Hlavní navigace

ČRa vysvětlují, proč pro Prahu a Brno zvolily vertikální polarizaci

13. 10. 2008
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Autor: 322915
13. 10. 2008

Proč budou multiplexy 1 a 2 v Praze a Brně vysílat s vertikální polarizací, zatímco na všech dalších vysílačích poběží s polarizací horizontální? Podle Českých Radiokomunikací je toto řešení vhodné pro velké aglomerace, kde se osvědčila kombinace dvou digitálních vysílačů, přičemž jeden vysílá s vertikální a druhý s horizontální polarizací.

V případě Prahy tak budou multiplexy 1 a 2 (ale zřejmě i multiplex 3, pro který budou ČRa zajišťovat technický provoz všech třinácti vysílačů uvedených v Technickém plánu přechodu) vysílat vertikálně ze Žižkova a horizontálně z Cukráku. V Brně bude s vertikální polarizací vysílat vysílač v Barvičově ulici, zatímco horizontálně další vysílač Hády a později i Kojál.

Ve vertikální polarizaci se bude signál digitální televize vysílat přímo uprostřed obou měst a horizontálně pak v blízkosti těchto měst na stejných vysílacích kanálech v síti SFN – jednofrekvenční synchronní provoz vysílačů. Toto kombinované technické řešení zajistí kvalitnější a robustnější digitální pokrytí dvou největších měst České republiky, vysvětluje Marie Fianová, mediální zástupkyně ČRa.

Vysílání ve vertikální polarizaci přinese podle ČRa v členitém terénu velkých měst výhodu mnohačetných odrazů, které umožní lepší příjem i v oblasti zastíněné nějakou terénní či jinou překážkou. V praxi to znamená, že diváci budou moct úspěšně přijmout signál na pokojovou vertikální anténu v místech, kde např. vnitřní anténu pro horizontální polarizaci použít nemůžeme. Druhou velkou výhodou je příjem na venkovní anténu v údolí, kde je k dispozici dostatek odraženého signálu od okolních překážek bez výpadků, dodala Fianová.

ebf - partner 1

Vysílání ve vertikální polarizaci je obecně vhodnější pro mobilní příjem a příjem uvnitř budov, což bude velmi výhodné při zavádění nových služeb, tvrdí Kamil Levinský, ředitel Úseku pro transformaci ČRa. Na obou vysílacích lokalitách bylo nutné vyměnit hlavní anténní systém, v Praze se tak stalo v pondělí 6. října, v Brně k výměně dojde do konce října, dodal Jiří Vykydal, vedoucí Útvaru rozvoje a investic ČRa.

Digitální vysílání multiplexů 1 a 2 ve vertikální pozici z pražského vysílače Žižkov a brněnské Barvičovy bude spuštěno koncem října. Příměstské vysílače Cukrák u Prahy (pro Středočeský kraj) a Brno – Hády (hlavně pro Jihomoravský kraj a částečně i pro přilehlé kraje) budou nadále vysílat s horizontílní polarizací. Vysílání analogové televize bude nadále pokračovat s horizontální polarizací, dodávají ČRa.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).