Hlavní navigace

Falešní editoři zneužívali Wikipedii k vydírání prostřednictvím člán­ků

7. 9. 2015
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Slíbili protlačit článek, který Wikipedia původně odmítla, pak ho změnili, aby prošel, a nakonec si nechali platit za ochranu proti změnám.

Vynalézavost lidí, jak podvodně vydělat peníze, je nesmírná. Poučný je v tomto směru případ 381 zrušených uživatelských účtů zodpovědných za vytváření propagačních a reklamních textů na Wikipedii, ale hlavně za provádění změn v těchto i dalších textech. Vedle blokace a rušení účtu postihla čistka i 210 článků týkajících se firem, lidí a umělců. Ale to není všechno.

Při analýze textů i aktivit výše zmíněných účtů editoři Wikipedie objevili řadu společných prvků. Což nakonec vedlo k tomu, že byla odhalena organizovaná skupina využívající právě Wikipedii k vydělávání peněz. Mechanismus je přitom v zásadě velmi jednoduchý.

Explanatory graph of sock-puppet investigation done in consultation with English Wikipedia functionaries (by James Alexander)
Autor: James Alexander, podle licence: CC BY-SA 3.0

Explanatory graph of sock-puppet investigation done in consultation with English Wikipedia functionaries (by James Alexander)

Podvodníci (mimo jiné) využívali návrhy článků od zcela cizích lidí, které byly (například kvůli nezkušenosti autorů a neznalosti pravidel Wikipedie, nebo také kvůli příliš reklamní povaze textů) Wikipedíi odmítnuty.

Kontaktovali původního autora – obvykle subjekt, kterého se článek týká, ať už to byla firma nebo jednotlivec. Představili se jako zkušení editoři či správci s vysokými oprávněními (velmi často využívali i existující jména editorů – třeba přímo těch, kteří článek původně odmítli) a nabídli mu, že článek dovedou ke zveřejnění – ovšem pokud jim za to zaplatí.

Naivní oběť zaplatila, podvodníci text upravili, aby aspoň na první pohled vyhovoval pravidlům, a článek se pak objevil na Wikipedii. V některých případech pak oběť kontaktovali znovu, tentokrát s nabídkou ochrany článku před změnami či smazáním, což mělo stát zhruba 30 dolarů měsíčně. Oběť přitom často byla ochotná platit, nakonec nešlo o nijak závratnou částku.

cif 24 - early cena - média

Na podobný podfuk se tak přijde až v okamžiku, kdy Wikipedia nakonec odhalí článek jako nekvalitní nebo reklamní a smaže jej. A oběť se pak diví, že článek zmizel, i když za něj a za jeho „ochranu“ zaplatila.

Samotné Hundreds of “black hat” English Wikipedia accounts blocked following investigation je zajímavé i tím, že obsahuje vizualizaci propojení stovky účtů používaných v tomto kriminálním schématu. A také třeba tím, že vedle „black hat SEO“ už máme i „black hat editing“. Případné další informace hledejte v Wikipedia:Long-term abuse/Orangemoody.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Konzultant a publicista, provozuje www.pooh.cz. Podle některých si myslí, že rozumí všemu, sám je však přesvědčen o pravém opaku a ani v 30+ letech nedokázal přijít na to, jak mít peníze a nepracovat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).