Hlavní navigace

Raspberry Pi 4 s 8 GB RAM v prodeji, Rust nejoblíbenějším jazykem, Torvalds přešel na AMD

29. 5. 2020
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

XRSPACE Mova
Umělá inteligence vytvořila Pac-Mana. Nové VR brýle a VR svět od zakladatele HTC. První 8TB NVMe SSD disk ve slotu M.2. Zprávy z IT, každý pátek na Lupě.

Vždy v pátek připravuje reportér Jan Sedlák výběr zajímavých zpráv ze světa IT. Co se událo v tomto týdnu?

Raspberry Pi Foundation vypustila do prodeje Raspberry Pi 4 s 8 GB RAM. K dispozici je i betaverze operačního systému Raspberry Pi OS, který je 64bitový. Oficiální cena 8GB modelu činí 75 dolarů, na RPishop.cz pak 2269 korun.

Stack Overflow přichází s průzkumem mezi 65 tisíci vývojáři pro rok 2020. Nejoblíbenějším jazykem je Rust následovaný TypeScriptem, Pythonem a Kotlinem. Desítku doplňují Go, Julia, Dart, C#, Swift a JavaScript. Ten je zároveň nejpoužívanější, v databázích pak MySQL, PostgreSQL a Microsoft SQL. Nejčastější používanými nástroji jsou GitHub, Slack a Jira.

Umělé inteligenci se podařilo vytvořit vlastní verzi hry Pac-Man. Konkrétně jde o projekt GameGAN, za kterou stojí společnost Nvidia. GameGAN si „nastudovala“ asi padesát tisíc průchodů Pac-Manem a sama se učila pravidla a další aspekty. Neuronová síť se pak čtyři dny učila na čtyřech grafických kartách Nvidia GV100. Hraní hry nyní nadále probíhá v neuronce. Nvidia se na podobných projektech učí to, aby GAN sítě zvládaly odbavovat ruční práci.

Spoluzakladatel HTC Peter Chou představil svůj nový projekt XRSPACE. Jeho hardwarovou součástí je samostatně fungující VR headset XRSPACE Mova, který nemá ovladače a snímá ruce pomocí optických senzorů (ty skenují i prostředí okolo). Přesné technické detaily prozatím nevíme, použity ale budou Qualcomm Snapdragon 845, 90Hz displeje a 702 DPI, 6 GB RAM, 4600mAh baterie a k dispozici bude mimo Wi-Fi také konektivita na LTE a 5G. Váha má být 470 gramů a dostupnost někdy letos ve třetím kvartálu. A pak je zde softwarová část XRSPACE Manova. V podstatě půjde o další pokus vytvořit VR svět, kde se budou moci setkávat lidé se svými avatary, interagovat, dívat se na exkluzivně připravený obsah a tak dále.

Qualcomm se spojil s operátory a výrobci mobilů a VR/AR brýlí, se kterými chce na široký trh doručit headsety vhodné pro běžné i profesionální uživatele využívající připojení k 5G sítím. Na projektu pracuje s operátory China Mobile, China Telecom, China Unicom, Deutsche Telekom, EE, KDDI, KT, LG Uplus, NTT DoCoMo, Orange, SK Telecom, SoftBank, Telefónica, Verizon a Vodafone a mezi headsety lze vidět třeba Oppo, Pico, Asus, OnePlus a další (čipy Snapdragon 855 a 865). Operátorům se myšlenka 5G headsetů líbí, mohli by je totiž nabízet i s připojením a službami ve své běžné nabídce. O prvních plánech a pokusech jsme na Lupě psali.

Z VR světa ještě dvě novinky. Facebook ukázal prototyp aplikace, která ve virtuální realitě kombinované s rozšířenou umožňuje pracovat na počítači a využívat virtuální pracovní plochy. Magic Leap pak oznámil, že získal dalších 350 milionů dolarů, díky čemuž se bude moci vyhnout dříve oznámenému propouštění asi tisícovky lidí. O AR brýlích Magic Leap jsme na Lupě psali zde.

Tvůrce linuxového jádra Linus Torvalds přešel z Intelu na AMD, stalo se tak po patnácti letech. Torvalds k vydání nové verze jádra 5.7-rc7 uvedl, že nasadil AMD Ryzen Threadripper 3970X a že se čas překladu allmodconfig snížil třikrát. Procesor od AMD je 7nm, má 32 jader a 64 vláken, takt 3,7 GHz a vyjde na více než 55 tisíc korun.

První NVMe SSD disk s kapacitou 8 TB do slotu M.2 přináší Sabrent. Jde o model Rocket Q, který používá řadič Phison E12S a rozhraní PCI Express 3.0 x4. Používá se 3D NAND s 96 vrstvami s QLC.

Mirantis vydává první major verzi Dockeru Enterprise, který koupil koncem loňského roku. Verze 3.1 přináší třeba podporu Kubernetes 1.17.

Český Codasip je hlavním softwarovým dodavatelem Western Digital k procesorovým jádrům SweRV Core postaveným na otevřeném standardu RISC-V. Organizace RISC-V uspořádala sérii přednášek o SweRV, kde vystoupil i CodasipKe zhlédnutí jsou zde:

Nový iPhone 12 nadále počítá s konektorem Lightning, a nikoliv se spekulovaným USB-Cříkají úniky informací. Apple by zároveň měl přestat přibalovat sluchátka, aby podpořil prodeje AirPods. Dále se debatuje o tom, že iPhone 13 už nebude mít konektor vůbec (respektive pouze servisní Smart Connector) a zaměří se na bezdrátové nabíjení.

ARM ukázal nová procesorová jádra Cortex-A78 a Cortex-X1. První z nich je high-end navazující na Cortex-A77. Plocha čipu se zmenšila o pět procent, výkon narostl o sedm a spotřeba klesla o čtyři procenta. X1 pak má oproti A78 nabídnout vyšší rychlost až o desítky procent. Míří na aplikace požadující vysokou zátěž a škálovatelnost.

Samsung zase představil čip Exynos 880. Jde o střední třídu vycházející z Exynosu 980. Má dvě jádra Cortex-A77 a šest Cortex-A55, frekvence byla ponížena na 2 GHz. Dále jsou podporovány paměti LPDDR4X, přítomna je GPU Mali-G76 MP5 s podporou displejů Full HD+. Novinka rovněž podporuje 5G.

Samsung také výrazně rozšíří kapacity na 5nm EUV výrobu. V jihokorejském městě Pyeongtaek vzniká nová továrna, start se očekává v druhé polovině roku 2021. Ve městě Hwasong už nová továrna běží, aktuálně zvládá 6 a 7 nm, letos přijde s 5 nm a do budoucna s 3 nm. Samsung ve výrobě čipů konkuruje světové jedničce TSMC, vyrábí pro Intel či Nvidii a do rozšiřování kapacit investuje asi 117 miliard dolarů.

Qualcomm vydává nabídku pro Wi-Fi 6E. FastConnect 6700 a 6900 pracují na 6 GHz a první z nich nabízí přenos dat o rychlosti až 3,6 Gb/s, druhý pak až 3 Gb/s.

EQT kupuje freemium databanku vektorové grafiky a obrázků Freepik. Ta má 32 milionů aktivních uživatelů měsíčně. EQT v současné době mimo jiné vlastní SUSE a investovalo do českého startupu Supernova.

Asi 70 procent závažných bezpečnostních chyb v Chromium se týkají chyb ve využívání pamětiUkazují to čísla Memory safety. Jsou to chyby s ukazateli v C a C++.

Nejlepší emulátor Nintenda 3DS je nově dostupný také na Androidu. Aplikaci Citra lze zdarma stahovat na Google Play, přičemž podporuje vše potřebné.

KL24

„Čínský Google“ Baidu jako open source vydává Paddle Quantum, což je kvantová platforma pro strojové učení.

Pokračuje rozšiřování GSM-R sítě na českých železnicích. Na projektu se podílí Kontron Transportation a ČD-Telematika.

ikonka

Zajímá vás toto téma? Chcete se o něm dozvědět víc?

Objednejte si upozornění na nově vydané články do vašeho mailu. Žádný článek vám tak neuteče.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Reportér Lupa.cz a E15. O technologiích píše také do zahraničních médií.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).