Hlavní navigace

Jaké jsou nejzajímavější žádosti o doménu nejvyšší úrovně

21. 6. 2012
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

WWW, zdroj: sxc.hu Autor: 74287
ICANN nedávno odkryl seznam žadatelů o nové domény nejvyšší úrovně. Pojďme se podívat, o co se v následujících měsících bude bojovat a kdo jsou nejsilnější hráči.

minulém článku na téma vzniku nových generických domén nejvyšší úrovně (TLD) jsem se věnoval potížím, které měl ICANN se systémem pro příjem žádostí TAS (TLD Application System). Ačkoliv ICANN sliboval rychlou nápravu, nakonec byl TAS zprovozněn až 21. května a uzavřen 30. května, tedy více než měsíc a půl (!) za původním plánem.

Nakonec mohl ICANN hrdě oznámit, že v systému eviduje přibližně dva tisíce platných žádostí, za které se mu podařilo vybrat dech beroucí sumu 350 miliónů dolarů. A s krátkým časovým odstupem, přesně 13. června 11:00 UTC byly zveřejněny kompletní podané žádosti. Bohužel i v tomto kroku se ICANNu povedlo udělat chybu a v žádostech zveřejnil i osobní údaje žadatelů, což neměl. Takže hned druhý den byly detaily žádostí skryty a objevily se až po pár hodinách. Na nejbližším zasedání ICANNu, které CZ.NIC hostí v Praze budou mít zástupci ICANNu rozhodně co vysvětlovat.

Počet nových žádostí

Nicméně opusťme potíže ICANNu a pojďme se blíže podívat na podané žádosti. Na úvod trochu statistických čísel. Sešlo se 1930 platných žádostí ze 60 zemí světa a žadatelé měli zájem o 1400 domén. Téměř polovina žádostí přišla z regionu Severní Ameriky, konkrétně 911. Druzí nejaktivnější byli Evropané, kteří vyplnili 675 žádostí. I když zde je potřeba zdůraznit, že regiony ICANNu nejsou tak úplně shodné s tím, jak jsou světové regiony běžně vnímány.

Díky tomu bylo například Evropě připsáno 91 žádostí z Kajmanských ostrovů a 72 z Britských panenských ostrovů. Překvapivě menší zájem byl z regionu Asie-Pacifik, jelikož tamní firmy podaly jen 303 žádostí a nejslabší byly celkem očekávaně počty žadatelů z regionů Latinská Amerika a Afrika s 24, resp. 17 žádostmi. V České republice možná budeme mít další novou TLD. Společnosti Unicorn a.s. si zažádala o stejnojmennou koncovku .unicorn.

Oproti tomu například nejmenší stát světa, Vatikán, podal čtyři žádosti, každou o doménu v jiném písmu. Mimochodem médii očekávaná bitva mezi Anheuser-Bush a Budějovickým Budvarem se nekoná, ani jedna ze společností o novou TLD nezažádala.

Znakové sady a délka

Ačkoliv se čekalo, že bude hodně žadatelů o domény, které nebudou v ASCII, tak žádostí o IDN domény je pouhých 116 a žadatelé měli zájem o 100 různých koncovek. Nejdelší domény mají 18 znaků a jde o .northlandinsurance, .northwesternmutual, .travelersinsurance a zajímavé jsou i sedmnáctiznakové a celkem roztomilé .allfinanzberatung, .vermögensberatung.

Geografické domény

Vzhledem k tomu, že nejhlasitější žadatelé byli zástupci městských domén, jako .berlin, .paris a .nyc, očekávalo se, že bude i velké množství tak zvaných geografických TLD. Ale ani těch není nějaké šokující množství, jde pouze o 66 žádostí. A týkají se 64 domén, což trochu šokující je, protože k podání žádostí o geoTLD bylo potřeba souhlasu příslušných místních autorit. Většina geografických žádostí pochází od měst. Jen namátkou ze známých či nám blízkých měst: o domény žádá například Londýn, Amsterdam, Brusel, Paříž, Řím, New York, Ósaka, Kapské Město, Sydney, Helsinky i Budapešť. Německý Kolín nevyužil IDN a požádal o .koeln a .cologne. Moskva i Abu Dhabi zažádaly o domény v ASCII i v jejich lokálním písmu. Istanbul chce doménu .istanbul i .ist.

Určitou perličkou je, že existují žádosti o domény .africa i .dotafrica. Když se ovšem podíváte do žádosti o tu druhou koncovku, zjistíte, že žadatel chtěl pochopitelně .africa. Nechtěl bych být v kůži paní Sophie Bekele, která tu žádost za 185 tisíc USD vyplňovala; uvidíme, jestli ICANN přistoupí na argumentaci, že tím ‚dot‘ byla myšlena tečka. Pokud ne, bude mít první žadatel mnohem snazší úlohu.

Nejžádanější domény

Nejvíce zájemců bylo o doménu .app, a to 13. Jedenáct žadatelů chtělo domény .inc a .home, 10 žadatelů .art a vždy po devíti zájemcích chtělo .shop, .llc, .book, .blog.

Největší žadatelé

O nejvíce domén (101) zažádala společnost Google prostřednictvím své dceřiné společnosti Charleston Road Registry Na pomyslné druhé příčce je Amazon se 76 žádostmi. Internetový gigant, o kterém se v poslední době hodně mluví, tedy Facebook, nezažádal překvapivě o žádnou doménu. Třetí v pořadí je Top Level Domain Holdings, mimochodem se sídlem na Kajmanských ostrovech. Tato společnost je rozhodně velmi zajímavá. V podstatě byla založena jen za účelem správy nových domén, její dcerou je společnost Minds+Machines, která vyvinula registrační systém CoCCA. To je z hlediska počtu spravovaných TLD jeden z nejvíce používaných softwarů na světě. 

Další zajímavostí je, že tato společnost nedávno získala od investorů na své aktivity slušných 14 miliónů USD. Naopak hodně kontroverzně je vnímán fakt, že předsedou představenstva této společnosti je Peter Dengate Thrush, což byl do nedávna předseda představenstva ICANNu, ale především člověk, který o pravidlech tohoto programu přímo rozhodoval!

Rozdělení do dávek (batching)

V současné době probíhá digitální lukostřelba (digital archery), která by měla rozřadit jednotlivé žádosti do různých dávek, které se budou postupně zpracovávat. ICANN zatím neřekl, jak přesně budou jednotlivé dávky vypadat, zatím tedy poslední informací je, že v první dávce by se mělo posuzovat 500 žádostí a v dalších dávkách 400 až 500. Zpracování jedné dávky by mělo trvat nejméně 5 až 6 měsíců. 

Digitální lukostřelba by měla být ukončena o půlnoci 28. června UTC a jak byli jednotliví žadatelé přesní, bychom se měli dozvědět 11. července. Snad alespoň již v tomto případě ICANN dodrží časový harmonogram. Velmi pravděpodobné je, že domény, o které je největší zájem, budou posuzovány spíše dříve, protože všechny žádosti o stejnou domény musí být posuzovány ve stejné dávce a pro pořadí se použije nejlepší výsledek ze všech žadatelů o tuto koncovku.

Bitva o domény

V současné době tedy čekáme na lukostřelbu a především žadatelé o více domén mají jistě hodně práce s analýzou svých soupeřů. Čím dříve by totiž žádost o doménu stáhli, tím více peněz by dostali od ICANNu zpět. Naopak, pokud po všech posuzovacích kolech zůstalo více zájemců o doménu, může dojít až na asi nikým nechtěnou dražbu. Je tedy možné, že silné společnosti, které žádaly o více stejných koncovek se pokusí o nějaké dohody, aby ušetřily zdroje. 

Například Amazon a Google budou soupeřit o 26 domén a dva největší doménoví specialisté Top Level Domain Holdings a Uniregistry se utkají mezi sebou o 21 domén. A například všechny čtyři zmíněné společnosti usilují o .free a .store. Zvolená strategie bude tedy naprosto klíčová. Dalším zajímavým faktorem bude počet protestů proti jednotlivým doménám. 

Od 13. června běží 60denní lhůta, ve které může kdokoliv komentovat jakoukoliv žádost. A zároveň existuje možnost vznést formální protest proti libovolné doméně, a to do sedmi měsíců. Zvláštní roli sehraje výbor vlád v rámci ICANN (GAC), který může vydat tzv. včasné varování (early warning), že doménu nepovažuje za vhodnou. Uvidíme, jak se zachová v případě .sex či .sucks.

Kdy budou spuštěny první

Pokud by tedy již vše běželo, jak má a posuzování žádostí by začalo v půlce prázdnin, mohla by být první žádost schválena někdy v druhém čtvrtletí 2013 a předpokládám, že žadatelé nebudou se spuštěním svých domén otálet. Nicméně tento proces měl již hodně průtahů, proto ten kondicionál.

K čemu budou dobré?

Pokud tedy žadatelé pečlivě zvážili investice ve výši nejméně 185 tisíc USD, můžeme očekávat, že nových TLD bude něco kolem tisícovky. Jaký bude smysl těchto domén, ukáže teprve čas. Velkou část žádostí tvoří tzv. firemní domény. V žádostech o ně se obvykle dočtete něco v tom smyslu, že koncoví uživatelé budou z její existence mít prospěch tím, že pro ně bude lepší přístup na stránky dané společnosti. Každý nechť si posoudí sám, jak jeho život zlepší například fakt, že místo http://www.rwe.com bude stačit pouze http://www.rwe

Na druhou stranu správa firemní domény je řádově levnější než správa TLD určené k registraci dalším subjektům, a proto očekávám, že tyto domény budou stabilní. Určitou perspektivu mají domény, které budou mít registrační pravidla a podporuje je nějaký stát, město, silná profesní organizace nebo komunita. V současné době jsou zástupci této skupiny třeba již existující .cat, .xxx, .aero a podobně. 

Konference WebTop100 2024 Digitální marketing

Největší bitva se povede u skutečně generických domén, které si na svou existenci budou muset vydělat. Celkem dobrou budoucnost bych očekával u nelatinkových ekvivalentů stávajících silných domén, například Verisign a Public Interest Registry plánují .com, respektive .org v čínských znacích nebo cyrilici. Co se podivných domén týká, tak od začátku byla mým favoritem doména .versicherung, nyní ji v mých očích porazila .vermögensberatung.

V bitvě o nové TLD a možná i velké peníze už známe jednotlivé bojovníky. Bude nesmírně zajímavé pozorovat, jak se jim bude dařit dále, jakou strategii pro následující období zvolí a jaké další obtíže je na jejich cestě čekají.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je výkonným ředitelem CZ.NIC a členem představenstva NIX.CZ. Ve volném čase se věnuje vývoji routovacího démona BIRD.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).