat jako prodlouženou ruku pro cloudové služby Azure od Microsoftu, jehož je partnerem. Aktuálně využívá Azure Pack a v budoucnu hodlá přejít na novější Azure Stack.

Mladý podnik Greendata spustil datacentrum DC6, které se odlišuje třeba tím, že běží na druhé straně Vltavy, konkrétně v budově bývalého podniku Aritma. Greendata provozují další menší datacentra také v přilehlé budově Shiran Tower (společně s FreeTelem) a také na Petřinách, kde se využívají bývalé prostory komunitní sítě Pe3ny.net. Zvažuje se také stavba nového vlastního datacentra na zelené louce.

Čerstvě zkolaudovaný datasál DC3 je zatím prázdný, chystá se instalace prvních racků. DC1 je momentálně obsazen z 93 %, DC2 z asi 33 %.
Autor: České Radiokomunikace

Čerstvě zkolaudovaný datasál DC3 je zatím prázdný, chystá se instalace prvních racků. DC1 je momentálně obsazen z 93 %, DC2 z asi 33 %.

České Radiokomunikace postavily třetí sál v datacentru Tower na Žižkově. To ve finále může pojmout až 600 racků, teď je plná zhruba polovina. ČRa datacentrum používají jak pro své služby (Business Cloud už disponuje výkonem 2 THz a kapacitou 2,5 PB, nově postavený Media Cloud na OpenStacku pak 500 GHz a 2 TB), tak pro housing serverů zákazníků. V plánu jsou i další projekty, například datacentrum na Cukráku i v jiných regionech.

TTC v listopadu otevřelo své druhé pražské datové centrum o celkové rozloze osm tisíc metrů čtverečních. Jde o největší objekt v Česku, stál přes 800 milionů korun a návratnost má být mezi šesti až deseti lety. V provozu je prozatím jedno patro ze dvou. Jednotlivé datové sály jsou taková menší datacentra vyhrazená zákazníkům.

VSHosting dokončil stavbu vlastního datacentra ServerPark v Hostivaři a podařilo se mu přestěhovat první dva tisíce serverů. Ty firma přesunula z TTC, které tak po Seznamu z velké části přišlo o dalšího slušného zákazníka. VSHosting má během letošního roku dokončit další dvě etapy budování ServerPark a jeho kapacita se tak rozroste o dalších pět tisíc strojů. VSHosting tvrdí, že ServerPark bude celkově stát 250 milionů, lidé z trhu o tom ale pochybují a počítají spíše s cenou okolo sta milionů.

Co se chystá

Větší projekt do budoucna chystá tuzemský T-Mobile. Půjde o takzvané „CE Colo 2“, které by mělo vyrůst poblíž jižní spojky v Praze v Hostivaři. Operátor oficiálně mlčí, plány už jsou ale v pohybu. Pro celou skupinu Deutsche Telekom, která koupila GTS, jsou datové služby strategickým byznysem a jsou třeba další kapacity.

Vizualizace SafeDX, datacentra KKCG a Foxconnu v Praze.
Autor: Foxconn, KKCG

Vizualizace SafeDX, datacentra KKCG a Foxconnu v Praze.

Významným projektem bude i budova vedle pražského sídla Sazky. Tchajwanský Foxconn a KKCG tam postaví datacentrum „střední velikosti“ určené zejména pro zákazníky z Asie. Investoři pro tento účel vytvořili nový společný podnik SafeDX. Pro oba podniky jsou datacentra a služby kolem nová strategická větev.

Společnost Wedos rozjela stavbu druhého datového komplexu v Hluboké nad Vltavou. Půjde o takový bunkr z železobetonu, kde se servery mají chladit olejem a který chce získat certifikaci TIER IV. Wedos na projekt získal evropskou dotaci 21 milionů korun a během následujících tří let chce do technologií investovat až sto milionů. Start je naplánován na léto.

BRAND24

Evropské fondy jsou i nadále otevřené pro další datacentrové čerpání. V rámci dotačního programu ICT a sdílené služby (spadá pod OPPIK) má být v aktuálním období k dispozici 6,1 miliardy korun. Ne vše samozřejmě na datacentra. I tak lze ale peníze získat nejenom na budovu včetně rekonstrukce, ale také na serverový hardware, software, technické vybavení, nájem, zaměstnance, poradce či školení.

A tradičním drbem roku je pak to, že Casablanca stále uvažuje o možném prodeji. Tyto úvahy už tu ale jsou nějakou dobu, proběhla i jednání s několika potenciálními kupci.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).