Hlavní navigace

Firefox: revoluce skončila, bude stačit evoluce?

8. 8. 2007
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

V popředí zájmu je osud e-mailového klienta Mozilla Thunderbird, ale na růžích ustláno nebude mít ani Mozilla Firefox, jehož třetí major verze se nese ve znamení pozvolné evoluce namísto divoké revoluce. Bude to ale stačit?
Jiří Macich - karikatura

Ilustrace: Nenad Vitas

Mnoho toho bylo v posledních týdnech napsáno o budoucnosti e-mailového klienta Mozilla Thunderbird. Já bych si ale nebyl tak jistý ani růžovou budoucností úspěšnějšího webového prohlížeče Mozilla Firefox. Když jsem někomu jeden nebo druhý program dříve doporučoval, okamžitě mě napadlo mnoho argumentů proč přejít. Thunderbird má oproti Outlook Expressu použitelný antispam a Firefox vyhrával nad Internet Explorerem především tabbed-browsingem. Dnes je situace ale horší.

Windows Mail nahrazující Outlook Express může nechat vývojáře Thunderbirdu klidně spát, protože je součástí jen Windows Vista a s jejich penetrací to pro tuto chvíli není tak slavné. Jenže Internet Explorer 7 je dostupný i pro uživatele Windows XP, a to dokonce jako kritická aktualizace, která se ve výchozím nastavení sama stáhne a nainstaluje.

Osobně si myslím, že z pohledu koncového uživatele Internet Explorer 7 dohnal náskok Firefoxu 1.5 a snad jej i mírně předehnal, ale Mozilla dokázala Microsoft minimálně dotáhnout vzápětí vydaným Firefoxem 2.0. Nicméně dříve tolik vyzdvihovaný tabbed-browsing je už i v Internet Exploreru a ostatní plusy Firefoxu už nejsou tolik úderné a navíc je neutralizují zápory, jako jsou pomalé starty či často extrémní vytěžování operační paměti. A bezpečnostní politika? To je příliš komplikované téma, které marketingově neprodáte, když během jednoho měsíce vydáváte dvě opravné verze kvůli kritickým zranitelnostem. Co naplat, že na rozdíl od konkurence problémy neodsouváte a řešíte je.

Když se dívám na funkce, které by se reálně mohly objevit ve Firefoxu 3.0, vidím dílčí vylepšení, která ale nemají punc taháku. Otázkou ovšem je, jaká funkce by takový punc měla. V Opeře šlo svého času třeba o podporu P2P technologie BitTorrent, ale ani to nezaručilo úspěch a Firefoxu se osvědčuje cesta střídmějšího prohlížeče s možností doplnění takřka libovolné funkce formou rozšíření. Stačilo by možná sáhnout na Mozilla Add-ons a implementoval nejstahovanější rozšíření, ale rázem máte z Firefoxu Operu.

MMF24

Firefox teď kráčí spíš cestou pozvolné evoluce než divoké revoluce, kterou dříve pro uživatele MSIE 6 představoval přechod ke konkurenci. Je to snad možná i dobře, protože naducaný balíček Mozilla Suite či dnes SeaMonkey u uživatelů příliš neboduje a to samé lze říci o luxusně vybavené Opeře.

V minulosti se ukázalo, že dá hodně práce donutit uživatele nainstalovat si program, který plní tutéž funkci co software, který má na svém počítači již nainstalovaný, přestože to dělá lépe. Myslím si, že Mozilla dnes nemá žádné velké eso v rukávu. Budou jí na souboj s Internet Explorerem stačit nižší karty?

Proč je podle vás Firefox dnes lepší než Internet Explorer?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).