Hlavní navigace

Digitální televizi ze satelitu má u nás už přes 1,5 milionu domácností

25. 3. 2011
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: 322915
Celá Evropa postupně přechází na digitální televizní vysílání, a tak operátoři, kteří takto vysílají, mohou být spokojeni s výsledky průzkumu, které tento týden v Berlíně prezentovala společnost SES Astra, dominantní poskytovatel vysílacích služeb z družice. Pozvané odborné novináře z celé Evropy se přitom snažila přesvědčit, že právě ona je lídrem v oblasti satelitní televize a družice je pak nejlepší cestou, jak sledovat digitální programy. Na tiskové konferenci padlo pak přímo i nepřímo několik zmínek o České republice. Pojďme se tedy společně podívat na pár čísel.

Co je Astra Satelitte Monitor

Astra Satelitte Monitor není jen tak nějaký průzkum trhu. Společnost SES Astra si ho nechává na vlastní náklady dělat každoročně v pětatřiceti zemích, které pokrývá signálem svých satelitů. V roce 2009 bylo dotazováno celkem 70 tisíc respondentů, z každé země tedy přibližně dvě tisícovky. Dá se říci, že v praxi mají tyto statistiky poměrně velkou vypovídací hodnotu, a to i díky tomu, jaké subjekty je pro ni provádějí. Astra Satelitte Monitor navíc získal ocenění i v některých zemích, jejichž hlasu si opravdu váží. Jde například o Velkou Británii (Institute of Practitioners in Advertising), Španělsko (Asociación para la Investigación de Medias de Communicación), Polsko (Polish Academy of Sciences) nebo Itálie (CESP). V České republice má tento průzkum na starosti společnost GfK stejně jako na Slovensku. GfK provádí pro Astru průzkum také v Litvě, Rumunsku, Rakousku, na Ukrajině a dalších zemích. Nevýhodou tohoto průzkumu je bohužel skutečnost, že účastníci se z pochopitelných důvodů dozvěděli pouze data, která se týkají společnosti SES Astra, například v případě počtu HD kanálů, a nebylo možné porovnávat z konkurencí – operátor Telenor Satelitte Broadcasting (TSBc).

Nejvíce HD programů má v Evropě na satelitu Británie, Česká republika je osmá

Průzkum Astra Satelitte Monitor snad zavře pusu všem kritikům, kteří se domnívají, že Česká republika je na tom v počtu HD programů špatně, například na úrovni Ukrajiny. Opět musíme upozornit, že se čísla budou týkat, bohužel, pouze družic Astra. Na prvním místě byla letos v březnu Velká Británie, která počtem svých HD stanic bezkonkurenčně vládne evropskému trhu satelitní televize. Na Ostrovech už si mohou diváci z družice pustit 60 programů ve vysokém rozlišení, na druhém místě je pak Německo s 25 programy, kterému byla i většina středeční prezentace v Berlíně věnována. V Německu a Velké Británii se podle představitelů tohoto operátora brzo dočkají satelitní diváci takovýchto programů zaměřených na teleshopping. Pomyslnou třetí příčku v počtu HD programů přes družici si odnáší Nizozemsko, které má jen o jeden HD program méně než naši západní sousedé. Česká republika šíří prostřednictvím satelitů Astra 13 stanic ve vysoké kvalitě obrazu a staví se tak přibližně na stejnou úroveň s Belgií a Norskem. Slováci jsou až za námi, na Astře mají 11 programů. I toto číslo je ale určitým způsobem zkresleno, protože pokud je například program s českým a slovenským dabingem, je započten do statistiky v obou státech. V současné době je přes Astru šířených více než 200 HDTV stanic a je tak hlavní platformou pro toto vysílání v Evropě.

Počet HD programů ze satelitů Astra - březen 2011

Počet HD programů šířených prostřednictvím satelitů Astra podle jednotlivých zemí. Obrázek se po kliknutí zvětší. (Zdroj: SES Astra)

Analogový switch-off na satelitu se blíží. Němce to ale moc netrápí

Přesto, že analogové televizní vysílání na satelitu končí již příští rok, 30. dubna 2012, většina Němců, si s tím, zdá se, vůbec nedělá hlavu. Velké většina analogových domácností je v Německu. To je špatná zpráva. Je ale dobré vědět, že ti, co přecházejí na digitální vysílání, nepřecházejí pouze na digitál, ale jdou rovnou z analogu k HD, snažili se mírnit možnou kritiku běžných obyvatel z Německa zástupci Astry. Datum 30. dubna 2012 se ale týká pouze satelitů Astra. Například telekomunikační operátor, který obhospodařuje konkurenční satelit Atlantic Bird na pozici 5 stupňů východně, už oznámil, že by mělo analogové vysílání na tomto odbytišti skončit ke konci letošního roku. Abychom ale neházeli do větru jen prázdné větičky, řekněme si teď pár čísel. Digitální satelitní vysílání v Německu přece jen roste, i když ne takovým tempem, jak by si asi zástupci Astry představovali. Zatímco v roce 2009 bylo u našich západních sousedů 12,1 milionu digitálních domácností prostřednictvím satelitu, loni už jich bylo 13,7. Jde tedy o nárůst o 1,6 milionů domácností (13 %). Na terestriku jsou v Německu odkázána pouze 2 % obyvatel a toto číslo se po celé dva roky nezměnilo.

Podíl jednotlivých platforem v Německu a aktivity k vypnutí analogu na satelitech Astra
Podíl digi platforem v Německu - březen 2011
Propagace vypnutí analogu - Astra

Zdroj: SES Astra

BRAND24

75 milionů domácností v Evropě má satelit, o 23 milionů více než DVB-T

Průzkum Astra Satelitte Monitor ukázal, že satelit je v Evropě jedničkou v příjmu digitální televize. 75 milionů domácností sleduje programy prostřednictvím družice, téměř 52 milionů prostřednictvím DVB-T, necelých 29,5 milionu je připojených na kabelovou televizi a pouze 12 milionů domácností má IPTV. Co se týká České republiky, podle Astry přijímá její signál přes 1,5 milionu domácností, přičemž 1,2 milionu jich má zajištěný příjem z pozice 23,5 stupně východně, která je považována v tuzemsku za vlajkovou pozici SES Astra. Špatně nevychází pro Astru ani růst oproti předchozímu roku. Satelitní televize v Česku zaznamenala v roce 2010 desetipro­centní vzestup. Z 75 milionů domácností, které přijímají signál z družice, jich má 20 milionů zajištěných sledování televize ve vysokém rozlišení obrazu (HDTV). 27 % všech domácností se satelitem má tedy zajištěný příjem programů v HDTV. Nejlépe je na tom družice také s počtem analogových domácností. Zatímco na satelitu je jich pouhých 5 %, terestrika jich má v tuto chvíli ještě 38 %. Nejhůře je však z tohoto pohledu kabel, který má zdigitalizováno pouze 42 % domácností. Otázkou pochopitelně ovšem zůstává, zda-li to jeho zákazníkům vadí. V současné době je v Evropě digitálních 69 % domácností. Nejvíce jich je v západní Evropě – 79 %, nejméně pak v Evropě východní – 40 %. V roce 2010 přešlo na digitální vysílání celkem 22 milionů domácností a v Evropě už jich tak je celkem 168 milionů.

Další zajímavá zjištění Astra Satelitte Monitor 2011
Digitální platformy - podíl Evropa - březen 2011
Digitál vs. analog - Evropa - březen 2011
Astra v Česku a SR - březen 2011
Kolik lidí sleduje HD - Evropa - březen 2011

Zdroj: SES Astra

Která platforma je podle vašeho názoru nejlepší pro digitální televizi?

  • Terestricka
    17 %
  • IPTV
    3 %
  • Satelit
    66 %
  • Kabel
    11 %
  • Nevím
    2 %

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).