Hlavní navigace

Doménová revoluce má zpoždění, hledá se náhrada za digitální lukostřelbu

8. 8. 2012
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

WWW, zdroj: sxc.hu Autor: 74287
Měla to být největší online revoluce od vzniku Internetu, alespoň tak prezentovala start nových generických domén nejvyšší úrovně (gTLDs) organizace ICANN. Jenže projekt nových generických domén provázejí od počátku problémy a pochybnosti.

ICANN nezvládla samotný proces přijímání žádostí, když došlo k závadě na systému, který organizace pro příjem žádostí používala. Odstranění závady nakonec zabralo místo slibovaných několika dní, více než měsíc a příjem žádostí tak byl ukončen oproti původnímu harmonogramu o měsíc a půl později. Aby toho nebylo málo, organizace chybovala i v okamžiku zveřejnění přijatých žádostí, když u nich omylem uvedla i osobní údaje žadatelů.

Digitální lukostřelba na poslední chvíli odpískána

Celkově se sešlo 1930 platných žádostí ze šedesáti zemí světa a žadatelé měli zájem o 1409 domén. Původně v ICANNu předpokládali, že žádosti budou posuzovány postupně. ICANN dimenzoval veškeré mechanismy pro posuzování žádostí tak, aby jich byl schopen posoudit 500 najednou. V první várce mělo být posuzováno právě 500 žádostí, v těch následujících po 400 žádostech. Doba posouzení jedné várky žádostí byla přitom odhadnuta na přibližně pět měsíců.

Pro firmy, které podaly žádost o některou z nových generických, to nebyla dobrá zpráva. Vzhledem k tomu, že k úspěšnému podání žádosti bylo třeba uhradit poplatek ve výši 185 tisíc dolarů, měl být proces posuzování žádostí transparentní a spravedlivý. Jelikož by ale některé žádosti byly podle tohoto systému posouzeny o několik měsíců až rok později než ostatní, není se čemu divit, že se firmám takový postup příliš nezamlouval.

Také systém výběru žádostí do jednotlivých várek budil od samého počátku rozpaky. Tzv. digitální lukostřelba totiž předpokládala, že žádosti budou rozděleny do jednotlivých várek pomocí pofiderního mechanismu. Ten počítal s tím, že žadatel si v systému pro příjem žádostí stanoví nějaký konkrétní čas v budoucnosti, až se tento čas bude blížit, přihlásí se do systému, a co nejpřesněji v tento okamžik klikne na tlačítko. Následně by došlo ke změření prodlevy mezi nastaveným časem a časem kliknutí. Žádosti firem s nižším absolutním rozdílem by byly zpracovány dříve. Celý systém se ale choval velice podivně a nespolehlivě a navíc nahrával bitvě automatů.

Na základě kritiky, která se kvůli digitální lukostřelbě snesla na ICANN ze všech stran, se představenstvo organizace na svém červnovém zasedání v Praze rozhodlo digitální lukostřelbu zrušit. Tím také prakticky ustoupilo od posuzování žádostí v jednotlivých várkách, a to i přesto, že původně ICANN tvrdil, že je schopen posoudit najednou pouze 500 žádostí. 

Proces posuzování žádostí by se mělo podařit výrazně urychlit tím, že se nebudou u jednotlivých žádostí opakovaně posuzovat části, které jsou totožné. Ačkoli bylo podáno 1930 žádostí, ve skutečnosti tyto žádosti obsahují méně než 40 různých technických plánů, které se v jednotlivých žádostech opakují. Hodnotitelé tak budou posuzovat konkrétní technický plán pouze jednou.

První nové domény se objeví o půl roku později

Na první pohled to může vypadat jako vítězství firem, které podaly žádosti o nové domény, ve skutečnosti ale posuzování žádostí najednou, bude znamenat, že první nové gTLDs se objeví až o půl roku později, než v ICANNu původně plánovali. Výsledky prvotní fáze hodnocení žádostí by měly být k dispozici za 11 až 12 měsíců, případně o něco rychleji.

ICANN přitom s hodnocením žádostí začal na konci července. Pokud by šlo vše podle plánu, výsledky hodnocení by mohly být známy v červnu nebo červenci příštího roku. První nové generické domény nejvyšší úrovně by mohly být spuštěny v průběhu třetího čtvrtletí roku 2013. Posuzování domén, u kterých bude více žadatelů, se nepochybně ještě o něco protáhne. Stejně tak spuštění domén, na které si dělá zálusk více firem a které budou muset nakonec projít aukcí.

Rozdělení žádostí se ICANN nevyhne

Rozdělení posouzení žádostí do jednotlivých várek ale mělo ještě jeden praktický důvod. Domény, které projdou úspěšně posouzením, bude nutné zapsat do kořenové zóny. Problém je v tom, že v jednom roce je možné v kořenové zóně udělat pouze tisíc změn. Navíc tyto změny není možné udělat v jeden jediný den, ale postupně.

Znamená to tedy, že nové domény musí být spouštěny postupně a pokud bude více než tisíc domén schváleno v prvotní fázi posouzení, nedostane se díky omezenému množství změn v kořenové zóně na všechny. Bude tedy nutné určit klíč, na jehož základě budou domény zapisovány, kdo dostane přednost a kdo bude muset počkat. ICANN na svém webu nabízí možnost vyjádřit se k dalšímu postupu stran posuzování žádostí o nové generické domény nejvyšší úrovně. Návrhy je možné zasílat na e-mailovou adresu: newgtld-input@icann.org.

Česká stopa

Registrace nových gTLDs začala v lednu. Předpokládá se, že z celkového počtu 1409 domén, o které zájemci požádali, by mohlo být schváleno až 1200 domén. Některé z domén mohou být v prvotní posuzovací fázi vyřazeny a počítá se také s tím, že některé firmy svoje žádosti ještě stáhnou. O nejvíce domén (101) zažádala společnost Google prostřednictvím své dceřiné společnosti Charleston Road Registry.

Na pomyslné druhé příčce je Amazon se 76 žádostmi. Mezi žádostmi nechybí množství nelatinkových ekvivalentů stávajících generických domén. Jednotlivé firmy také žádají o domény obsahující jejich název či značku v některém z jazyků, který nepoužívá latinku.

O novou gTLD v Česku zažádala pouze firma Unicorn. Svůj zájem o doménu .free už loni sice veřejně deklarovala dotFree s.r.o.  nakonec však žádost o doménu nepodala a zdá se, že udělala dobře, protože o doménu .free zažádal například Google a Amazon. Šanci na její získání má ten, kdo za ni v případné aukci nabídne nejvyšší částku.

MMF24

Unicorn nechce žádost o doménu, ani jaké s ní má do budoucna plány, komentovat. V tuto chvíli se nebudeme k žádosti vyjadřovat, uvedl David Kimr, člen představenstva Unicorn, a.s. a ředitel Unicorn Universe. Podle Kimra ale vzhledem k výši poplatku za žádost, firma podání žádosti dobře zvážila a v případě jejího schválení bude mít pro doménu využití.

Ačkoli firmy ve svých žádostech obvykle píší, že z nových domén budou profitovat zákazníci, kteří získají lepší přístup na stránky dané společnosti, může být nová firemní gTLD také otázkou prestiže a možností, jak ukázat, že si ji firma jednoduše může dovolit. Že by uživatelům nějakým výrazným způsobem usnadnila přístup na firemní stránky, není příliš pravděpodobné. Bavíme-li se ale o nelatinkových názvech, tam může nová generická doména firmám opravdu pomoci.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Internetové novinařině se věnuje od roku 2005, kdy začal jako redaktor pracovat pro vydavatelství Internet Info.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).