Hlavní navigace

Čtyři televizní stanice, nad jejichž vysíláním na satelitu zůstává rozum stát

10. 3. 2011
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Autor: 322915
Pokládáte si při sledování některých programů z družice otázku, jak je vůbec možné, že něco takového jeho provozovatel poskytuje divákům? Takové příklady stanic určitě existují. Není jich sice moc, ale na družicích by se některé takové našly. Mezi takové „podivnosti“ patří například vysílání filmových stanic ve formátu 4:3 a navíc s nízkým datovým tokem, hudební kanál šířící svůj obsah sice v HD rozlišení, ale bez jakékoliv koncepce, věštecké programy, nad jejichž fungováním zůstává rozum stát a také televize, která již několikrát odložila svůj start, o licenci přišla, ale přesto stále slibuje, že vysílat začne.

Filmbox: Formát 4:3 a ještě k tomu nízký datový tok

Kdyby bylo rozhodnutí na nás, tak vysílání filmových stanic by se mělo řídit určitými minimálně nepsanými pravidly, která by si však nikdo nedovolil porušovat. Takový program by například musel mít pevně stanovený datový tok, pod který by nesměl klesnout (například 3 Megabity), jeho obrazový formát by musel být širokoúhlý, tedy v případě, že nejde o retro stanici typu CS Film nebo Kino CS, a zaručit divákům kvalitu, kterou je možné určit například dostatečným množstvím filmů ve své videotéce. A právě tohle je problém filmových kanálů pod hlavičkou Filmbox. Zákazníci satelitních služeb CS Link, Skylink a T-Mobile televize o tomto stavu jistě velmi dobře vědí a není třeba ho nijak zvlášť popisovat. Pro ty ostatní bychom uvedli pouze to, že podle aktuálních údajů na webu Linowsat.com byl sice datový tok necelých 2,5, respektive 3 Mbps, ovšem pro stanici takového typu to není dostatečné. Nabídka stanic Filmbox je navíc velmi omezená a v podstatě se tam opakují stále ty stejné filmy dokola, což je ale zároveň dáno tím, že se jedná o programy pod hlavičkou distribuční společnosti SPI International. O tom, že je český divák šizen, se mohou ostatně přesvědčit i zákazníci satelitní služby UPC Direct, respektive všichni ti, kteří mají možnost svou parabolu otočit na pozici 1 stupeň západně. Zde vysílají programy Filmbox a Filmbox Plus s dostatečným datovým tokem i širokoúhle a navíc volně, i když pouze v maďarštině.

Dance TV HD: Taneční televize s HDTV, která nikdy nezačala vysílat na ostro

Byla to poměrně zajímavá myšlenka. V červenci loňského roku se na satelitní pozici 23,5 stupně východně objevila taneční televize Dance TV, která byla zajímavá tím, že slibovala vysílání ve vysokém rozlišení obrazu (HDTV). Její vysílání mělo být několik měsíců nekódované a od října její zástupci slibovali, že přejdou na šíření v kódu. Jejich plán jim ale s největší pravděpodobností nevyšel tak, jak si plánovali. Je březen roku 2011 a stanice vysílá stále nekódovaně. Její webové stránky se pak tváří tak, jako kdyby stanice ještě vůbec nezačala vysílat. V podstatě od počátku je webová prezentace stejná a obsahuje video, které slibuje: Full Sice Coming Soon. Z tuzemských operátorů tento program nezařadil žádný a není se v podstatě čemu divit. Vůbec by nevadilo, že program vysílá například bez elektronického průvodce EPG, vždyť pozice 23,5 má být pouze jeho distribuční, problém je v tom, že programové schéma působí tak, jako kdyby nemělo vůbec žádnou koncepci. Za zmínku jistě stojí také skutečnost, že televize se zpočátku snažila komunikovat se svými potencionálními diváky prostřednictvím komunitního portálu Facebook, a to na adrese: http://www.fa­cebook.com/pa­ges/dancetvhd/13405495­9950753, kam se přidala po patřičné propagandě v tuzemsku také řada Čechů. Poslední status je tu však 26. srpna loňského roku a na položené dotazy, jak se již několikrát přesvědčil redaktor tohoto webu, nikdo neodpovídá.

Dance TV screenshot - říjen 2010

Party, party, party bez jakékoliv koncepce. (Repro foto: Dance TV HD)

Živa: Na satelitu už sice nevysílá, ale poprask způsobila patřičný

Pokud bychom nehovořili o velkých komerčních kanálech typu JOJ a Markíza, pak by jistě jedním z těch malých programů, který bezpochyby zná také čtenář serveru DigiZone.cz, byla televize Živa. Když se vysloví její jméno, mnohým už vyskočí na těle doslova husí kůže nebo rovnou dostanou vyrážku. Program, jehož fungování je opředené řadou otazníků. Stanice několikrát změnila svého provozovatele, přesto, že za ním v podstatě stále byli ti samí lidé, prošel také několika reinkarnacemi. Nejprve se televize jmenovala Nautik, později Televízo a nakonec Živa. Když se kdokoliv snažil dovolat do jejího sídla, vždy se ozýval pouze záznamník, na zanechané vzkazy nikdo nereagoval. Živa startovala jako nová; televize v prosinci roku 2009 v satelitní službě Skylink s velkým očekáváním. Vedení slibovala bohatý vzdělávací program, ovšem později od něho úplně upustilo, aby se stalo stanicí plnou různých telefonických her a věštění. Dvakrát se s její distribucí spálila právě satelitní služba Skylink, která program šířila nejprve jako nekódovaný v rámci promo akce, poté kódovaný, nakonec ho vyřadila, a pak ho opět do nabídky vrátila jako nekryptovaný kanál, který se ovšem v nabídce dlouho neohřál a (pravděpodobně) z důvodu neplacení poplatků za distribuci byl velice rychle vyřazen. Stejný osud ho potkal také na pozici 1 stupeň západně.

Živa TV screenshot

Není škoda, že tento program z orbitu zmizel. Bude tomu tak i u slovenské Empatie? (Repro foto: Živa)

KL24

Empatia: Projekt, jehož realizaci snad už věří pouze jeho provozovatel

Dalším projekt, který vzbuzuje velké rozpaky a je opředen řadou otazníků, je shodou okolností opět slovenská televize, a to Empatia. Jde o program, který v podstatě nikdy nezačal vysílat, svůj start už ale zvládlo jeho vedení odložit hned několikrát. Program měl být od konce loňského roku dostupný prostřednictvím pozice 23,5 stupně východně, a to nekódovaně, takže by k němu měli přístup všichni zájemci, nejen ti, kteří jsou majiteli kartiček CS Link nebo Skylink. Empatia se měla orientovat na pořady věnované zpravodajství, dokumentární tvorbě, filmům, pohledům z regionů a relacím dětským, hudebním a motoristickým. Jak to s tímto programem dopadlo, víme. Přesto, že prostřednictvím satelitu už byla šířena i jeho smyčka a testovalo se EPG, jeho provozovatel, společnost Empat, uznal, že projekt není po několikátém odložení startu přesto připraven a nakonec vrátil Radě pro vysílání a retransmisi (RVR), obdobě naší RRTV, vysílací licenci. Jednatel tohoto programu Patrik Bokroš se však údajně nevzdává, protože slibuje návrat tohoto kanálu, jehož provozovatelem by však už měla být jiná firma, která má opět požádat o udělení nové licence. A ať se to většině kritiků tohoto chystaného (?) programu líbí, nebo ne, jeho provozovatel ho divákům opravdu dluží už z toho důvodu, že loni rozjel SMS hru, kterou po určité době zametl pod koberec.

Objevili jste i vy na orbitu některé programy, které se vymykají normálu? Napište nám o nich do diskusního fóra.

Která stanice na satelitu je ta "nej"?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).