Hlavní navigace

Digitální vysílání pro rádia by bylo podle RRTV ztrátové

4. 10. 2006
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Autor: 115393
4. 10. 2006

Kdy se čeští posluchači dočkají digitálního rozhlasu ve formátu T-DAB jako jejich kolegové z Německa nebo Británie? Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) slibovala, že se během letošního léta dohodne s Českým telekomunikačním úřadem (ČTÚ) na postupu při zavádění digitálního rozhlasového vysílání, nakonec ale z jednání sešlo kvůli problémům s digitální televizí. Předseda RRTV Václav Žák nyní naznačuje, že se Češi digitálního rozhlasu jen tak nedočkají.

Podle našich informací jsou pokusy s komerčním vysíláním digitálního rozhlasu prakticky všude – snad s výjimkou Velké Británie – ztrátové. Digitální vysílání v III. pásmu bude možné až po vypnutí TV Nova, možná pouze 12. kanál by se dal použít dříve, a tzv. L pásmo, které je zcela volné, je zase poměrně nákladné – v sousedním Bavorsku v něm přestávají vysílat, řekl Žák v on line rozhovoru na zpravodajském serveru iDnes.cz. Zde by měl sehrát – a doufejme, že sehraje – pionýrskou úlohu veřejnoprávní rozhlas, dodal.

Český rozhlas už v systému T-DAB zkušebně vysílal. Během loňského výročního zasedání World DAB Fora v Praze digitálně šířil programy ČRo 1 – Radiožurnál, ČRo 2 – Praha, ČRo 3 – Vltava, Radio Česko, ČRo D-dur a ČRo Leonardo. Technicky vysílání zajišťovala příbramská společnost Teleko, která byla také spolupořadatelem setkání World DAB Fora. Ve stejný čas experimentovala s formátem T-DAB také komerční rádia Impuls, Frekvence 1 a Evropa 2. Signál šířily České radikomunikace.

Vysílací rada začátkem letošního srpna otevřela diskusi na téma využití tzv. L pásma pro digitální rozhlasové vysílání. Zájem projevila ale pouze společnost Teleko. Její jednatel Tomáš Řapek uvedl, že v současné době probíhá mezinárodní diskuse o efektivním využití L-bandu: Kanály jsou mezinárodně zkoordinovány a připraveny k okamžitému přidělení a využití. Nejrozvinutější pokrytí v tomto pásmu je v sousedním Německu. Země s rozvinutou infrastrukturou DABu (Velká Británie, Dánsko) seriozně uvažují o zprovoznění pásma L-band z důvodu nedostatečných kapacit v III. pásmu.

KL24

Pokrytí digitálního rozhlasu přes nákladnější pásmo L-band je podle Řapka efektivnější pro lokální a metropolitní zásah území. K dispozici je již široká škála přijímačů, zvláště mobilních – portable a handheld (přenosných a do ruky) přístrojů, např. mobily LG, Samsung nebo malá multimédia Perstel. Tyto přístroje využívají v tomto pásmu zabudované kvalitní přijímací antény. Pro příjem v III. pásmu je totiž potřeba mít vysunutou teleskopickou anténu o délce několika desítek centimetrů, což je značně nepraktické! vysvětluje Řapek.

Jako další výhodu digitálního rozhlasového vysílání ve formátu T-DAB uvádí Řapek šíření video obsahu v kompresním standardu MPEG-4.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).