Hlavní navigace

Direct3D pro Linux, Microsoft se mýlil v open source, SD karty zrychlí na 4 GB/s

22. 5. 2020
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Microsoft miluje Linux. Autor: Microsoft
Nokia trhla rekord v přenosu dat v 5G sítích. Nový nejvýkonnější superpočítač světa. USA odřízly Huawei od výroby čipů. Zprávy z IT, každý pátek na Lupě.

Vždy v pátek připravuje reportér Jan Sedlák výběr zajímavých zpráv ze světa IT. Co se událo v tomto týdnu?

Microsoft přidal podporu Direct3D do Linuxu. No, to je asi hodně nadnesené, protože jde o podporu tohoto grafického API v rámci Windows Subsystem for Linux (WSL), který je součástí Windows 10 a umožňuje tak spouštět linuxové aplikace. Společně s tím byla do WSL integrována podpora OpenGL, OpenCL a CUDA. Přichází podpora grafických programů pro Linux včetně GPU akcelerace, už tedy nebude nutné využívat pouze příkazový řádek. Microsoft to více rozebírá na blogu.

Prezident Microsoftu Brad Smith zase na MIT uvedl, že se Microsoft v minulosti mýlil ohledně open source a stál na špatné straně ohledně jeho rozvoje. Aktuálně je Redmond největším přispěvatelem a téměř na týdenní bázi něco interního jako open source uvolňuje, což v tomto souhrnu monitorujeme. Tento týden jako open source zveřejnil Fluid Framework. Tato technologie umožňuje spolupráci více lidí skrze různé aplikace. Microsoft díky otevření chce tyto možnosti rozšířit do dalších programů. Jako open source rovněž vychází Windows Package Manager

Organizace SD Association schválila nový standard pro paměťové SD karty. Jde o SD Express či SD 8.0, který je postavený na PCI-Express 4.0 a podporuje NVMe 1.4. Dosahovat se má rychlostí až 4 GB/s.

Nokia trhla rekord v rychlosti přenosu dat v rámci 5G sítě. V Dallasu se v rámci technologie AirScale dostala na 4,7 Gb/s. Podařilo se to díky mmWave frekvencím 28 a 39 GHz a spojení osmi kanálů na 100 MHz, celkově tedy pásmo mělo 800 MHz. Zapojilo se rovněž 40 MHz z LTE, a to díky technologii ENDC schopné spojit LTE a 5G.

Nejvýkonnějším superpočítačem světa se stal RIKEN Fugaku od Fujitsu. Instalován je v Kóbe v Japonsku a výkon dosahuje na 400 petaFLOPS u vědeckých výpočtů a na exaFLOPS u AI operací. Velmi zajímavé je, že Fugaku nepoužívá GPU akcelerátory a tradiční procesory, ale běží na ARMu. Používají se procesory A64FX s 48 jádry na 2,2 GHz. Fugaku má 158 976 těchto CPU instalovaných ve 400 serverových racích. Paměť je 4,85 PB a propustnost 163 PB/s.

TSMC postaví továrnu na výrobu čipů v Arizoně. Investuje tam 12 miliard dolarů a zaměstná 1600 lidí. Tchajwanský dominantní dodavatel tak vychází vstříc americké vládě, která chce zmenšit závislost na Číně a globálním řetězci. I tak bude továrna v USA pro TSMC pouze malým kouskem. Bude ovšem produkovat čipy na 5nm technologii.

Tato zpráva úzce souvisí s jinou. Americká vláda vydala nařízení, že výrobci čipů, kteří odebírají výrobní stroje od amerických firem, nesmí dodávat Huawei. Na to okamžitě zareagovalo TSMC, které Huawei pozastavila nové objednávky. Co bude dál, není úplně jasné. Čína hrozí výraznými a „strašlivými“ odvetami. Jedni analytici předvídají Huawei totální zkázu, protože nebude moci dělat moderní čipy (odnož HiSilicon je umí designovat, ale nemá vlastní výrobu), druzí říkají, že to jen umocní snahy Číny na osamostatnění se. Čínský SMIC už pro Huawei začal vyrábět čipy na 14nm technologii, to je ale stále daleko od moderních 7 a 5nm technologií. Čínské fondy do SMIC poslaly další 2,2 miliardy dolarů. TSMC se na Tchaj-wanu moc neraduje, Huawei tvořilo asi 20 procent zisku firmy. USA rovněž prodloužily již platné embargo na spolupráci s Huawei na další rok, služby od Googlu se tedy jen tak nevrátí.

Proběhla vývojářská konference Microsoft Build 2020, tentokrát online. Oznámení je hodně. Vyšlo preview C# 9.0Microsoft například vybudoval superpočítač pro OpenAI (do této otevřené technologie investoval miliardu dolarů), Project Reunion je sjednocování vývoje Win32 a UWP aplikací, prohlížeč Edge dostane nové funkcestejně tak Azure Cognitive Services, kvantové kapacity Azure Quantum se dostávají k prvním partnerům, vychází ML nástroje InterpretML a FairLearn. Novinky a přednášky z Buildu lze procházet zde.

Samsung, Huawei a Qualcomm představily nový kodek MPEG-5 EVC. Je určený pro video (4K, 8K, HDR) a VR/AR. Zapojené firmy ho chtějí postavit proti otevřenému AV1, ale nebude zdarma. Trh obecně najel na masivní podporu AV1 a vydání nového a patenty zatíženého kodeku je tedy trochu otázkou. AV1 shodou okolností tento týden vyšel ve verzi 2.0. Přibyla podpora SVC, real time kompresní mód a další.

Apple koupil firmu NextVR, která se soustředí na živé přenosy ve virtuální realitě. Spolupracovala třeba s NBA, NFL nebo Fox Sports. Je zřejmé, že Apple nadále pracuje na vstupu na VR trh. Spekuluje se, že by ještě koncem letošního roku měl představit VR/AR headset.

Microsoft kupuje společnost Metaswitch Networks. Po nedávném odkupu Affirmed Networks jde o další firmu zaměřenou na operátory a mobilní sítě. Redmond chce hrát velkou byznysovou roli v 5G sítích. Metaswitch dělá software pro virtualizaci sítí a nástroje pro datovou a hlasovou komunikaci. Microsoft už třeba spustil Azure Edge Zones pro edge computing v rámci mobilních sítích a dělá si vlastní IoT čipy s Linuxem.

Dalším odkupem Microsoftu je Softomotive, která se soustředí na automatizaci procesů. Redmond produkt WinAutomation integruje do svého Power Automate.

Intel si zase pořídil Rivet Networks. Tato firma je známá svými Wi-Fi technologiemi označovanými jako Killer. Intel tak posílí své Wi-Fi portfolio na počítačích, hodně cílí i na hráče. Rivet se připojí k Wireless Solutions Group. 

Pro před rokem vydaný VR headset Oculus Quest už se prodalo obsahu za sto milionů dolarů, oznámil Facebook. Dvacet titulů přitom dosáhlo na tržby milion dolarů, deset z nich pak na dva miliony dolarů a více. Facebook nezveřejňuje detailní čísla o prodejích headsetů, zdá se ovšem, že přístupný mobilní Quest lze označit za úspěch. Headsety Oculus jsou nyní vyprodány.

Dell představil integraci s Google Cloudem. Produkt Dell Technologies Cloud OneFS for Google Cloud umožňuje přesouvat data v rámci hybridního cloudového prostředí, konkrétně v rámci storage Dell EMC Isilon a Google Cloud.

Poslední kvartál byl pro Foxconn nejhorší za dvacet let. Zisk meziročně spadl o 90 procent na 70,3 milionu dolarů, informuje Reuters. Může za to zejména koronavirus, kvůli kterému došlo k omezení objednávek výroby ze strany firem typu Apple.

MediaTek představil mobilní čip Dimensity 820. Jde o 7nm SoC se čtyřmi jádry Cortex-A76 (2,6 GHz), čtyřmi jádry Cortex-A55 (2 GHz) a GPU Mali-G57 s podporou 120 Hz a 16 GB RAM. Přichází také s podporou dvou 5G SIM karet.

ebf - partner 1

Vyšel open source audio editor Audacity 2.4, který po roce a půl přinesl několik novinek. Bohužel tato verze byla kvůli chybě stažena a čeká se na zveřejnění opravné verze 2.4.1.

Accenture kupuje další IT firmu, tentokrát italskou PLM Systems. Ta vyvíjí IT systémy pro průmysl. Accenture už v posledních letech realizovala řadu akvizic posilující její nabídku v digitalizaci.

ikonka

Zajímá vás toto téma? Chcete se o něm dozvědět víc?

Objednejte si upozornění na nově vydané články do vašeho mailu. Žádný článek vám tak neuteče.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Reportér Lupa.cz a E15. O technologiích píše také do zahraničních médií.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).