Hlavní navigace

Digitalizovat lze bez Novy a Primy, na kmitočtech ČT

4. 1. 2007
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 118483
Pokud se televize Nova a Prima rozhodnou bojkotovat proces přechodu na zemské digitální vysílání, ostatní provozovatelé se bez nich obejdou. Technický plán přechodu na DVB-T totiž v první fázi při vytváření definitivních digitálních multiplexů nepočítá s kmitočty, na kterých nyní analogově vysílají Nova s Primou. Jiná situace je u veřejnoprávní České televize. Zvláště bez frekvencí ČT 2 by nebylo možné s digitalizací vůbec začít.

Vymění si komerční televize kmitočty?

Do Technického plánu přechodu (TTP) jsme zapracovali dobrovolné vracení kmitočtů pro analogové vysílání a nabývání programových pozic v digitálních sítích, sdělil na středeční tiskové konferenci k úředně schválenému a vydanému TPP (PDF, 346kB) předseda Rady Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) Pavel Dvořák. V praxi to znamená, že NovaPrimou, ale i soukromé regionální televize dostanou prostor v definitivních digitálních sítích až poté, co se dobrovolně vzdají pozemních frekvencí, na kterých nyní vysílají. Za to by měly od státu dostat takzvané kompenzační licence, jak to navrhovala loni schválená novela zákona o rozhlasovém a televizním vysílání.

Protože ale televize Nova a regionální stanice loni nepožádaly ve stanovené lhůtě o vydání těchto bonusových licencí (podmínkou byl souhlas s návrhem TPP a podání žádosti k vysílací radě do devadesáti dnů od data účinnosti novely, ale TPP nebyl v této lhůtě schválený a podmínečně se k němu přihlásila jenom Prima), chystá Národní koordinační skupina (NKS) pro zavádění DVB-T „rychlou supernovelu“, která by Nově i regionům umožnila ještě jednou tyto licence získat. Co se týče počtu těchto licencí, tak tam máme v tuto chvíli zatím tři tečky, řekl na tiskové konferenci předseda NKS Zdeněk Duspiva. Není totiž jisté, zda konkrétně Nově bude jedna licence pro celoplošné digitální vysílání navíc stačit. Neoficiálně by pro sebe ráda získala celý multiplex.

Termíny v TPP zůstávají, DVB-H ne

DVB-H mobil

Oficiální verze TPP se nijak podstatně neliší od návrhu, který loni v listopadu zveřejnil ČTÚ a poté ho připomínkovaly jednotlivé televize a provozovatelé vysílacích sítí. Všechny termíny jsme zachovali stejné, protože si myslíme, že jsou proveditelné, vysvětlil Pavel Dvořák. Přílohy dokumentu obsahují seznamy vysílačů velkého (PDF, 98kB) a malého (PDF, 178kB) výkonu v jednotlivých oblastech, které budou přecházet z analogového na digitální vysílání. Rada ČTÚ z plánu vyjmula řešení otázky vysílání pro mobilní telefony ve formátu DVB-H. Tato problematika není součástí TPP, ale ČTÚ podle nedávno vydaných opatření obecné povahy může letos vypsat výběrové řízení na provozovatele vysílací sítě pro DVB-H. Víme, že všichni tři operátoři jsou na toto vysílání připraveni, uvedl Dvořák. Podle předsedy Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) Václava Žáka by si ale start komerčního provozu mobilní televize vyžádal úpravu vysílacího zákona.

Vzhledem k tomu, že většinu obsahu tohoto vysílání by tvořily převzaté programy a podle současného zákona není možné provozovat pozemně převzaté vysílání, je nutná úprava zákona. Alespoň taková, která by dočasně umožňovala krátkodobou registraci pro vysílání převzatých programů, míní Žák. Telekomunikační úřad podle Dvořáka neumožní souběžné vysílání DVB-H a klasické pozemní digitální televize ve formátu DVB-T v jedné vysílací síti: Přiklonili jsme se k řešení, aby DVB-H mělo samostatnou síť. Provozovatelem takové sítě by chtěly být Radiokomunikace, které loni na podzim testovaly v Praze mobilní televizi se společností T-Mobile. Zájem má také Telefónica O2. K tomu, aby se jím mohly stát, by se ale musel změnit zákon, který zakazuje křížení vlastnictví mezi provozovateli sítí digitálních vysílačů a samotného digitálního vysílání. Radiokomunikace jsou akcionářem T-Mobile, Telefónica je sama mobilním operátorem.

Plán digitalizace není vynutitelný

Petr Štěpánek

Při sestavování definitivní verze TPP přihlížela Rada ČTÚ k řadě připomínek, některé z nich ale musela zamítnout, protože podle Dvořáka nemají oporu v zákonu. Tak skončily například připomínky televize Prima, jejichž znění ovšem úřad nezveřejnil, protože Prima je považuje za důvěrné. Vypořádání jednotlivých připomínek ČTÚ zveřejní v tabulce na svých internetových stránkách, slíbil Dvořák (vy se na ně můžete podívat zde – doc, 1,1 MB). Na otázku, proč je TPP nadále pouhým doporučením, podle kterého se současné televizní stanice nemusí řídit, předseda Rady ČTÚ odpověděl, že úřad nemá ze zákona takové pravomoci, aby mohl cokoli zařizovat, a RRTV nemůže nikomu násilně odebrat vysílací kmitočty. TPP jsme přesto vydali, protože si myslíme, že lepší je něco dělat než přešlapovat na místě a vymlouvat se na druhé, konstatoval Dvořák.

Jestliže všichni na trhu chtějí digitalizovat, tak ať teď veřejně řeknou ano nebo ne, vyzval šéf Rady ČTÚ provozovatele televizních stanic. Podle člena rady telekomunikačního úřadu Petra Štěpánka nemůže být TPP vynutitelný i z toho důvodu, že jde o opatření obecné povahy, které nemůže jít nad rámec zákona. Pokud by v něm takové ustanovení bylo, dalo by se lehce zrušit jednoduchou žalobou, míní Štěpánek. Teoreticky tak může nastat situace, že digitalizace začne bez Novy a Primy, které budou pokračovat v analogovém vysílání, na něž mají licence do roku 2017, respektive 2018. Paralelně vedle těchto analogových televizních sítí by tak vznikly digitální multiplexy s programy veřejnoprávní televize a novými komerčními stanicemi. Nově s Primou by se pak mohlo stát, že by se na ně v těchto sítích nedostalo místo.

BRAND24

Bude ale v multiplexech co vysílat?

Radost z digitalizace bez Novy a Primy může být ale předčasná. Definitivní multiplexy je potřeba naplnit nějakým obsahem, a tím má být kromě čtyř programů České televize také šest soukromých digitálních televizí. Jejich licence ale zrušil soud a obnovení nebo znovuudělení těchto oprávnění bude nějakou dobu trvat. Přitom už v červnu by měly v Brně začít vysílat definitivní digitální multiplexy 2 a 3, přetransformované z přechodných digitálních sítí A a B. V případě „áčka“ nepůjde o žádný výrazný problém, multiplex s programy České televize, Českého rozhlasu a Novy (jde o dočasné řešení, které v podstatě umožní Nově vysílat digitálně až do doby, než ČT a ČRo spustí vlastní veřejnoprávní multiplex 1) v Brně už vysílá. U multiplexu B (sítě 3) by to bylo horší. V něm mají kromě Primy (pokud vrátí analogové kmitočty) vysílat i regionální síť RTA, zpravodajský kanál Z 1 a dětská TV Pohoda.

Mapka TPP

Co když ale multiplex 2 v Brně vysílat nezačne, protože prostě nebude mít co vysílat? Nepřijde jeho provozovatel, společnost Czech Digital Group, o licenci od ČTÚ? Nikoli. Neexistence klientů je dostatečný důvod k tomu, aby provozovatel multiplexu nezahájil vysílání, a my budeme v takových případech shovívaví, slibuje Pavel Dvořák. Proto ČTÚ naplánoval pravidelné revize TPP, při nichž by případně posouval termíny zahájení digitálního vysílání v jednotlivých oblastech České republiky. K první takové revizi má dojít už 15. března. Pokud by vše postupovalo podle plánu, jako první by se definitivních digitálních multiplexů dočkali diváci v Brně, Praze, středních Čechách a Ostravě. V těchto oblastech mají začít vysílat první dvě digitální sítě ještě letos: pro Brno – město v červnu, pro Prahu a střední Čechy v září a pro Ostravu v listopadu. Multiplex 4 by měl v září zahájit vysílání v Praze, středních Čechách a Ústecké oblasti (viz tabulky).

Přistoupí Nova na dobrovolnou výměnu kmitočtů?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).