Hlavní navigace

Místopředsedkyně EK Neelie Kroes chce úplně zrušit poplatky za roaming v EU

31. 5. 2013
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Nový balík opatření hodlá předložit Evropskému parlamentu do Velikonoc 2014. Zrušení poplatků za roaming by v něm bylo vyváženo zmírněním některých regulačních omezení.

Neelie Kroes [néli krus], místopředsedkyně Evropské komise odpovědná za „digitální agendu“, včera ohlásila, že by ráda do pouhého roku předložila takový balík opatření, který by zavedl skutečný jednotný telekomunikační trh bez překážek — tedy by se uvnitř EU zcela odstranily vyšší ceny za „roaming“.

Prohlásila to v projevu předneseném k europarlamentnímu výboru pro vnitřní trh a ochranu spotřebitelů. Poslance především vyzvala k podpoře svých návrhů; nepřímo jim připomněla blížící se volby do Evropského parlamentu (ty se uskuteční v roce 2014).

Prohlásila, že ucelený balík opatření musí být vyvážený a kompromisní. Předseda výboru Malcolm Harbour k tomu (podle zprávy NYT) dodává, že balík má naději projít, jestliže bude zrušení roamingových poplatků vyváženo odstraněním některých regulací, které omezují investice do odvětví.

To je přibližně postojem sdružení evropských telekomunikačních operátorů (ETNO), jehož výkonná rada se k návrhům sešla už v úterý v Miláně. Ve vydaném prohlášení tvrdí, že jednotného trhu by se mělo dosíci především zavedením prostředí podporujícího investice do nových sítí. V těch dnes Evropa za ostatním vyspělým světem údajně zaostává. Na vině je prý jak roztříštěnost trhu, tak „nepředvídatelné a nesladěné regulační prostředí“. Tlak na „jednotný digitální trh“ musí jít podle sdružení „ruku v ruce s odvážným přehodnocením regulací“ tak, aby se zjednodušily a méně zasahovaly do trhu.

Jens Rohde, místopředseda europarlamentního výboru pro průmysl, výzkum a energetiku, prohlásil, že v evropském roamingu víceméně působí kartelová dohoda a s tím že musí být učiněn konec. Soudí, že Neelie Kroes návrhem na zrušení roamingových poplatků prostě tlačí na operátory, aby přišli k jednacímu stolu.

Výhrady k návrhům vyjádřil Deutsche Telekom: „Tento návrh by telekomunikační odvětví připravil o milióny eur.“ Společnost dále prohlašuje, že politici musí vyřešit rozpor s požadavkem na to, aby se investovalo do budování moderních rychlých sítí.

Odhaduje se, že roamingové poplatky se dnes na celkových tržbách operátorů podílejí asi pěti procenty a jsou pro ně významným zdrojem zisku. V některých evropských zemích jinak konkurence srazila ceny místních služeb blízko hranici ziskovosti.

Menší operátoři se kromě toho obávají, že na jednotném trhu je převálcují ti velcí.

Prozatím se výše roamingových poplatků řídí omezeními schválenými loni. Maloobchodní cena minuty hovoru v roamingu je nyní omezena na 29 eurocentů; megabajt dat na nemalých 70 eurocentů. Platnost dalšího snižování je nyní rozvržena do roku 2017.

Mnozí operátoři však nabízejí výhodnější roamingové balíčky. Od července 2014 má být kromě toho umožněno kupovat roamingové balíčky od cizích operátorů.

KL24

Neelie Kroes by nový balík opatření ráda parlamentu předložila nejpozději kolem Velikonoc 2014. (Volby do EP se přitom mají konat začátkem června, anebo koncem května 2014.) Nyní dohodnutá pravidla by navrhovaný balík patrně z větší části zcela nahradil.

Podle The New York Times

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).